Прокурор Закарпаття закликав закарпатців бути патріотами і повідомляти про сепаратистів

Прокурор Закарпатської області Олег Сидорчук закликав закарпатців не піддаватися на сепаратистські заклики, натомість бути патріотами і повідомляти правоохоронців про осіб, які їх розповсюджують

Прокурор Закарпаття закликав закарпатців бути патріотами і повідомляти про сепаратистів

Прокурор Закарпатської області Олег Сидорчук звернувся до усіх закарпатців із застереженням не піддаватися на провокаційні сепаратистські заклики.

«На моє переконання, - наголосив Олег Олександрович,  у нашій державі ситуація поступово вирівнюється. Впевнений, що краяни свідомі того, що усі ми в цей непростий для країни час, повинні згуртуватися і не дозволити розділяти нас, українців, за будь-яким принципом, чи то національним, чи то мовним.

Адже  Закарпаття – багатонаціональний край і тут люди вільно спілкуються кількома мовами, при цьому завжди толерантно та дружньо ставляться один до одного. Сьогодні, на жаль, ще є особи, які намагаються розпалити сепаратистські настрої і в нашій області» - прокоментував нинішню ситуацію в регіоні прокурор області. «Але  у жодному разі  не слід піддаватися на подібні провокації».

Ситуація в державі залишається напруженою і через підбурювання деякими народними депутатами України у своїх виступах до протиправних дій, що призводить до грубого порушення законів України, дестабілізації, захоплення будівель державних і правоохоронних органів, розкрадання зброї, внаслідок чого порушуються конституційні права громадян.

«У зв’язку з цим прошу вас, у випадку отримання інформації про факти можливої причетності будь-яких осіб, у тому числі і народних депутатів України, до сепаратистських та інших проявів, які загрожують територіальній цілісності та недоторканості держави невідкладно інформувати прокуратуру Закарпатської області, для вжиття негайних заходів реагування щодо винних осіб» - наголосив Олег Олександрович, - адже відповідно до ст. 2 Основного закону, Україна є унітарною державою, а її територія в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною».

Тому публічні заклики до порушення територіальної цілісності та недоторканності України, а також їх розповсюдження суперечать Закону та тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Також, прокурор області нагадав, що питання про зміну території України вирішуються виключно на всеукраїнському референдумі, який призначається лише Верховною Радою України.

«Я переконаний, що не зважаючи на спроби розділити нашу державу, цього зробити не вдасться нікому. Все налагодиться. Впевнений, що у нашому регіоні громадяни не є прихильниками сепаратистських настроїв», - відзначив прокурор області.

«Звертаючись до правоохоронців наголошую, що діючим законодавством передбачено сувору відповідальність за протиправні дії чи бездіяльність, невжиття заходів до проявів сепаратизму та аналогічних протиправних дій. Недопустимими є факти бездіяльності, невтручання у ситуацію чи невиконання покладених законом на органи влади та правоохоронні органи обов’язків щодо запобігання вказаним діям і реагуванню на них», - зауважив Олег Сидорчук.

Зокрема, ст.109 КК України встановлює кримінальну відповідальність за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, публічні заклики до таких дій тощо.

Водночас ст. 110 КК України передбачено відповідальність за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, у тому числі, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або за попередньою змовою групою осіб та ін.

«Зараз нам необхідно бути сильними, згуртованими та патріотичними, - наголосив прокурор області,-  лише так ми збережемо і розбудуємо нашу країну».

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

23 квітня 2014р.

Теги: сепаратизм, Сидорчук

Коментарі

вася 2014-04-26 / 23:11:52
23.04.2014 Берегівські майданівці говорили з прокурором Закарпаття про прокурора Зареву
Берегово в рамках заздалегідь запланованого графіка відвідав обласний прокурор пан Олег Сидорчук, який в очах місцевої громади асоціюється як креатура ВО «Свобода». Тож делегація берегівських майданівців на чолі з Василем Вовкуновичем у складі чотирьох осіб вирішила поспілкуватись з обласним прокурорським очільником.

Була висловлена позиція місцевого люстраційного комітету щодо посади місцевого міжрайонного прокурора п .І.Зареви, який з’явився на робочому місці після двохмісячної перерви. Було зачитано висновок люстраційного комітету про неможливість займання даної посади цим паном, та звернення громадян, які вимагають змін в силових структурах влади міста адміністративним методом. Застосування форм вуличної демократії в нашому поліетнічному місті сьогодні є не на часі, адже "російський ведмідь" стоїть на порозі нашого дому, що може бути використано з провокативною метою.

Бесіда тривала в спокійній обстановці. Обласний прокурор, вивчивши папери, пообіцяв скерувати їх до Генерального прокурора, в компетенції якого є кадрові призначення місцевих прокурорів. Свободівці наголосили, що збереження даного «статусу кво» в прокуратурі та міліції Берегова деморалізує особивий склад цих підрозділів та не сприяє повноцінному виконанню ними своїх службових обов’язків. Тому необхідна зміна керівництва, не чекаючи закону про люстрацію. Зміна ситуації на краще є прямим обов’язком керівництва обласної прокуратури.

Бесіда завершилась з двояким відчуттям. Бажання запропонувати провести невелику екскурсію до символічної стіни Небесної Сотні, що знаходиться на відстані ста метрів від прокуратури, подивитись в очі хлопцям, які відійшли у вічність, і прочитати епітафію «Ти віддячиш їм, якщо житимеш гідно», відпало. Двоє з цих Героїв, Сергій Дідич і Ігор Демків, були моїми друзями.

Лариса 2014-04-25 / 12:01:11
Стучіть і вас почують! Янек теж усіх почув!

вісті з берегова 2014-04-25 / 01:41:40
чиє приймає місцевий ПриватБанк москалів-сепаратистів, бо в нас оде в ГЕЛі пару дарабів лазить ?

Ivan 2014-04-23 / 22:42:20
admin cumu ?

Петр Гецко 2014-04-23 / 22:38:53
то я став сепаратистом після того, як мене Володько Путькін шпокнув.

цю гниду всі знають 2014-04-23 / 21:01:45
Петр Гецко: «У русинов уже прививка от украинства есть»
http://kavpolit.com/articles/petr_getsko_u_rusinov_uz..

- Каким вы видите будущее Украины? Как федеративного или унитарного государства?


- Украины я не вижу вообще! Даже три галицкие области, до размеров которых уменьшится бывшая Украина, в итоге станут восточным крестом Польши.

Лера 2014-04-23 / 20:11:35
сепаратист https://vk.com/id43659575 ...№1

Лера 2014-04-23 / 20:10:16
https://vk.com/id43659575 сперартист!

Віка з Правого сектора 2014-04-23 / 19:22:44
Хай прокурор перевірить сепаратистську діяльність на двох сайтах, якими завідує Микола Староста (Жалива). Звідти потягнуться і інші нитки.

НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини