Голова Закарпатської ДПА провів телефонну "гарячу лінію" з платниками податків краю

Як і було попередньо повідомлено у засобах масової інформації, 14 серпня голова ДПА у Закарпатській області Василь Васильович Іванчо провів “гарячу лінію” телефонного зв'язку з платниками податків.

Голова Закарпатської ДПА провів телефонну "гарячу лінію" з платниками податків краюНайпершою за телефоном “гарячої лінії” подзвонила виконавчий директор ТОВ “Апша технокат” з м.Рахівщини Наталія Микутра. Її турбують питання формування податкового кредиту та відшкодування ПДВ. Справа у тому, що проведеною податківцями перевіркою виявлено порушення діючих нині норм Закону України “Про податок на додану вартість”, за її результатами донараховано штрафні санкції. Підприємство з цим не згідне і подало скаргу про скасування повідомлення-рішення за наслідками перевірки.

Голова ДПА у області, вияснивши суть звернення, пообіцяв, що скарга буде обов'язково розглядатися у присутності представника платника податку, про що йому буде надіслано відповідне запрошення.

А причина “конфлікту інтересів” криється у самому законодавстві, яке для відшкодування ПДВ вимагає, щоби сплата ПДВ і видача податкової накладної (вантажно-митної декларації) співпадали у податковому періоді, що не завжди буває.

Майже аналогічне запитання прозвучало і від головного бухгалтера одного з ТОВ м. Ужгорода Марії К. Василь Васильович пояснив, що розв'язання цього питання лежить у законодавчій площині. Відповідні пропозиції ДПА у Закарпатській області направлені до ДПА України і уже знайшли своє відображення у проекті Податкового кодексу.

Питання відшкодування ПДВ особливо актуальним є для експортерів. Серед них і ТзОВ “Мікаланд” Виноградівського району, головний бухгалтер якого Л.Ю.Купор також вирішила поспілкуватися з головою ДПА по телефону. Сьогодні законодавство не дає права на бюджетне відшкодування ПДВ підприємствам, які зареєстровані платником ПДВ менше 12 календарних місяців. А що робити з накопиченим податковим кредитом за цей період, якщо у вас не виникає податкових зобов'язань, законодавство відповіді не дає. І якщо ваша діяльність цілком зорієнтована на експорт продукції, то такий податковий кредит ніколи не буде відшкодовано. Цю несправедливість пробують усунути розробники Податкового кодексу.

- Але коли буде він прийнятий? - запитували у головного податківця області платники податків та присутні журналісти обласних мас-медіа.

-Це залежить від волі Верховної Ради України нового скликання. А що потреба у його найскорішому прийнятті уже перезріла, не сумнівається ніхто.

Враховуючи попередні запитання платників податків Василь Іванчо проінформував журналістів про стан надходжень до бюджетів усіх рівнів та стан бюджетного відшкодування ПДВ.Так, протягом першого півріччя до Зведеного бюджету області надійшло 550,2 млн. грн. податкових платежів, що на 33 відсотки (на 136,6 млн. грн.) більше, ніж за відповідний період минулого року. Збільшення надходжень досягнуто по всіх податкових інспекціях. При цьому найвищий приріст забезпечено колективами ДПІ у Тячівському районі – на 47,9 відсотка, Перечинського відділення Ужгородської МДПІ – на 47,8 відсотка, Воловецького відділення Свалявської МДПІ – на 43,3 відсотка та ДПІ у Виноградівському районі – на 43,1 відсотка.

На 25 відсотків зросли і надходження платежів до Державного бюджету. При цьому бюджетні призначення, визначені Міністерством фінансів виконано на 107,9 відсотка, а розрахункової базу з надходжень платежів до загального фонду Державного бюджету - на 102,6 відсотка. Значно перевиконано завдання щодо надходжень податку на прибуток, акцизного збору, які відображають позитивну динаміку розвитку економіки краю.

Зросли надходження і податку на додану вартість. В той же час через випереджання імпортних операцій відмічається негативна тенденція значного росту заявлених до відшкодування сум податку на додану вартість на поточний рахунок -109,4 млн.грн.

Здійснені податковими органами заходи сприяли тому, що протягом січня – червня 2007 року фактично відшкодовано податку на додану вартість у сумі 98,0 млн.грн., в тому числі: 61,8 млн.грн. – на поточні рахунки платників , що на 49,5 відсотка більше минулорічного періоду, та 36,2 млн.грн. – в рахунок майбутніх платежів з ПДВ. Розрахункова база по відшкодуванню ПДВ перевиконана.

- А чи не впливає на стан відшкодування ПДВ старт передвиборної кампанії? – запитав кореспондент газети “Новини Закарпаття” Богдан Дубовий.

- Вибори до процесу оподаткування не мають ніякого відношення,--відповів Василь Васильович. - Проблема відшкодування ПДВ повністю знята у платників, які діють прозоро, у відповідності до чинного законодавства, мають сталих партнерів. Однак протягом першого півріччя виявлено 106 фактів необґрунтованої заяви на відшкодування ПДВ з бюджету на суму 23 млн. 786 тис. грн. По суті – чверть заявлених сум не знайшла свого підтвердження. Це ще раз підтверджує, що відшкодовувати ПДВ без відповідної перевірки не можна.

Значним кроком до прискорення відшкодування ПДВ та зменшення перевірок є перехід платників податків на подання звітності в електронному вигляді. На 10 серпня 3361 платник податків Закарпатської області уклав договори з податковими органами про подачу звітності в електронному вигляді. Фактично скористалися цією послугою вже 3163 суб’єкти підприємництва. При цьому все більше цей спосіб звітування вибирають і фізичні особи-підприємці.

Між іншим, чимало дзвінків стосувалося семе порядку подання податкової звітності в електронній формі. З цього питання до голови ДПА звернулася і головний бухгалтер ТОВ “Європейська фабрика” з м.Хуст Г.В.Калинович, і бухгалтер ТОВ “Будіндустрія” з м.Мукачево та ряд інших. Керівнику податкової служби доводилося окремих абонентів переконувати у перевагах такої форми звітування для платника. Насамперед, це вивільнення часу платників податків, спрощення процедури подання звітності, зменшення паперового документообігу, своєчасне відшкодування податку на додану вартість при обмеженому спілкуванні з представниками органів податкової служби, спрощення процедури підтвердження сум до відшкодування, уникнення (або обмеження) необґрунтованих виїзних перевірок та зменшення термінів їх проведення, підвищення рівня обслуговування платників.

Правда, наголошував В.В.Іванчо, сьогодні нема законодавчого або нормативно-правового акта, який би зобов'язував подавати звітність в електронному вигляді. В той же час наказом ДПА України від 30 травня 1997 року N 166 “Про затвердження форми податкової декларації та Порядку її заповнення і подання” (із змінами та доповненнями), який зареєстровано у Міністерстві юстиції України від 9 липня 1997 р. за N 250/2054 передбачено чотири способи подачі декларації з ПДВ до органів ДПС: на паперових носіях, на магнітних носіях з роздрукованими копіями файлів, засобами електронної пошти E-mail та поштовими відправленнями. І обрати зручний для себе спосіб подачі звітності – право платника податку.

Крім того, це один із кроків до європейських стандартів обслуговування платників податків.

Дехто з платників та журналістів запитував, що робиться по боротьбі з виготовленням та реалізацією фальсифікованих алкогольних напоїв.Голова тут же проінформував про кількість припинених підпільних виробництв та контроль за обігом алкогольних напоїв, що позитивно позначається на надходженнях як акцизного збору, так і збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Успішно наповнюються і місцеві бюджети, до яких мобілізовано 288,7 млн.грн. податків і зборів, що на 41,3 відсотка (на 84,4 млн. грн.) більше минулорічного періоду та на 12,6 відсотка більше. ніж було сплановано органами місцевого самоврядування.

І тут саме подзвонив Полянський селищний голова Іван Дрогобецький . Він подякував за співпрацю працівників податкової служби з органами місцевого самоврядування Свалявщини по забезпеченню надходжень до місцевих бюджетів. Завдяки цьому за перше півріччя бюджетні призначення по селищній раді виконано на 105 відсотків.

Звичайно, такий дзвінок був приємним. Він засвідчив, що здійснювані останнім часом заходи співпраці органів податкової служби та органів місцевого самоврядування по розширенню бази оподаткування, легалізації підприємницької діяльності і найманої робочої сили, пошуку додаткових джерел наповнення місцевих бюджетів дають позитивні результати.

А ось мешканка Мукачева Галина Клованич цікавилася заходами впливу органів податкової служби на підприємців, котрі довгий час не проводять діяльності, тобто не сплачують податків.

–Ведемо роз'яснювальну роботу. Здійснювати господарську діяльність – це право громадянина, а не обов'язок. Але якщо такий суб'єкт підприємництва не звітується, то законодавством передбачене право податкової служби ініціювати припинення державної реєстрації у судовому порядку. І такі заходи вживаються досить часто.

Пенсіонер Валерій Радеїн з Мукачава питався, які фінансові санкції можливі за затримку у сплаті земельного податку. Зрозуміло, що у разі несвоєчасної сплати податків законодавством передбачено нарахування пені та відповідного розміру штрафу в залежності від кількості днів затримки сплати податкового боргу. Тому податкова служба звертається до платників податків, в тому числі громадян, своєчасно сплатити нараховані їм платежі до бюджету. Між іншим, перший граничний термін сплати земельного податку громадянами настав 15 серпня.

Був і не вельми приємний дзвінок від працівниці приватної структури, яка надає послуги одній податковій інспекції, щодо затримки із заробітної плати. В.В.Іванчо пообіцяв до кінця тижня вирішити цю проблему. І тут же дав доручення відповідальним працівникам розібратися у ситуації.

“Гаряча лінія” тривала майже дві години. Протягом цього часу до голови звернулося 15 громадян з різних міст та районів. Вона ще раз підтвердила прагнення керівництва обласної ДПА бути відкритим для громадськості і всіх платників податків. Адже кожен бажаючий має можливість під час подібних заходів одержати відповідь на болюче для нього питання без того, щоб їздити на особистий прийом із віддалених населених пунктів.
Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Закарпатській області
20 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини