Олег Гаваші: "Час братися і за масштабніші справи..."

Третє виїзне засідання колегії облдержадміністрації наприкінці минулого тижня проходило у Великому Березному. Протягом серпня-вересня такі засідання відбудуться у всіх районах області. Як і на Ужгородщині та на Перечинщині, напередодні у населених пунктах працювали керівники основних структурних підрозділів облдержадміністрації, а голова облдержадміністрації Олег Гаваші відвідав ряд важливих об’єктів.

Олег Гаваші
Олег Гаваші
Керівника краю, зокрема, цікавила ситуація на колишньому Жорнавському лісокомбінаті (ТОВ “Арсіл”), реалізація проекту туристично-рекреаційного комплексу у селі Вишка, інші соціальні об’єкти.

Як і на попередніх засіданнях виїзної колегії, звітувався голова райдержадміністрації Мирослав Брецко, а співдоповідачем виступив начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов.

У обговоренні доповіді взяли також участь селищний голова Великого Березного Василь Керецман, директор Великоберезнянського держлісгоспу Юрій Пекар, начальники обласних управлінь – охорони здоров’я Михайло Турянчик, головного управління з питань євроінтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Ернест Нусер та інші.

У рейтингу економічного і соціального розвитку районів і міст області за підсумками півріччя Великоберезнянщина займає 11 місце серед районів області. Це дещо краще попередніх років, коли у 2004 році район був 14-им, у 2005 та 2006 роках – 12-им.

Із 44 показників район за 10 показниками посів перші 5 місць і за 10 --останні 5.

Якщо аналізувати статистичні дані, то позитивні тенденції, безперечно, простежуються. Зокрема, на 18,4 відсотка зросли у січні–червні цього року обсяги промислового виробництва. Збільшились надходження до загального фонду місцевих бюджетів району. Зросли і обсяги інвестицій в основний капітал та у житлове будівництво.

Втім, Великоберезнянський район – специфічний, на який великий вплив справляє гірський статус. Залучити серйозного інвестора сюди не так і легко.

- Але районній владі вже час позбавитися залежності економіки від одного підприємства – «Яворника» і скоординувати зусилля на створенні підприємств, пріоритетних для районних галузей, передусім – туристичної сфери і переробної промисловості, - наголосив Олег Олодарович.

Акцент треба робити і на розвиток середнього і малого бізнесу. Тут ніби і зросла кількість підприємців – фізичних осіб, проте лише 68,2 відсотка з них сплачують податки. Що свідчить про значну тінізацію підприємницького середовища і низьку частку економічно активних підприємств.

Ще один резерв поліпшення ситуації – розвиток мінерально-сировинної бази. На території району є 7 родовищ мінеральних вод, 4 родовища твердих корисних копалин та Лютянська площа природного газу. Але попри це, жодним із підприємств не отримано ліцензії на їх промислову розробку.

Бачення стратегічного розвитку необхідне в туристичній галузі. Майбутнє за сільським зеленим туризмом, і тут є непогані передумови та деякі напрацювання, але слід братися і за масштабніші справи, зокрема впровадження інвестиційного проекту комплексів на полонині Руній та у Вишці. Їх реалізація справить позитивний вплив як на економіку, так і соціальну сферу.

В районі простежуються позитивні тенденції щодо зменшення заборгованості з виплати заробітної плати – майже наполовину. Але залишається високим рівень зареєстрованого безробіття, який удвічі перевищує загальнообласний показник. За цими сухими цифрами – нереалізовані можливості наповнення місцевого бюджету, розвиток соціальної сфери, підвищення соціальних стандартів, зрештою – добробут кожної родини.

Керівник краю підкреслив: соціальні питання мають бути пріоритетними у діяльності влади. На цьому наголошує і Президент України Віктор Ющенко. Адже вони спрямовані на поліпшення соціального захисту пенсіонерів та інвалідів, багатодітних родин, дітей-сиріт, військових, медиків, науковців і педагогів, працівників культури, а зрештою – всіх громадян.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
20 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 1
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 55
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
» Всі новини