Місцева пожежна охорона має стати державною...

З метою належного забезпечення пожежної безпеки в сільській місцевості Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи підготовлено та направлено до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо створення нових підрозділів державної пожежної охорони (ДПО) з відповідним збільшенням фінансування МНС. На даному етапі готується проект державної цільової програми з поетапного реформування місцевої пожежної охорони в державну та створення нових підрозділів ДПО.

Місцева пожежна охорона має стати державною...Про перспективи такого реформування служби в Закарпатті розповідає начальник ГУ МНС України в Закарпатській області полковник внутрішньої служби Михайло ТУРЯНИЦЯ.

- Сільські населені пункти Закарпатського гірського краю завжди були уразливими перед вогняною стихією. Ця проблема набула ще більшої актуальності з початку 2003 року, коли всі професійні пожежні частини області (крім тих, що розташовувалися в районних центрах) через брак коштів на їх утримання канули в Лету. Загалом в регіоні було скорочено 15 професійних пожежних частин.

Замінити їх мали підрозділи місцевої пожежної охорони. У відповідності до чергової постанови Кабміну від 24 лютого 2003 року вони були теоретично створені на базі розформованих. Однак, на практиці дані місцеві пожежні команди (МПК) виявилися малоефективними й можуть використовуватися лише як допоміжні. Усе знову впирається в кошти: районним бюджетам не під силу в повному комплекті утримувати необхідну кількість вогнеборців. А один водій й черговий пожежник самотужки аж ніяк не зможуть загасити розбурхану стихію. Мало того, але необхідну кількість МПК в області так і не зуміли за ці роки створити. На сьогодні із запланованих для створення 57 місцевих пожежних команд є 29 і відновлено роботу ще 8 на базі колишніх професійних пожежних частин (ППЧ).

У недалекій перспективі, якщо не вжити невідкладних заходів, то частина з цих підрозділів незабаром припинить своє існування. Адже, все частіше місцеві органи влади звертаються з проханням скоротити МПК через відсутність коштів на їх утримання.

Отож, реально зараз проблемами протипожежного захисту сільської місцевості в переважній більшості опікуються лише професіональні вогнеборці. Але ж наявного технічного потенціалу оперативно-рятувальної служби замало, щоб поставити надійний заслін пожежам. А вогонь продовжує свою чорну справу, наносячи чималі збитки, які мають невтішну тенденцію щорічного росту.

Так, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість пожеж цьогоріч виросла на 43 випадки і становить 542 пожежі (станом на 10 серпня 2007р). Майже на 488 тисяч гривень більше нанесла цьогорічна стихія і збитків у порівнянні з аналогічним періодом 2006-го року. Сьогодні вони складають суму понад 2 млн. 737 тис. грн. До слова, близько 70 відсотків цієї статистики дають пожежі на селі. Судіть самі, якщо від місця дислокації до місця виклику пожежному автомобілю доводиться долати 30-40, а то й і 70 кілометрів гірського бездоріжжя, то про ефективність боротьби з вогняною стихією говорити не доводиться, адже червоно-білі машини встигають хіба що лише на згарище, бо вогонь не чекає...

Якщо ж проводити аналіз захищеності території області від вогняної стихії по районах, то в найбільшому за площею Тячівському, свого часу було скорочені дві професійно-пожежні частини (ППЧ-17 смт Тересва та ППЧ смт Солотвино). На їх базі створили МПК, які повинні захищати від вогню не лише житловий сектор, а й забезпечувати охорону промислової та рекреаційної зон. На території їх обслуговування знаходяться й будинки підвищеної поверховості. У Солотвині – це Республіканська алергологічна лікарня, солерудник, а також рекреаційна зона з розвиненою інфраструктурою в районі Солених озер. У Тересві розташований деревообробний комбінат. У разі їх скорочення, СДПЧ-8, яка розташована в Тячеві, буде не в змозі забезпечити своєчасне гасіння пожеж та ліквідацію наслідків аварій та стихійних лих на території обслуговування зазначених місцевих пожежних команд.

Незахищеним в плані ліквідації пожеж залишається й Усть-Чорнянський кущ цього ж району. Через значну віддаленість окремих гірських населених пунктів від районного центру (приміром, с. Комсомольськ - 72 км, с. Руська Мокра – 61 км, с.Красна – 46 км, с.Лопухово – 71 км, смт.Усть-Чорна – 58 км) відповідно залишається актуальним питання щодо створення державної пожежної частини в смт.Усть-Чорна Тячівського району.

Аналогічна картина спостерігається і в Ужгородському районі, де в особливу турботу викликає незахищеність в пожежному плані таких населених пунктів, як Велика та Мала Добронь, Демичево, Саловка, Червоне, Есень, Петрівка, адже до місця дислокації найближчої професійної пожежної частини необхідно подолати 35 кілометрів.

Ряд прикордонних сіл Виноградівського району, що належать до Вилоцької та Новоселицької сільських рад, і межують з Угорщиною, також вимагають особливої опіки професійних вогнеборців.

Незадовільне становище з гасінням пожеж у сільській місцевості склалося в Свалявському та Іршавському районах, в яких є лише по одній державній пожежній частині, які розташовані в районних центрах. На Свалявщині, яка має чимало багатоповерхових санаторно-курортних закладів необхідно поновити діяльність скороченої професійної пожежної частини №12 с. Поляна, що значно скоротить час прибуття пожежних підрозділів до місця виклику та забезпечить своєчасне надання допомоги.

У Рахівському районі в разі скорочення МПК с.Відрички (створеної на базі ППЧ-26 с.Богдан) незахищеними в плані гасіння пожеж залишаться населені пункти Богданської долини (с.Розтоки, с.Видричка, с.Богдан, с.Луги), відстань до найвіддаленішого пункту від районного центру становить близько 30 км. Крім того Богданська долина густо насичена дрібними підприємствами деревообробки та являється туристичною зоною з виходом на найвищу гору Карпат Говерлу.

Отож, враховуючи вищесказане, масштабність і важливість завдань протипожежного захисту сільських населених пунктів, потрібно, щоб найближчим часом в регіоні на базі діючих місцевих пожежних команд було створено принаймні 9 підпорядкованих державних пожежних частин – 3 у Тячівському районі, 2 у Виноградівському та по одній на території Іршавщини, Свалявщини, Рахівщини й Ужгородщини. При наявності цих підрозділів закарпатське село буде під надійним захистом оперативно-рятувальної служби краю.
Записала Вікторія Бокій, Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області
21 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

Cаша Рахів 2007-08-25 / 12:58:00
Підтримую даний захід повністю . Люди повинні відчувати себе захищеними хочаб з пожежної безпеки. Суворі умови сьогодення і так знущаються над Україниським народом тож шановні пожежники будьте завжди поруч .

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини