У суботу відбудеться телевізійна прем'єра фільму "Іван Сила"

У суботу, 7 червня, о 22:35 на телеканалі "Інтер" відбудеться телевізійна прем'єра одного з найкращих українських фільмів останніх років - "Іван Сила".

У суботу відбудеться телевізійна прем

За словами творців картини, це надзвичайна історія про на диво сильного, доброго і справжнього у почуттях і вчинках героя, про його дивовижних друзів і несподіваних ворогів. Прототипом головного героя фільму став український цирковий силач Іван Фірцак, якого у 1928-му році визнали найсильнішою людиною планети. На піку своєї кар'єри у США він припинив виступати, розірвавши контракт і сплативши величезний штраф, - і повернувся на батьківщину, на Закарпаття. Фільм відтворює окремі сторінки життя молодого Івана, який гідно пройшов крізь серйозні випробування, змужнів і став непереможним велетнем сили і духу.

Один з найкращих фільмів українського виробництва знятий за мотивами книги українського письменника Олександра Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили". Автори сценарію і режисери - Віктор Андрієнко та Ігор Письменний.

У фільмі знялася ціла плеяда українських зірок - і не лише кінематографічних.

Виконавцем ролі Івана Фірцака став український силач грецького походження Дмитро Халаджі. У 15 років Дмитро став чемпіоном України з рукопашного бою. Пізніше здобув титул чемпіона України з народної боротьби, звання "Найсильнішого у Донбасі", нарешті, став рекордсменом Книги рекордів Гіннеса України та Росії. Дмитру вдалося одразу на 10 кг перевершити рекорд легендарного античного силача Бібона, який мізинцем піднімав 152-кілограмовий камінь. У Дмитром є й інші фантастичні досягнення. У 2011-2012 роках Дмитро Халаджі працював у США в цирку "Рінглінг Бразерс". Коли йому зателефонували з України з пропозицією знятися у ролі Фірцака, Дмитро одразу ж погодився, розірвавши контракт з американцями. Він, як і його герой Фірцак, повернувся в Україну.

Також у картині знялися Василь Вірастюк, Ольга Сумська, Лесь Задніпровський, Богдан Бенюк, Борис Барський, Олексій Вертинський, Віктор Андрієнко, Ігор Письменний, Сергій Романюк, Володимир Комаров.

Події фільму розгортаються в Європі початку ХХ століття. Усі сцени зняті у живих будівлях і справжніх інтер'єрах тієї епохи, у справжній фортеці, у реальному цирку. Усі до єдиного люди в кадрі, включно із численною масовкою, одягнені в історичні костюми, надані для картини чеської студією "Баррандов". Під час зйомок було задіяно 20 польських ретро-автомобілів. Посуд, старовинні речі, газети, меблі тощо надані приватними колекціонерами та музеями.

Усі видовищні та силові трюки виконані у фільмі наживо. У фільмі знялося більше 4000 тисячі акторів масових сцен. Усі циркові сцени знімалися у справжньому цирку Шапіто в Києві.

Більшість європейських сцен знімались у Чернівцях, а також у Кам'янець-Подільському. Частина зйомок була здійснена на батьківщині Івана Фірцака - в Іршавському районі Закарпатської області, у будинку родини Фірцак.

Пряма мова

Віктор Андрієнко (автор сценарію, режисер і виконавець однієї з ролей): "Наш фільм - не тільки відтворює деякі сторінки з життя найсильнішої людини планети ХХ століття Івана Фірцака. Завдяки участі у ньому видатних атлетів сучасності - Дмитра Халаджі, Василя Вірастюка та інших, - нам вдалося художньо поєднати час і простір. Саме у цих вимірах існують наші герої - як мінімум їх об'єднує ціле століття. Ми свідомо вийшли за рамки життєвої історії головного героя - адже і Фірцак, і Халаджі, і Вірастюк для будь-якої молодої людини можуть стати прикладом, як ставити перед собою мету і як досягати її, розраховуючи виключно на власні сили".

Ігор Письменний (автор сценарію, режисер і виконавець однієї з ролей): "Ми знімали хорошу історію про хорошого хлопця. Показували реальні життєві ситуації, в яких може опинитися кожен з нас, і шукали вихід - не просто вірний, а гідний".

Дмитро Халаджі (виконавець головної ролі): "Я був ще підлітком, коли мені до рук потрапила книга Шапошникова "Російська сила, або Секрети атлетизму". Там зібрано величезну кількість старовинних систем тренувань. За ними й почав займатися, щось доповнював, дещо удосконалював. Тоді ж дізнався і про Івана Фірцака, коли прочитав публікацію у газеті "Советский спорт", і був здивований, адже до того вважав, що знаю біографії усіх наших атлетів різних часів. Уявляєте, в Європі існує два музеї Фірцака, а у нас, в Україні, про нього майже ніхто не чув! Саме завдяки Івану Фірцаку я багато чому навчився. Тому з радістю і задоволенням знявся у фільмі "Іван Сила". Головний посил фільму - духовне та патріотичне виховання молоді. Чомусь у нас так виходить, що прикладів для юного покоління в історії нашої країни безліч, але ми їх не помічаємо. Найчастіше звертаємо увагу на чужих героїв. Але нам потрібно згадувати про своє національне надбання".

Нагороди

Автор книги Олександр Гаврош - переможець у конкурсі "Коронація слова" у 2011 році (I місце в номінації "П'єси для дітей") за п'єсу "Цирк Івана Сили".

Автори сценарію Віктор Андрієнко та Ігор Письменний - переможці у "Коронації слова" у 2012 році (I місце в номінації "Кіносценарії для дітей") за кіносценарій фільму "Іван Сила".

Фільм "Іван Сила" отримав диплом журі Дитячого конкурсу сорок третього Київського міжнародного фестивалю "Молодість".

  • Рік: 2013

  • Країна: Україна

  • Режисери: Віктор Андрієнко, Ігор Письменний

  • Продюсери: Алла Овсянникова, Андрій Суярко

  • Сценаристи: Віктор Андрієнко, Ігор Письменний

  • Оператор: Олександр Кристалович

  • Композитор: Ігор Стецюк

  • У ролях: Дмитро Халаджі, Василь Вірастюк, Ольга Сумська, Лесь Задніпровський, Богдан Бенюк, Борис Барський, Олексій Вертинський, Віктор Андрієнко, Ігор Письменний, Сергій Романюк, Володимир Комаров

 

05 червня 2014р.

Теги: Фірцак, Кротон, Іван Сила

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини