Чи отримають 24 сім’ї військовослужбовців цьогоріч житло в Ужгороді?

Західне управління капітального будівництва (УКБ) Міноборони, яке розташоване у Львові, виконує функції замовника будівництва житла для військовослужбовців на території Волинської, ЗАКАРПАТСЬКОЇ, Івано-Франківської і Львівської областей.

Чи отримають 24 сім’ї військовослужбовців цьогоріч житло в Ужгороді?Ситуація з безквартирними у цьому регіоні, як відомо, непроста. На Волині у черзі на отримання житла від військового відомства перебуває 1071 чоловік. На Закарпатті квартир потребують 770 військовослужбовців і військових пенсіонерів. Окрім того, 846 безквартирних військових налічується на Івано-Франківщині, з яких переважна більшість - в обласному центрі.

Найскладніша ж ситуація на Львівщині, де на власний дах над головою очікують 3974 сім'ї. Торік на замовлення Західного УКБ у чотирьох областях його відповідальності було введено в експлуатацію 355 квартир. У поточному ж році передбачено здати 260 квартир. Однак виконати це завдання непросто.

- Фінансування Західного УКБ на цей рік сплановано таким чином, що тільки 30 відсотків коштів має надійти зі загального фонду Держбюджету, решта - зі спеціального. Тобто це гроші, які мають надійти від реалізації надлишкового майна та військової техніки, - пояснює начальник Західного УКБ Олексій Александров. - Якщо із загального фонду кошти до управління почали надходити у червні (отримано 6 мільйонів 600 тисяч гривень із передбачених на рік 24 мільйонів), то із спецфонду на сьогоднішній день не надійшло жодної копійки.

Житло, що фінансується із загального фонду бюджету, має реальні шанси бути здане у заплановані терміни. Це, зокрема, реконструйовані дві колишні казарми у МУКАЧЕВІ, які переобладнаються під житлові будинки на 24 і 27 квартир відповідно. Їх передбачається ввести в експлуатацію вже у вересні-жовтні.

Крім того, у грудні має бути зданий 50-квартирний будинок у Бродах. Також є гроші і для зведення 120-квартирного будинку у Львові на вулиці Стрийській, який заплановано завершити у грудні наступного року.

А от спецфонд... Серед об'єктів, що мали б бути введені в експлуатацію цього року, стоїть у Луцьку готова "коробка" 36-квартирного будинку. На завершення її будівництва потрібно 4,5 млн грн. Також на 70-80% готовий будинок (колишня казарма) на 13 квартир у Брюховичах, що під Львовом. Для остаточного завершення бракує 757 тис. грн. У Яворові планувалося цьогоріч здати 32-квартирний будинок. Але чи це реально? Знову ж таки через брак коштів.

Загалом, заплановані до здачі у 2008 році, зокрема, два будинки у Львові по 52 квартири кожний, переобладнані з казарм, та ще один 94-квартирний. На дофінансування чекають будинки у Стрию (40 квартир), Івано-Франківську (97), Луцьку (108), Володимирі-Волинському (44), Мукачевому (30), Виноградові (36), УЖГОРОДІ (24)...

Зі спецфонду передбачено і фінансування проектно-вишукувальних робіт, яке зараз заморожене. А це загрожує "аукнутися" у перспективі. Якщо на наступний рік проекти в основному напрацьовані, то вже у 2009 році будівництво не може не непокоїти фахівців Західного УКБ.

Необхідно в цьому контексті сказати й про позицію органів місцевої влади, адже вони, зокрема, надають дозвіл на проектно-вишукувальні роботи, відведення землі під будівництво, проведення самих будівельно-монтажних робіт тощо. Тож не може не тішити, що в більшості населених пунктів Західного регіону влада розуміє важливість зведення житла для військовослужбовців і всіляко сприяє цьому. Як, наприклад, в Бродах, Старичах Львівської області, Володимирі-Волинському.

Проте, аби що б там, а хочеться сподіватися, що проблеми з фінансуванням будівництва житла будуть все-таки вирішені, - говорить Олексій Александров. Наше управління має напрацювання, за якими ми могли б побудувати близько 600-700 квартир вже наступного року.
Дмитро Туляков, газета "Народна Армія" 2007.08.14
14 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини