На Закарпатті нараховується 236 об’єктів підвищеної небезпеки (ФОТО)

15 квітня на базі Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Закарпатської області, що в Ужгороді, під головуванням заступника начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області Андрія Сікори пройшла семінар-нарада з керівництвом об’єктів підвищеної небезпеки краю.

На Закарпатті нараховується 236 об’єктів підвищеної небезпеки (ФОТО)

Рятувальники разом з підприємцями обговорили питання вимог щодо необхідності обладнання останніх системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення.

«Щодо нашої області, то на її території сьогодні нараховується 236 об’єктів підвищеної небезпеки, які підлягають оснащенню відповідними системами захисту. На жаль, на переважній більшості з цього переліку вони відсутні. Підприємці такий стан справ мотивують, передусім, нестачею коштів. Звісно, зараз коли держава переживає важкі не лише політичні, а й економічні проблеми, питання фінансування обладнання об’єктів автоматизованими системами набуває ще більшої гостроти. Але поступово їх потрібно вирішувати, адже законодавчі акти в державі діють і потребують виконання.

Для зменшення ризику виникнення надзвичайних ситуацій, запобігання загибелі або нанесення шкоди життю та здоров’ю людей, статтею 53 Кодексу цивільного захисту України, який вступив у силу з липня 2013 року, встановлено вимогу щодо влаштування на всіх об’єктах підвищеної небезпеки автоматизованих систем.

Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол від 14 жовтня 3013 року № 3) було прийнято рішення щодо обов’язкового обладнання автоматизованими системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на всіх об’єктах підвищеної небезпеки у нашій державі до 1 січня 2015 року. Відповідно регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол від 3 квітня 2014 року № 1) було складено перелік об’єктів, що підлягають обладнанню автоматизованими системами, а також затверджено графіки впровадження цих систем.

Особливу увагу Андрій Сікора звернув на автозаправні станції, довкола яких точилося чимало суперечок щодо необов’язкової наявності на них таких систем захисту. Відповідно до Кодексу цивільного захисту (ст. 53) вони підлягають обладнанню автоматизованими системами, якщо  визначені об’єктами підвищеної небезпеки, відповідно до проведення суб’єктом господарювання ідентифікації.

Державними будівельними нормами В.2.5-76:2014 «Автоматизовані системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення», затвердженими наказом Мінрегіону України від 27 січня 2014 року №29, не забороняється використання, як джерел первинної інформації, існуючих на підприємстві технологічних датчиків і сигналізаторів промислової автоматики, що входять до складу протиаварійного захисту та автоматизованих систем керування технологічними процесами.

Зараз в державі працює понад 70 підприємств та 3 громадські організації, які займаються проектуванням, монтажем та експлуатацією автоматизованих систем. Тому керівники можуть обирати будь-кого з них.

Також рятувальники ознайомили присутніх підприємців з принципами роботи та порядком обладнання об’єктів системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій. Присутнім були доведені вимоги до локальних об’єктових систем оповіщення на особливо небезпечних об’єктах. Цікавилися підприємці й сучасними промисловими засобами індивідуального захисту органів дихання та порядком проведення навчання працюючого населення до дій на випадок виникнення надзвичайної ситуації та іншими актуальними питаннями у сфері цивільного захисту, пожежної і техногенної безпеки.

Підсумовуючи результати семінар-наради, Андрій Сікора в черговий раз закликав присутніх до співпраці та наголосив на необхідності дотримання підприємцями правил безпеки на об’єктах господарювання, особливо, що стосуються безпосередньо їх працівників – наших громадян, адже запобігти лихові завжди легше, ніж ліквідовувати.

 

У ДСНС України у Закарпатській області

16 квітня 2014р.

Теги: рятувальники, небезпека

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини