Як господарюють у закарпатському Середньому

Середнянська сільрада Ужгородського району розпочала свою діяльність 9 березня 1946 року. 30 червня 1971 року сільраду перейменовано в селищну, до якої входять два населені пункти — селище Середнє та село Вовкове.

Емеріх Крицкій
Емеріх Крицкій
Займаючи вигідне географічне розташування, Середнянська селищна рада має широкі можливості соціально-економічного розвитку територій, зокрема, розвитку промислового, сільськогосподарського виробництва та в будівельній галузі.

На території селищної ради зареєстровано 1302 дворогосподарства. проживає 4325 жителів. 6 квітня 2006 року обрано головою селищної ради Емеріха Тітусовича Крицкого, 1958 року народження, секретарем ради - Ларису Михайлівну Фучко, 1978 року народження, депутатський корпус, у складі 29 депутатів, які в своїй діяльності неухильно дотримуються принципів законності, гласності, колегіальності, поєднання місцевих і державних інтересів.

Середнянська селищна рада, її виконавчий комітет, використовуючи права, надані Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», цілеспрямовано працюють над вирішенням місцевих проблем. Особлива увага - роботі з депутатським корпусом, місцевими керівниками підприємств, керівниками установ та організацій.

Середнянський селищний голова відіграє значну роль в житті селища та села. Добросовісним відношенням до виконання своїх обов'язків, вмінням аргументовано, переконливо донести ідеї, задуми до активу, знайти місце в реалізації наміченого, створити колектив однодумців, в якому ціниться творчий підхід до дорученої справи, безумовне виконання запланованого, почуття відповідальності за долю односельчан.

Для забезпечення нормального функціону-. вання інфраструктури селища, задоволення потреб жителів населених пунктів селищною радою розроблено основні напрямки роботи ради, депутатського корпусу та виконавчого комітету. Одним із них є питання соціально-економічного розвитку самоврядної території, сприяння створенню нових підприємств, розвиток малого та середнього бізнесу, фермерських та селянських господарств, туристично-рекреаційного комплексу.

У структурі промислового виробництва певну частку займає текстильна промисловість та пошиття одягу. Підприємствами основного статистичного кола — ТОВ «Райла-Середнє», ЗАТ «Середнянка», ТОВ «РОСС-Україна» з початку року вироблено промислової продукції на суму 13396,5 тис.грн. Середня заробітна плата на даних підприємствах становить 954,3 грн. На підприємствах працює 194 чоловік, переважно, це жителі селища та навколишніх сіл, що в свою чергу вирішує питання працевлаштування.

У галузі харчової промисловості та переробки сільськогосподарської продукції працює АПФ «Леанка». На даний час на підприємстві спостерігається значне зменшення обсягів виробництва. Дане підприємство через брак коштів на придбання ліцензії на виробництво готової продукції змушене працювати лише з виноматеріалами.

У сфері виробництва будівельних матеріалів у селі Вовкове на базі власних сировин-
них ресурсів планується будівництво заводу будівельних матеріалів за новою німецькою технологією.

Згідно з програмою соціально-економічного розвитку Ужгородського району, пріоритетними напрямками в розвитку Середнянсь-кої селищної ради є:

— реконструкція водопостачальних мереж та очисних споруд селища, а саме поліклініка, загальноосвітня школа, дитячий садок;

— будівництво котельні в загальноосвітній школі села Вовкове та реконструкція клубу в селі Вовкове:

— реконструкція опалювальної системи школи мистецтв селища Середнє.

Селищною радою ведеться послідовна і планомірна робота з виконання і перевиконання дохідної частини, за перше півріччя поточного року в бюджет надійшло 383078,00 гривень. Це дає можливість реалізувати намічені напрямки соціально-економічного розвитку селища.

Депутатами селищної ради, які працюють у п'ятьох постійних депутатських комісіях, розглянуто і затверджено на засіданнях сесій 5 програм: соціального захисту та соціального забезпечення окремих категорій населення; житлово-експлуатаційного господарства; благоустрою населених пунктів селищної ради; будівництва, реконструкції, ремонту та утримання доріг; охорони навколишнього середовища.

За рахунок коштів, передбачених програмами, в поточному році проводиться виплата матеріальної допомоги, реконструкція вулиці А.Волошина, організовано вивіз сміття з дворогосподарств, підприємств, впорядковано сміттєзвалище, ведуться роботи з встановлення вуличного освітлення та газифікації присілку Тайня в селі Вовкове, затверджено грошову оцінку земель селищної ради та проведено відповідні роботи з покращення пасовищ.
Звернення громадян — один із важливих пунктів у роботі селищної ради. Так, щороку до селищної ради звертаються близько 600 громадян. Селищним головою проводяться виїзні прийоми громадян за місцем їх проживання. Громадяни під час особистих
прийомів піднімають питання приватизації земельних ділянок, виділення одноразових матеріальних допомог, допомог на поховання, оформлення субсидій та інші.

Варто відзначити, що селищна рада — одна з небагатьох, яка має кошти та надає матеріальну допомогу жителям селища та села Вовкове. Дбає селищна рада та її виконком і про створення на її території умов для повноцінного, духовного та фізичного виховання молоді та дітей. Так, у селищі створені та діють спортивні команди з аеробіки, волейболу та футбольна команда «Леанка» — потенційний призер чемпіонату району, якій надається матеріальна та фінансова допомога.

Транспортне сполучення селища Середнє та села Вовкове з м. Ужгород забезпечують приватні підприємці району, схема та графік маршрутів задовольняють жителів даних населених пунктів. Зусиллями депутатського корпусу, провівши відповідну роботу з перевізниками, вдалося відкрити додатково автобусний маршрут «Середнє-Ужгород» із 40 посадочними місцями, що в свою чергу допомогло мешканцям вчасно доїжджати до місця роботи та навчання.

Важливою формою діяльності селищної ради є ознайомлення активу і всіх мешканців із прийнятими рішеннями та звітування голови, виконавчого комітету, депутатського корпусу, керівників держустанов про зроблену роботу. Це здійснюється на сходах селян, зустрічах депутатів із виборцями. Помітну роль в інформуванні людей займає газета «Середнянська новинка». Все це сприяє обізнаності жителів із ситуацією, дає змогу проявити ініціативу, підвищує відповідальність депутатів за доручену справу.

2006 року селищною радою започатковано свято збору урожаю «Середнянське вино-брання». Голова селищної ради разом з депутатським корпусом своєю доброзичливістю, переконливими ідеями, задумами дбають про соціальний захист жителів, розвиток і розквіт Середнянщини.
Руслана Боднарюк, начальник відділу орг.-кадрової роботи апарату Ужгородської РДА
15 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини