Ужгородська санепідемстанція змінила "прописку"

Останні 2 тижні працівники Ужгородської міської санепідемстанції жили "на валізах" — поступово перебиралися з Київської набережної на так званий БАМ, у щойно відремонтоване просторе приміщення на 3-му поверсі одного з корпусів УЦМКЛ, який ужгородці за звичкою називають старим пологовим будинком.

Головний державний санітарний лікар Ужгорода Василь Петричко розповів цікаву історію, як СЕС потрапила в тепер уже колишню свою будівлю у центрі міста. Виявляється, у 1946-му, коли служба була тільки створена, її розташували на вул. Бо-женка. Але у 1987-му в державі вирішили провести перепис населення, і рішенням партійних органів добротне приміщення передали управлінню статистики. Тоді ж у країні велася антиалкогольна кампанія, і під приводом аварійності на Київській набережній закрили лікеро-горілчаний завод. Його позбулися, а у звільнене дійсно аварійне приміщення... вселили санстанцію. Очевидно, цей варіант розглядався як тимчасовий, бо будівлю так і не передали на баланс СЕС, а значить, ніяких капітальних вкладень у її ремонт робити було неможливо. Втім, так-сяк латаючи дірки за спонсорські кошти, станція "прожила" там ще 20 років.

Сам Василь Ілліч усі три роки, відколи став головним санітарним лікарем, наполегливо. домагався нового приміщення для своєї служби на різних рівнях, аж до профільного міністерства. Проте безрезультатно. Старі приміщення кількаразово заливало водою під час дощів, страждало обладнання, але коли минулоріч стеля прогнулася дугою і стала реальною загрозою життю людей, Василь Ілліч черговий раз пішов до мера Ужгорода і той пообіцяв допомогти. Приміщення невдовзі знайшлося, його відреконструювали за кошти міського бюджету (вкладено понад 600 тис. грн.), і зараз воно має цілком презентабельний
вигляд: навісні стелі, металопластикові вікна й двері, ламінована підлога, новенькі кахлі, сантехніка. Працівники санстанції особливо радіють
новосіллю, бо тутешні умови порівняно зі старими - небо і земля. Не кажучи вже про те, що площі тут удвічі більше, є змога вільно розмістити оперативні відділи СЕС.

Утім, ці 500 відремонтованих квадратних метрів Василь Петричко вважає лише першим етапом на шляху виведення СЕС "у люди". В іншому крилі корпусу службі дали в оренду ще 600 м2, там до кінця року планується завершити ремонт, після чого новосілля справлять лабораторії, котрі наразі знаходяться на Боженка, - і це буде другий етап. Ну а третій - взяти в оренду одноповерховий перехід, де розташуються санітарний пропускник, дезінфекційна камера тощо. Отоді в санепідемстанції вже все буде в комплексі.

Причому Василь Ілліч в обладнанні цих просторів покладається не тільки на міський бюджет: коли приміщення буде передано на баланс СЕС, можна просити допомоги й у Міністерстві охорони здоров'я. Та й сама організація заробляє на платних послугах: якщо в 2004-му було 60 тис. грн. таких надходжень, то тепер - 240 тисяч. За останні три роки не виділили ні копійки централізованих коштів на придбання обладнання, і все ж служба закупила його на 350 тис. грн. Ще на 100 тисяч устаткування, наприклад, для визначення вмісту важких металів, пообіцяв дати мер. З часом вкладені гроші повернуться новими надходженнями до бюджету.

Наразі знайти санепідемстанцію на території УЦМКЛ не так просто- ще нема окремого входу, вивіски, але все це буде найближчим часом. А доти ужгородць можуть відшукати її, орієнтуючись на корпус гінекології та дитячої хірургії, де служба займає 3-й поверх. Ось тільки заходити треба не через центральний вхід, а через перехід справа. Телефони по кабінетах мають встановити протягом тижня, доти ж у "СЕС діє "гаряча лінія" за номером: 64-07-31.
Мирослава Галас, "Ужгород"
27 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини