Лауреатом премії імені Івана Франка в радіомовній сфері визнано "Країну мрій" Закарпатської державної телерадіокомпанії

Учора, 22 серпня, під час ІІІ Київської міжнародної книжкової виставки-ярмарку було оголошено цьогорічних лауреатів премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. Премія присуджується у чотирьох номінаціях: за найкращу публікацію у друкованих ЗМІ, за найкращі твори у телевізійній та радіомовній сфері та за найкращу наукову роботу в інформаційній сфері.

У першій номінації («За найкращу публікацію у друкованих засобах масової інформації») лауреатами стали Сергій Шевченко, головний науковий співробітник редакції науково-практичних видань Інституту оперативної інформації та державної безпеки, та Роман Горак, директор Львівського літературно-меморіального музею Івана Франка.

Сергій Шевченко – за документально-публіцистичну книжку «Архіпелаг особливого призначення» (видавництво «Фенікс», 2006 рік), присвячену соловецьким таборам та їхнім в’язням – Лесю Курбасу, Мирославу Ірчану, Ґео Шкурупію та іншим, а також деяким українським «таємницям» колишнього СРСР (Чорнобиль в архівах КДБ, таємниці кладів Києво-Печерської лаври, Голодомор).

Роман Горак отримав премію за есе «Удар» та «Ще удар… Захист», надруковані минулого року в журналі «Дзвін». У цих творах зібрано маловідомі матеріали, пов’язані з останнім роком життя Івана Франка та його хворобою. Документальні свідчення і спогади спростовують поширену версію про те, що Франко хворів на сифіліс.

Найкращими творами у телевізійній сфері визнано стрічки «Смакула. Історія одного відкриття» (НТКУ) та «Драбина» як інструмент свободи» (Харківська ОДТРК). Документальний фільм «Смакула. Історія одного відкриття» оповідає про всесвітньо відомого, але незаслуженого забутого на батьківщині українського вченого Олександра Смакулу. Премію отримали автори сценарію цього фільму – Надія Довгич (керівник групи студії документальних та художніх фільмів НТКУ) та Ірина Шатохіна (оглядач ТО документальних та художніх фільмів НТКУ, автор сценарію на режисер).

Фільм «Драбина» як інcтрумент свободи» оповідає про фольк-гурт «Драбина», що переймається відродженням української та – ширше – слов’янської культури, збирає старовинні музичні інструменти, пісні та одяг, представляє Україну на всесвітніх фестивалях мистецтв. Премію за цю стрічку здобув авторський колектив у складі Людмили Морозової (автор фільму), Олександра Міхерева (режисер), Валерія Савицького та Костянтина Ликова (оператори).

Найкращим твором у радіомовній сфері визнано програми «Київський меридіан» (радіо «Голос Києва») та «Країна мрій» (Закарпатська державна телерадіокомпанія). Премії отримали, відповідно, автор програми «Київський меридіан» та ведуча публіцистичних програм радіо «Голос Києва» Київської державної регіональної телерадіокомпанії Оксана Бойко, та автор сценарію радіопрограми «Країна мрій» Таїсія Грись і звукорежисер Петро Біреш.



За найкращу наукову роботу в інформаційній сфері цьогорічною премією нагороджено Анатолія Марущака, докторанта Національної академії Служби безпеки України, за науково-практичний посібник «Правомірні засоби доступу громадян до інформації».



Загалом, цього року на конкурс було подано 36 робіт. Як повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо України, на кожну з номінацій було подано, відповідно, одинадцять, десять, сім та вісім робіт. Цього року прийом заявок на участь у конкурсі розпочався 1 квітня.



Премія імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності присуджується щороку авторам нових оригінальних публіцистичних творів у галузі інформаційної діяльності, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства. Твори мають бути опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття Премії.

Премія присуджується щорічно до дня народження Івана Франка – 27 серпня у розмірі двох тисяч гривень кожна за рахунок коштів, передбачених на цю мету в державному бюджеті.

«Телекритика»
23 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини