Школярі Підголиці, що на закарпатській Міжгірщині, цьогоріч навчатимуться у нових і світлих класах

У вівторок, в ореолі християнського свята - Маковія, на Міжгірщині, у віддаленому присілку Підголиця, в урочистій обстановці відбулося відкриття нового корпусу Новоселицької ЗОШ І-Ш ступенів.

Школярі Підголиці, що на закарпатській Міжгірщині, цьогоріч навчатимуться у нових і світлих класахУ добротній дерев’яній споруді, облаштованій матеріалами з пластику та гіпсокартону, розмістились два класи для дітей молодшого віку, яким вже не потрібно буде пішки долати відстань у кілька кілометрів до школи в центрі села. Тут для них змонтовано парове опалення на електроенергії, їдальню з гарячим харчуванням. Навчатимуть маленьких школярів місцеві педагоги Магдалина Голодняк, Ганна Ковач та Ольга Клованич.

З теплими словами–привітання до школярів та педагогів звернувся голова оЗакарпатської бласної ради Михайло Кічковський, керівники Міжгірського району Роман Костюк та Іван Ярема, начальник відділу освіти РДА Михайло Касинець, сільський голова Василь Криванич та директор Новоселицької загальноосвітньої школи Іван Завадяк.

Наразі, Михайло Кічковський наголосив, що і в таких невеликих гірських глибинках як ця Підголиця, де всього 68 хат, люди відчувають турботу про себе з боку держави, Президента Віктора Ющенка, який нещодавно висунув «Соціальні ініціативи» - дуже важливий і вчасний документ. У ньому - основні орієнтири для усіх рівнів місцевих рад у питаннях соціального розвитку територіальних громад у даний період, у наступні роки і на тривалу перспективу.

Добрим словом згадали і будівельників Міжгірського підприємства "Арка і К" на чолі з Василем Шаргою, бригади бетонувальників Андрія Довгомелі, теслярів Андрія Гурзана Івана Світлика, Петра Зятюка, Михайла Криванича, Василя Довгомелю, які забезпечили на об’єкті якісне і своєчасне виконання робіт.

Затим Михайло Михайлович мав зустріч із жителями окремих сіл Міжгірщини, та окремими керівниками головних управлінь райдержадміністрації, зокрема, Пенсійного фонду, соціального захисту та ін. сіл. Група освітян прийшла подякувати голові облради за підтримку освіти в районі та за щире бажання привести школи Верховини до вимог сьогодення. На що Михайло Михайлович зазначив: інтелектуальний потенціал нинішнього, а також прийдешніх поколінь, що є гарантом динамічного розвитку країни та одним із головних елементів її престижу, закладається у шкільних навчальних закладах, то обов’язок кожного посадовця спрямовувати свої зусилля саме на підтримку освітніх закладів на самоврядних територіях. Це робота – важка і не одного дня, але вона потрібна й об’єктивно необхідна.

Таким же ж виявилось і вирішення земельних проблем, які того дня привели на прийом до Михайла Михайловича мешканців ряду сіл Міжгірщини. Одні скаржились, що у районі не до кінця завершене розпаювання верховинських земель, інші – на межі, які розсварили не одних сусідів. Михайло Михайлович уважно вислухав кожного і, не відкладаючи, розбирався на місці, за потреби звертався у відповідні відділи райдержадміністрації щодо вивчення ситуації й прийняття відповідних рішень у рамках чинного земельного законодавства.

Група людей похилого віку , інвалідів і малозабезпечених звернулись за матеріальною допомогою: хтось просив підтримки на оздоровлення, хтось – на ремонт оселі. Багатодітним, ясна річ, необхідно підсобити у зв’язку з наближенням Першовересня, що Михайло Михайлович і зробив охоче, від усього серця.. Адже до цього закликає Глава держави. Для Віктора Андрійовича однією з головних непорушних опор України є сильна, демократична і гідна влада, яка ефективно дбає про людей. А це означає, підкреслив Михайло Кічковський, що як органи місцевого самоврядування, так і виконавча влада повинні служити громадянам, допомагати їм у свята, і в будні.

У такому руслі голова облради спілкувався із громадами у с.Новоселиця та с.Голятин, де також провів прийом громадян. Особливо змістовною була зустріч із голятинцями, які, що приємно здивувало голову облради, вели мову про перспективи розвитку самоврядної території. Допоможіть нам, казали голятинці, побудувати дорогу, то це дасть змогу розробити програму розвитку туристичної галузі двох сусідніх областей – Закарпатської і Львівської. Адже з боку останньої діючі туристичні об’єкти впритул наблизились до Голятина, отож сам Бог велів скористатися такою можливістю і ув’язати їх із нашим краєм. Іншими словами, саме через Голятиин є вихід на залізничну станцію «Бескид», до якої – рукою подати: якихось 17 км шляху.

Михайло Михайлович подякував жителям с. Голятин за ділові пропозиції й пообіцяв докласти максимум зусиль, аби втілити в життя їхню ідею, яка, насправді, є перспективною.
Анна Богуслав, Офіційний сайт Закарпатської облради
17 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини