Звершилось друге пленарне засідання 18 сесії Закарпатської облради - офіційно

Сьогодні, 7 березня голова обласної ради Іван Балога провів друге пленарне засідання 18 сесії облради.

У роботі сесії взяли участь: 91 депутат облради, новопризначений керівник краю Валерій Лунченко, міські голови, керівники районних рад і громадськості краю, дипломати, журналісти та ін..

 У залі також з’явилися  народні депутати України - Андрій Шевченко, Ксенія Ляпіна, Геннадій Дубко, Валерій Дубіль, Михайло Княжицький, Анатолій Дирів.

Крайові парламентарі розпочали свою роботу  з вшануванням пам'яті  полеглих Героїв Майдану хвилиною мовчання. Після чого Іван Іванович зазначив, що політична ситуація в Україні хвилює і наших друзів із сусідніх країн. Свою солідарність з українським народом і підтримку зусиль нового керівництва України висловили Міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні, який  минулого тижня відвідав нашу область, а також керівники краю Височина та Пардубіцького краю Чеської Республіки,  округу Оберфранкен Німеччини та інші.

Усі вони засуджують агресію, бажають якнайшвидшого і мирного вирішення внутріполітичної ситуації в Україні, заявляють про продовження свого активного партнерства із  Закарпатською областю і готові надати нашій області як своєму найближчому партнеру у зовнішніх зв'язках допомогу понад узгоджені раніше обсяги.

Під час обговорення порядку денного, Валерій Лунченко брав двічі слово. Першу частину виступу присвятив перебігу подій. Наголосив також, що хотів би попрацювати й проявити себе. У другій – завимагав розпуску облради та повернення повноважень ОДА, які рада своїм рішенням тимчасово забрала на попередній сесії.

Активісти за вимагали люстрації і для влади, і для опозиції. Та повідомили, що вже створено люстраційний комітет Закарпаття, із 6-ти служб, а складатиметься із 12 осіб, персональний склад представлять у неділю на віче.

 Депутати та представники громадськості висловлювались щодо пропозицій Валерія Лунченка. Більшість зійшлась на тому, що не на часі питання розпуску облради та розподілу посад.  Нині, коли країна має серйозні проблеми в Криму, збурювати Закарпаття та сіяти неспокій у суспільстві не можна.

 Висловився і депутат облради Євген Жупан. Він  переконливо заявив, що русини краю ніколи не призивали Росію їх захищати, бо давно вибрали своїм курсом - євроінтеграцію.

 Після тривалих дискусій,  було ухвалено рішення про включення в порядок денний питання щодо делегування повноважень ОДА. Згодом це рішення було прийнято..

Хустський міський голова Володимир Кащук звернувся до депутатів з проханням внести в порядок денний питання про передачу гімназії на баланс міста, оскільки цей заклад уже давно утримується силами міста. За  це питання проголосувало 55 депутатів.

За рекомендацією постійних комісій та президії облради  було включено в порядок денний й інші питання, Зокрема, інформацію голови Закарпатської обласної виборчої комісії Віталія Куштана та внесення змін до рішення облради про окремі постійні депутатські комісії, а також до програми формування позитивного міжнародного інвестиційного іміджу та залучення іноземних інвестицій у Закарпатську область на 2011 – 2015 роки, до статутів обласних бібліотек, театрально-видовищних установ і концертних організацій та про ряд звернень до вищих органів державної влади.

Головуючий оголосив низку  депутатських запитів. Зокрема. Дмитро Андріюк, Владислав Адам, Юрій Бережник, Ганна Глухова, Михайло Кіндрат, Іван Немеш, Федір Райчинець та Георгій Уліганинець просять створити окремий підрозділ ОДА з питань розвитку туризму та рекреації. Йосип Роман звернувся щодо виділення коштів для виконання будівельно-монтажних робіт по розбудові мансардного поверху під функціональне відділення регіонального центру паліативної допомоги в місті Виноградово, а Микола Веггеш – про виділення коштів для продовження будівництва ЗОШ І-ІІІ ступенів в с. Негровець Міжгірського району.

Після чого Віталій Куштан зачитав дві постанови ОВК «Про реєстрацію депутатів Закарпатської обласної ради VІ скликання». Ними стали Гичка Михайло Іванович та Туріс Іван Андрійович. Останні  зачитали присягу депутата, а голова облради вручив їм посвідчення, нагрудний знак і тимчасову картку для голосування.

Коли зайшлося про вибори першого заступника голови облради замість Володимира Закуреного, то було прийнято рішення зробити перерву. Повернувшись у зал, голова лічильної комісії Петро Грицик оголосив результати таємного голосування: першим заступником голови Закарпатської обласної ради став Василь Брензович - голова постійної комісії з питань бюджету облради VІ скликання, заступник голови облради У скликання, кандидат історичних наук.

Також депутати підтримали внесення  змін у рішення про постійні комісії облради: з питань бюджету, з питань розвитку туризму та рекреації, з питань транскордонного співробітництва, з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики, з питань екології та використання природних ресурсів, з питань законності і правопорядку.

Затвердили рішення про низку звернення до вищих органів влади. Зокрема, Звернення депутатів облради до Верховної Ради України, Верховної ради Автономної Республіки Крим, обласних рад відносно військової агресії Росії та Звернення депутатів облради до Верховної Ради України щодо врахування інтересів національних меншин Закарпатської області при підготовці законопроекту про мови. Підтримали крайові парламентарі й інші  звернення. Серед них -  до Кабінету Міністрів України про облаштування пунктів пропуску на Державному кордоні України з Угорщиною  та до Міністра освіти і науки України Квіта С. М. про підготовку в УжНУ спеціалістів і магістрів за спеціальністю «Лісове господарство»,   а також до Кабінету Міністрів України  із забезпечення населення скрапленим газом для побутових потреб. Схвально сприйняли депутати і наступне  Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, в якому йдеться про внесення змін до чинного законодавства у відповідності до Стамбульської конвенції 26.06.1990. та ін. А точніше - про збільшення терміну тимчасового ввезення автомобілів з іноземними номерами.

На завершення Іван Балога зазначив, що на минулому пленарному засіданні  депутати проголосували за рішення «Про Звернення депутатів обласної ради до в. о. Президента України Турчинова О. В. та Верховної Ради України». І  доручили розробити текст звернення, узгодивши його з усіма фракціями в обласній раді та представниками закарпатського Майдану. Таке звернення підготовлено. То ж Іван Іванович зачитав його. Політичну відповідальність повинні понести і Верховна Рада України, і органи місцевого самоврядування. Закарпатці вважають, що вибори – це найбільш законний спосіб люстрації. 

Також депутати прийняли рішення про структуру і чисельність виконавчого апарату облради та внесли зміни до статутів обласних бібліотек, театральних та концертних установ.

 

Прес-служба Закарпатської облради

07 березня 2014р.

Теги: сесія, депутати

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини