СЬОГОДНІ — ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ

Це свято знову нагадає хвилюючі сторінки історії нашого народу, як під національним стягом України його кращі сини і доньки, одержимі високими державотворчими ідеями, боролись за свободу і незалежність, за те, щоб сьогодні над просторами вільної України, над нашою Говерлою гордо майорів державний прапор України.

СЬОГОДНІ — ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИДля нас, закарпатців, він особливо дорогий. Адже впродовж багатьох століть для наших славних попередників він був не просто символом, а реальною силою, що гуртувала їх навколо національної державотворчої ідеї, закликала до боротьби. Тож як у ці дні не згадати з глибокою вдячністю і повагою краян-за-карпатців, котрі ще у 1918 році вперше підняли над краєм український національний прапор і заявили про своє споконвічне прагнення жити в єдиній, возз'єднаній Українській державі.

Схиляємо голови перед світлою пам'яттю оборонців Карпатської України, які у березні 1939 року під рідним українським знаменом рішуче стали у двобій з ворогом на Красному Полі, що поблизу м. Хуст. Переконаний, що в ці дні у містах і селах області на урочистих зібраннях, а то і просто в родинному колі, старші люди, котрі пережили окупаційні режими різних держав, оповідатимуть молодим, і юним, якою тернистою для наших прадідів була дорога до волі, і як вони йшли на її поклик під національним прапором.

Згадуючи минуле, осмислюючи сьогодення, ми знову і знову переконуємось у тому, що український державний прапор має чудодійну властивість скликати на боротьбу за свободу і честь нації, на урочисті мітинги і свята, і разом із цим благословляти на щоденний труд, коли в поті чола твориться хліб насущний і хліб духовний - все те, щоб народ жив щасливо і заможно.

Такої думки і відомий на Закарпатті педагог, заслужений працівник культури України, делегат першого з'їзду Народних Комітетів Закарпатської України Петро Степанович Продай із о Вучкове, що на Міжгірщині, з яким я днями зустрівся. За його словами, наш державний прапор — один із найближчих символів, який пов'язує нас із рідною землею, рідним краєм.

Державне знамено — самобутній знак національної солідарності. До нього горнуться, творячи єдиний, цілісний букет, прапори областей України. Кожен із них має свою біографію. Часом досить складну. Адже прапор тієї чи іншої області перш за все символізує її приналежність до нашої держави — територіально, історично, духовно. Разом із тим на прапорах регіонів України відображена характерна особливість минулого, традицій, сучасного життя населення. Можна собі уявити, скільки думок переплелось у гарячих дискусіях, поки нарешті люди доходили згоди і виносили обраний проект прапора своєї області на розгляд депутатів. Адже тільки після їх рішення він займав своє почесне місце поряд із державним прапором України.

Наскільки це складно і відповідально, бачимо на прикладі нашої області. Депутати обласної ради теперішнього скликання вирішили завершити розпочату депутатами першого і другого скликань справу. Тоді не вдалося дійти до спільної думки про те, яким повинен бути прапор Закарпатської області. Обговоривши це питання на президії, у постійних комісіях, депутати винесли його на пленарне засідання сесії та ухвалили рішення «Про прапор Закарпатської області», яким затверджено конкурсну експертну групу з розгляду проектів прапора. Тї очолили заступник голови обласної ради Василь Брензович і заступник голови обласної державної адміністрації Іван Качур.

До складу експертної групи ввійшли науковці Ужгородського національного університету, представники національно-культурних товариств, обласних організацій творчих спілок України, обласного державного архіву, депутатського корпусу обласної ради, управління культури облдержадміністрації. Толерантність наших краян, їх виваженість у слові й ділі, повага до культури, духовності, національних традицій один одного, особливого географічного розташування, природних ресурсів Закарпаття - все це повинно мовою символів знайти відтворення у прапорі Закарпаття. Він повинен бути прийнятним і зрозумілим для наших краян, стати достойним символом Срібної Землі як у нашій області, так і на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Але як все це реалізувати лаконічною мовою кольорів і символів? Були гарячі дискусії навколо цього питання під час науково-практичної конференції «Символіка Закарпаття: традиції і сучасність», в якій взяли участь науковці, представники громадськості, культури, мистецтва, творчої молоді. Усім їм була надана можливість висловити свої думки, своє бачення проекту прапора.

І така широка інформаційна, методична і консультативна робота дала позитивні результати.

На розгляд групи було представлено понад 40 проектів із Ужгорода, Мукачева, Ужгородського, Мукачівського, Тячівського, Рахівського, Хустсь-кого, Іршавського, Берегівського районів. Про широку зацікавленість закарпатців питанням про прапор області свідчить і те, що в обласну раду з різних районів надійшло понад сто листів, усних пропозицій від громадян. Дехто навіть приїхав спеціально в Ужгород на прийом з особистих питань, щоб сказати, яким уявляється їм прапор нашого краю.

Звичайно, що не всі запропоновані проекти витримали умови жорсткого професійного відбору експертною групою. Але на виставці, яка відбулась у травні, було представлено весь широкий спектр по-своєму цікавих і самобутніх робіт. Крім того, подані проекти прапора Закарпаття вміщені як ілюстрований матеріал до книги матеріалів науково-практичної конференції «Символіка Закарпаття: традиції і сучасність». До всього, на шпальтах обласної періодики вміщено понад ЗО відгуків, рецензій, побажань авторам кращих проектів прапора Закарпаття.

Отже, творча праця, прагнення долучитися до важливої спільної справи не залишилась поза увагою. Хотілося б від усього серця подякувати всім учасникам конкурсу. Адже завдяки їх активності була можливість для експертної групи вибрати два, як на їхній погляд, найдостойніші проекти.

Визначити, котрий із них стане прапором Закарпаття, — завдання непросте. Бачиться, що остаточну відповідь на питання дадуть депутати обласної ради, всебічно вивчивши проекти. Як на мене, найкраще, аби це відбулося на сесії обласної ради. Аби ми стали свідками, коли депутати скажуть своє слово, проголосують за найкращий проект і до сесійної зали внесуть знамено Закарпатської області — як символ і долю возз'єднаного у єдину українську родину краю.

Але в ці дні ми спрямовуємо свої погляди, помисли і почуття до нашого національного синьо-жовтого прапора України. Він символізує наші національні ідеали, прагнення зробити все для того, щоб наша Україна, рідне Закарпаття безперестанно зростали і міцніли, щоб з кожним роком нам жилося краще.
Михайло Кічковський, голова Закарпатської обласної ради
23 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини