Так, згідно з даними моніторингу, у роздрібному продажі станом на 22 квітня середня вартість капусти білокачанної сягнула відмітки у 9,34 грн за кг. Тобто за 12 днів вона підскочила у ціні на 2, 88 грн. Причиною такої ситуації фахівці називають дефіцит овочу в господарствах виробників та нестабільність на валютному ринку.
«Причинами, які викликали таку високу ціну на капусту стали невеликі її запаси у господарствах. Лише одиниці мають достатні об’єми для постачання у торгівельні мережі. Також на ціну вплинули коливання на валютному ринку. На фоні дефіциту власної капусти була потреба у імпорті, який суттєво здорожчав після девальвації гривні», — пояснює керівник плодово-овочевого сектору «АПК–Інформ» Тетяна Гетьман.
За словами експерта ціна по якій сьогодні реалізовують торішню капусту вже сягнула психологічного максимуму.
«Після появи на ринках, у достатній кількості, молодої капусти та інших ранніх овочів, подальший ріст цін малоймовірний, не виключений навіть деякий спад, — запевняє Гетьман, — Сьогодні на ринки закарпатські аграрії постачають достатні об’єми молодої капусти. Яка нині дещо дорожча ніж роком раніше, але і стара і молода капуста сьогодні в однакову ціну».