Закарпатський претендент на Шевченківську премію готовий взяти її з рук Януковича

— Дивлюся на фото: люди на фоні полум'я. Це гартування нації, — письменник Мирослав Дочинець, 54 років, читає новини про сутички на вулицы Грушевського у Києві. — Українці ніколи не втратять свою країну. Вони її зараз здобувають. Україну втрачає влада. Якщо два місяці тому ці протести виникли, щоб стати Європою, то сьогодні — це боротьба, щоб залишитися Україною. Ми постійно носимо в собі спротив до ворожої влади. Протест є у крові українця. Війна оголошена. Влада мусить схаменутися, щоб не утворилася УПА-2. Ліквідувати Майдан можна за пару годин, але майдани підуть і рознесуть полум'я по всій Україні.

Закарпатський претендент на Шевченківську премію готовий взяти її з рук Януковича

Третій рік поспіль Мирослава Дочинця висувають на здобуття Шевченківської премії. 2014-го до списку потрапили романи письменника "Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії" та "Горянин. Води господніх русел". Живе Дочинець у Мукачеві на Закарпатті.

Приймете національну премію з рук Януковича?

А що, це Янукович принесе з Межигір’я премію? Це премія не Януковича, а Шевченка. Висуваєте — добре. Дасте премію — дякую, візьму. Передають, що у мене є високі бали серед чотирьох претендентів на нагороду. Будь-яка премія і все, що є від людей — це якоюсь мірою від лукавого. Оцінку письменнику може дати масовий читач, а не 17 членів комісії. Якщо за книжку дають гривні наші небагаті люди, значить, вони її потребують. Найбільшу премію мені дав Бог — читачів.

 2012 року ви стали «Золотим письменником України». Це відзнака для авторів, чиї твори вийшли накладом понад 100 тисяч. Яка ваша книжка є найуспішнішою?

Складно порахувати, бо є багато піратських видань. Найуспішніша — «Многії літа, благії літа». Це досвід унікальної людини — 104-річного Андрія Ворона. Речі прості та надзвичайно глибинні — як зберегти рівновагу у ворожому і підступному світі. І це не є досвід синтетичний, який нам підкидають у західних книжечках. Це життя закарпатця: навчався в гімназії, боронив Карпатську Україну, роками переховувався в лісовій пущі Карпат, вивчав травництво в Румунії, жив у відрубному монастирі, відбував каторгу на Колимі.

У пресі пишуть, що це містифікація, а не реальна людина.

Багато чого пишуть. Давно не дозволяю собі такої розкоші — ображатися. Тим більше на тих, хто відмовляється від віри. Якщо ти не віриш, що виграєш? Не пишу для критиків, редакторів чи певної читацької аудиторії. Писати — моє служіння. Виконую свою роботу чесно, відповідально. Маю відгуків тисячі: за останні два роки поміняв три номери телефонів. Казали, що мої книжки — це жива вода. Міняв телефони, бо це відволікає. Намагаюся уникати речей, які поглинають час і простір. Телевізор не дивлюся, але події змушують слідкувати за новинами.

Що допомагає не втратити рівновагу?

Жодні закони, тим більше українські, не захищають людину. Обираю внутрішній закон моралі. Тільки він може дати силу, рівновагу і любов. «Не надійтеся на князів земних», — це було сказано давно. Вони змінні, плинні, не знають, що роблять. Надійтеся на вічні речі. Мої книжки якраз про це — як приходять до істин.

Ви довго працювали журналістом. Що дав цей досвід?

Самодисципліну. Пишу, не чекаючи музи. Тим паче натхнення, бо корінь цього слова «тхнути». Можу писати будь-де: на колінах, у дорозі, на прогулянці, у сні, на дачі. Журналіста вирвав із себе, як дикий бур’ян. Бо це судярщина: судити, повчати, нав’язувати, критикувати. Від правди фактів перейшов до правди художньої — вона вічна. Історія переписується кожні 10 років. Ми стаємо розумніші, коли дивимося на події з погляду вічності.

У романі «Криничар» пишете про несумісне — гроші та дух. Як ставитеся до матеріальних благ?

Дух і гроші — це енергія. «Гроші — не головне. Головне — любов, але я люблю гроші», — так казав колись Ейнштейн. Гроші часто ідуть попереду всього важливого — їх не треба боятися. Цю енергію треба використовувати, щоб відвоювати собі свободу і комфорт. Герой книжки знайшов шлях, як поєднати дух та гроші: одна рука бере, друга віддає. Тільки брати — це тупик. Успішність проявляється у мірі потрібності іншим людям, світові, Богові, коли з твого успіху черпають інші. Той письменник має успіх, чиї ідеї потрібні людям.

 

Катерина Кисельова, gazeta.ua

11 лютого 2014р.

Теги: Дочинець, Янукович

Коментарі

Лит 2014-02-18 / 15:52:46
Із Дочинця не дивуюся .А от за тих .хто за такі сірі твори присуджуе премію Шевченка. справді соромно.

шоумен 2014-02-18 / 01:19:03


Насправді 520 тисяч. Хочу бачити, як за них Дочинець потисне руку Януковичу. Руку, на якій кров мертвих і покалічених людей.


Це я 2014-02-17 / 21:45:43
бизнес 2014-02-12 / 05:25:15
"...в пределах лимона, а то и выше."
Пане Дочинцю, за таку сумму і честь нову купиш, і цноту. А мораль нехай лишається забавою для бідних.

херман 2014-02-13 / 06:23:52
васману
Таку пропозицію може дати виключно справжній "арієць"...

васман 2014-02-12 / 10:02:31
премію треба взяти. і перерахувати у фонд майдану.

Demon Killer 2014-02-12 / 08:33:55
Амбіції і нестриманість зіграли злий жарт з номінантом. Питання поставлено так, що не дає можливостей для прямої негативної відповіді. Письменникові слід було промовчати чи віджартуватися, тоді б ми судили про нього на підставі вчинку (якби ту премію йому присудили), а не слів. І вийшло так, що непогане в цілому інтерв'ю знищене однією відповіддю. А тепер діапазон коментарів - від "покора і заздрість" до "молодец, Мирослав,загребай бабло". А я б узяв за основу тверезу і розумну позицію пана Мєстного. Почекаймо вчинків. Слова - це тільки символи.

Ужгород 2014-02-12 / 08:29:31
А ви коли-небудь читали статтю Дочинця-журналіста проти влади? Отож-бо. Характер такий -- хитро-закарпатський. Так що ніхто й не сумнівався, що він візьме нагороду. Якщо, звичайно, присудять.

бизнес 2014-02-12 / 05:25:15
А премия то не маленькая! В этом году в пределах лимона, а то и выше. Так что, Мирослав, не слушай моралистов. На всякий случай одень перчатки - и загребай бабло. Ты ж еще молодой мужик - где то в районе 55. А до пенсии еще дожить надо...

Михайло Зан 2014-02-12 / 00:12:43
Давайте не про політику говорити. Тут взагалі не "до теми" це, мова про інше. Чому??? Люди купляють і читають його книжки??? Я сам, мої близькі, знайомі це роблять...
Шановні книгописьці, рівнятеся (або вище ставайте) хай навіть і буде вже це йменовано попсою/джинсою, але зробіть краще.
Тоді, я у ВАС буду теж ВЧИТИСЯ!!! Слава ЛЮДЯМ!!! і УКРАЇНІ!

2 Бамчик 2014-02-11 / 19:15:59
Вони не написали "Вічника"... "Та тільки сумно, що не можеш ти своїм життям до себе дорівнятись"(Леся Українка) Нам, читачам, властиво вірити, а потім гірко розчаровуватись. І ще одне, БАМчику. Вам приємно було на ТЕ, як вони трясуть ту руку-кривавицю дивитися? А які у Вас при тім були думки? Ото ж бо...

БАМчик 2014-02-11 / 18:52:46
Ештон,Нуланд, Кличко,Тягнибок, Яценюк--трясли руку Януковича(криваву)

БАМчик 2014-02-11 / 18:41:28
підтримую комент Миколи ! Якщо буде премія треба забирати !

Марія 2014-02-11 / 17:50:48
Хай письменник порадиться зі своїм Вічником: чи взяв би той із кривавих рук премію і чи потис би руку такому януковичу? Відповідь очевидна... На жаль тут той випадок, коли жваво уявляється, як це все гидко виглядатиме: посмішка, погляд знизу-вгору, потиск руки. Бачили-знаємо.ФУ.

Василь 2014-02-11 / 16:11:01
Дочицю: Коні не винні...

виборець 2014-02-11 / 15:19:41

«У романі «Криничар» пишете про несумісне — гроші та дух. Як ставитеся до матеріальних благ?

Дух і гроші — це енергія. «Гроші — не головне. Головне — любов, але я люблю гроші», — так казав колись Ейнштейн. Гроші часто ідуть попереду всього важливого — їх не треба боятися. Цю енергію треба використовувати, щоб відвоювати собі свободу і комфорт. Герой книжки знайшов шлях, як поєднати дух та гроші: одна рука бере, друга віддає. Тільки брати — це тупик.»

Питання не стільки у М.Дочинцю, тим більше у заздрості, а в принципі.

Впевнений, що такої «дискусії» сьогодні просто би не відбулось на Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопільщині, Волині, інших регіонах України (відповідна «різнокольорова» карта є у і-неті давно).

А на Закарпатті… «Вирвано з контексту», «три рази номінувався», «заздрять успіху», «не вам судити», і т.ін.

Пишеш «тільки брати – це тупік» - розвинь цю думку, якщо не в голос, то хоча би ДІЄЮ.
Де зараз «відвойовується свобода і комфорт»? Серед «17 членів шевченківської комісії»?

Ось про що, на мою приватну думку, має сьогодні йти мова.

неупередженому 2014-02-11 / 15:14:29
Гітлера взірця берлінської Олімпіади 1936 року справді не варто порівнювати з нинішнім Януковичем. Це більше аналогія до отримання Шевченківської премії з рук Януковича Петром Мідянкою. Бо тоді Янукович, як і Гітлер у 1936-у, ще не мав на руках крові. Тепер має. І в цьому сенсі гірший за Гітлера-1936.

письменник 2014-02-11 / 15:07:09
МЄСТНИЙ, не гарно в суперечці апелювати до Адміна, тим більше - тиснути на нього. Як на мене, редакція якраз вчинила правильно, розмістивши цю інформацію з абсолютно адекватним, як на мене, заголовком. І перекладати не треба було: я все зрозумів і російською. А от чи розумієте ви мене, я не певен. То, може, мені перекласти вам російською? :-) Крім вас, зверніть увагу, ніхто не заперечує того факту, що, в разі перемоги М.Дочинець чітко висловив намір взяти премію з рук Януковича (за протоколом її вручає саме президент, а до дня вручення ми навряд чи його позбудемося). Тобто, ми зараз обговорюємо те, що маємо по факту, виходячи з інтерв'ю. Буде інша ситуація - будемо обговорювати її.


Миколо, я не голосував за Януковича, тому ваші звинувачення абсурдні і безпідставні. І я не заздрю. Бо, маючи все, що мені потрібно, не маю підстав для заздрості. І висловлюю свою думку - не упереджену, а просто думку. І в цій ситуації, між Шклярем і Дочинцем, я обираю Шкляра. І маю на це право.

На цій констатції дискусію, думаю, можна припинити. Принаймні. я вважаю для себе за доцільне вийти з неї, оскільки нові аргументи вже не звучать...

неупереджений 2014-02-11 / 14:54:56
местному та письменнику
Аналогічна історія вже була у минулому столітті. Маю на увазі Олімпійські ігри у Німеччині, коли канцлером став Шіккельгрубер. Так ось, чомусь всі переможці прийняли з рук Гітлера олімпійські нагороди. В тому числі славнозвісний легкоатлет Джессі Оуннес! І це в той час, коли горіли книги Томаса Манна, Гейне, Гете...Коли Ернст Тельман сидів у вязниці, а А. Ейнштейн шукав притулку в Британії.
На мою думку, при всіх мінусах чинного президента, порівнювати його з нацистами не коректно. Тому робіть висновки самі.

Микола 2014-02-11 / 14:34:31
Ви тут всі розумні. Всі до одного. Але розумні лише для одного - коменти писати.

Як тут вже було сказано. Все було в наших руках. І чомусь в Західній Україні, лише на Закарпатті перемогу здобув Яник.

А тепер ви говорите Дочинцю, що йому робити???? А що робите ви. Я впевнений, що половина із вас (великих, розумних) брали гроші і голосували за Яника. Ми говоримо про премію Шевченка. То ж може на період президенства Яника, все відмінити в країні. Виключемо світло, газ, воду. Не будемо брати зарплати, пенсії стипендії. Не треба рахувати лише те, що премію дають з рук в руки, а зарплатню вам нараховують на банківську картку. А так забув, це ж бред. Ви відстоюєте свою упереджену думку. Я вам скажу так, якщо переможе візьме. І буде правий. А ви заздрите, успішності письменника!!!

виборець 2014-02-11 / 14:22:59

Повністю погоджуюсь з коментарями «письменника».

Ну, а «ЗНАЮЧОМУ 2014-02-11 / 11:51:50» хотів би все ж відповісти, хоча і з запізненням.

На мою думку, саме з таких «знаючих» від «інтелігенції» на Закарпатті і формуються виборчі комісії (ДВК, ТВК, ОВК) під лозунгом «знайдення компромісу, консенсусу» та застосування «життєвого досвіду» замість закону.

Повна розбіжність між думкою, словом та дією в залежності від ситуації(!), яка прикрита вічним пошуком особистої «сермяжної правди» за келихом міцного напою – це фірмовий знак цієї комсомольської «інтелігенції».

Ну, а щодо «великого членства»… Думаю, що Ви це питання для себе особисто вирішуєте постійно. В залежності від «розкладу»…

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини