Закон про легалізацію зброї в Україні ухвалять ще до президентських виборів – експерт

Голова наглядової ради "Української асоціації власників зброї" Г.Учайкін впевнений, що суспільство вже довело, а влада зрозуміла готовність до озброєння

Закон про легалізацію зброї в Україні ухвалять ще до президентських виборів – експерт

Закон України про легалізацію зброї, який дає можливість придбання та носіння короткоствольної нарізної вогнепальної зброї цивільних зразків, буде прийнято ще до президентських виборів. Таку думку у коментарі УНН висловив голова наглядової ради "Української асоціації власників зброї" Георгій Учайкін.

"Закон про легалізацію вогнепальної зброї відповідає вимогам сьогодення і має бути ухвалений. І, згідно певної інсайдерської інформації, яку я маю, він буде ухвалений ще до президентських виборів. Що ж стосується незаконної зброї, котрої наразі у громадян дуже багато, і заяв влади про роззброєння, то наразі є дуже багато законних важелів, які дозволяють розібратися із нелегальною зброєю. Але останні "місячники добровільної здачі зброї", які проводить МВС, показали що наш народ не хоче роззброюватися. Оскільки розуміє, що у критичних ситуаціях вони можуть розраховувати лише на себе та на свою зброю. Проте на моє глибоке переконання - нелегальна зброя це безумовно велике зло. І щоб його викорінити, треба побудувати зовсім інші стосунки влади та суспільства", - зазначив експерт.

На його думку, першим таким кроком по врегулюванню стосунків, і має бути прийняття закону про легалізацію зброї.

"Якщо буде прийнято закон про легалізацію цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів, то у суспільства з'явиться альтернативний шлях. Перший аспект: людина може придбати реальні бойові пістолети та револьвери на законних загальних засадах, перед цим пройти навчання, здати заліки, пройти комісії, отримати довідки та дозвіл. І з того моменту людина відповідає за кожен постріл її пістолету і в разі чого цю людину обов'язково знайдуть. Другий аспект: дати зрозуміти людям, що якщо вони мають незаконну зброю, то вони можуть її легалізувати. Тобто якщо на цій зброї немає кримінального минулого, то балістики проведуть порівняльний аналіз і знову ж таки після вищезгаданих дозвільних процедур людина забирає собі свою зброю. Цим перш за все знижується вулична злочинність і зброя "витягується" із тіньової зони під контроль держави і рятує громадян від кримінальної відповідальності", - сказав Г.Учайкін.

Він також зазначив, що така робота дасть позитивні результати, якщо силові структури будуть проводити ще й роз'яснювальну роботу серед населення. Проте що стосується автоматичної нарізної зброї, то тут, на думку експерта, варіантів не повинно бути взагалі.

"Із автоматичною нарізною зброєю варіантів не буде взагалі. Вона законом про цивільну зброю не передбачається. Адже тут є багато нюансів - він відновлення бойової стрілецької підготовки у школах до створення швейцарської системи війська, де всі чоловіки до 50 років є у кадровому резерві армії, мають свою автоматичну зброю вдома, але виймає її із сейфу лише тоді, коли його призивають або на чергові військові збори або у випадку загальної мобілізації", - сказав фахівець.

На переконання експерта, закон про зброю в Україні вже на часі і затягувати його прийняття ніяким чином не можна.

"Злочинці вбивають законослухняних громадян в Україні тисячами. А все тому, що люди не можуть себе захистити за допомогою пістолету. І це правда. Далі - треба внести зміни до Конституції, які б не обмежували право українців на володіння зброєю. І якщо за 23 роки нічого не зроблено, то вже пора це робити. І не варто слухати демагогів, котрі кажуть про те, що суспільство не дозріло. Суспільство давно дозріло. І підтвердження цьому - нещодавні події на Майдані. Мітингувальники використовували у якості "зброї" дерев'яні кийки, бруківку, пляшки із запалювальною сумішшю. Попри те, що серед мітингувальників власників зброї було більше ніж достатньо, жоден із них не приніс її з собою та не використовував. Тому, що люди розуміють, що несуть відповідальність за протизаконне використання легальної зброї. Тому наголошую ще раз - суспільство готове до прийняття закону про легалізацію зброї. Але лише шляхом надання можливості легально придбати зброю", - сказав Г.Учайкін.

Він також додав, що із легалізацією короткоствольної нарізної вогнепальної зброї в Україні буде ліквідовано "чорний ринок" такої зброї.

"Погодьтесь, що навряд чи хтось масово завозить контрабандою в Україну пістолети Макарова. Це не потрібно, оскільки існують склади Міноборони. А хто конкретно і детально з'ясовував, яка власне кількість зброї знаходиться на тих складах? Ви не повірите - за 23 роки цю зброю так ніхто і не перерахував. А там десятки мільйонів різноманітних стволів, принаймні за документами. І відповідно це є основою для оборудок із нелегальною зброєю. Що треба зробити? Треба в законі про легальну зброю прописати положення про громадську раду, яка буде спостерігати за обігом зброї серед населення і матиме функції громадського контролю за процесом підрахунку зброї на військових складах. І коли з'ясується, яка саме кількість пістолетів потрібна українському війську, з'явиться можливість покращити фінансове становище армії, продавши залишки зброї громадянам", - запевнив експерт.

Він також висловив думку, що ціна на таку зброю маю бути дуже поміркованою.

"Скажімо пістолет Макарова не може коштувати дорожче ніж 150 доларів США. Але це надасть можливість звичайним законослухняним громадянам, які не мають серйозних статків, після проходження навчання та отримання дозволу, придбати недорогу, але функціональну зброю для самозахисту", - зазначив він.

Г.Учайкін також зазначив, що прийнявши закон про легалізацію зброї Україна досягне головного - соціальної справедливості.

"Це дуже вагомий соціальний "вирівнюючий фактор" у суспільстві, який надає всім громадянам рівні можливості. Адже, умовно кажучи, якийсь заможний "недоумок" на дорогому авто, у якого у кишені "модний ствол" буде чітко розуміти, що у простенькому авто їхатиме абсолютно адекватна законослухняна людина із простим пістолетом Макарова. Але якщо буде потрібно, то із цього простенького "Макара" ця людина зробить такий самий постріл і буде така сама "дірка", як і з "модного ствола". Тому вже готова ціла низка законопроектів, підготовлених "Українською асоціацією власників зброї", цілий законодавчий комплекс для легалізації зброї. І цей закон, згідно моєї інформації, буде ухвалено до президентських виборів. Адже дуже багато кандидатів у президенти висловлюються за прийняття такого закону: О.Богомолець, О.Ляшко, А.Гриценко, О.Тягнибок. Навіть заступник міністра МВС В.Євдокімов також не проти прийняття такого адекватного закону. Адже зрозуміло, що навіть якщо українська міліція налічуватиме 500 тисяч осіб, все одно захистити кожного українця вони не зможуть. Тому треба створити рівні можливості, які значно знизять рівень вуличної злочинності", - резюмував Г.Учайкін.

Нагадаємо, у вересні минулого року в Україні стартував громадський проект "Закон України "Про зброю". Його ініціатори мають намір на основі думки громадськості з приводу вільного продажу короткоствольної і нарізної вогнепальної зброї летального дії створити законопроект, який буде направлений у Верховну Раду.

05 квітня 2014р.

Теги: зброя, пістолет, легалізація

Коментарі

Богдан 2014-04-08 / 18:46:21
Не вірю.Влада боїться цього як чорт ладану.

НОВИНИ: Різне

15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
» Всі новини