Михайло Воронич, голова Свалявської райради: "Влада повинна чітко бачити, в якому напрямі їй працювати..."

Як і більшість районів Закарпаття, Свалявщину поки що важко назвати процвітаючою в соціально-економічному плані. Щоб легше вирішувати це непросте завдання, нещодавно районна рада затвердила стратегію економічного розвитку краю. Розповісти про неї та про життя району ми попросили голову райради Михайла ВОРОНИЧА.

— Пане Михайле, нещодавно Сваляв-ська районна рада затвердила стратегію економічного розвитку району. Можете трохи розповісти, в чому вона полягає?

— Кожна райрада та адміністрація повинна бачити, в якому напрямі працювати. Відповідно, план соціально-економічного розвитку затверджується щороку, щоб було видно, що впродовж
12 місяців можна зробити. А от довготривалого розвитку не бачили. Тому за рекомендацією обласної ради та ОДА була схвалена обласна стратегія. А ми, в свою чергу, схвалили стратегію для району. Існує ряд ключових питань, над якими треба працювати. Ми намагалися включити всі найбільш наболілі питання району.

— Загалом, як оцінюєте роботу Свалявської райради за час, що минув з виборів-2006?

— Як на мене, попрацювали плідно. Це були перші вибори за списками партій, в чому були свої плюси й мінуси. Але загалом наші депутати доволі компетентні, дискусії на засіданнях комісій відбуваються з кожного питання, питання проробляються детально. Звісно, не обходиться без суперечок і на сесіях. І, напевно, деякі депутати хотіли б голосувати не так, як вирішила фракція, однак фракційна дисципліна примушує.

— А з адміністрацією які стосунки?

— Є тісна співпраця, порозуміння. Головні питання ми вирішуємо разом з головою РДА Ольгою Колядко на колегіях, на комісіях. Головне, що існує взаєморозуміння. Гадаю, моя колега такої ж думки.

— Зараз багато говорять про соціальні ініціативи Президента Віктора Ющенка. Скажіть, будь ласка, наскільки вони актуальні для Свалявського району?

— Однозначно, Президент піднімає питання, які людям наболіли. Останні його ініціативи перегукуються з програмою «10 кроків назустріч людям», з якою він йшов на вибори-2004, і вирішують проблеми, що назрівали роками: підвищення пенсій, мінімальної заробітноГплати, соціальних виплат. Для Свалявщини вони дуже актуальні. І це у нас практично кожен починає відчувати на собі. Зокрема, зросла середня заробітна плата по району до 828,63 грн., розвиваються районна медицина, освіта, культура. Наприклад, за останній період нам надали два автомобілі швидкої допомоги — у Сасівський та Па-сіцький ФАПи. У Керецьках з ініціативи губернатора Олега Гаваші обладнано стоматологічний кабінет, 6 фельдшерсько-амбулаторних пунктів отримали нове обладнання. Це не рахуючи того, що районна рада виділила кошти на капітальний ремонт тубдиспансера та інфекційного відділення райлікарні. Це тільки те, що останнім часом зроблено в галузі охорони здоров'я. Якщо брати освіту, то нещодавно отримали шкільний автобус, провели ремонти практично у всіх школах району — десь опалення, десь дахи, в окремих школах лише встановлюємо автономне електроопалення, проводиться ремонт районного будинку культури. Словом, зроблено вже чимало — і це лише початок.

— Зважаючи, що через два місяці відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради, що ви можете сказати про політичні настрої свалявців?

— Люди розуміють, що ці вибори потрібні. Бо та ситуація, яка склалася в державі, не могла тривати довго. Верховна Рада неповноважна. Треба якомога швидше провести вибори, переобрати парламент. Сподіваюся, туди прийдуть нові люди, які справді думатимуть про Україну, які не купили свої мандати, а пройдуть до ВР заслужено.

Хоча й були деякі побоювання, чи таки відбудуться вибори, але зважаючи, що кожна політична сила проводить і районні конференції, а, відповідно, будуть і обласні конференції та з'їзди. Це свідчить про те, що партії готуються до виборів. «Наша Україна» так само готується. Багато справ уже зроблено. Чимало з них — з ініціативи Віктора Балоги, керівника Секретаріату Президента. Наприклад, ми вручили подарунки всім багатодітним родинам. Йдеться не про разову акцію. Спочатку вручали подарунки дітям з родин, де є понад 8 дітей, пізніше — сім'ям, де є більше 5 дітей. А людей, які вклали найбільше зусиль у розвиток Свалявщини, ми нагородили іменними годинниками. Днями пройшла акція для пільгових категорій пенсіонерів. Подібні заходи проводитимуться й надалі. Люди вже знають, що хтось про них піклується, чимось намагається допомогти, тому звертаються до нас. Бачу, рейтинг нашої політичної сили тепер знову зростає. Передусім тому, що Президент і його команда багато роблять, аби витягнути країну з кризи.

Добре і те, що починаємо об'єднуватися. Люди позитивно оцінили створення Блоку «Наша Україна — Народна самооборона», до якого увійшли справді демократичні політичні сили. Вже наступного дня після об'єднання районна організація «Правиці» прийшла до нас з пропозицією підписати угоду про співпрацю, ще не знаючи, як поведеться їхнє керівництво в області.

— Гадаєте, на наступних виборах ваша сила здатна отримати кращий результат у Свалявському районі, аніж торік?

— Вірю, що так. Якщо не буде фальсифікацій і порушень, думаю, «Наша Україна — Народна самооборона» набере більше голосів, аніж торік.
Володимир Пушкаш
13 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини