В УжНУ готові до відкриття два з трьох музеїв (ФОТО)

Археологічні здобутки УжНУ, рідкісні стародруки, а також 400-літню історію розвитку вищої освіти на Закарпатті представлять у трьох музеях вишу, розташованих на історичному факультеті. Два з них вже майже готові відчинити двері своїм відвідувачам.

В УжНУ готові до відкриття два з трьох музеїв (ФОТО)

Музей археології матиме ім’я видатного історика Едуарда Балагурі (професора, археолога, колишнього декана історичного факультету, відомого далеко за межами Закарпаття) і буде найбільшим за розмірами. У сусідній кімнаті представлять історію УжНУ, ще в одній, цілком ізольованій від сонячного світла, планують облаштувати музей давньої книги. 

Ідея відкриття музеїв виникла приблизно рік тому. Починаючи з березня-квітня, почали готуватися до втілення цілісного вигляду цих закладів. Сьогодні ремонтні роботи для облаштування приміщень завершені, триває формування експозицій. 

«Археологічний музей в УжНУ був і раніше, однак для відвідування не був облаштований. Він містився в лабораторних приміщеннях на вулиці Університетській. Експонатів там вистачає. Єдина проблема полягала в адаптуванні приміщення, яке раніше слугувало бібліотекою економічного та юридичного факультетів. Після того, як книги перевезли до центральної бібліотеки УжНУ, розпочали облаштовувати музей», – розповідає декан історичного факультету Володимир Фенич.

«На 90 % колекції археологічного музею вже представлені в експозиційному залі. Йдеться про кілька секцій, які охоплюють весь період від кам’яного віку до 16–17 століття, тобто середньовічних замків. Власне кажучи, тут буде представлено всю епоху розвитку нашого краю. Родзинкою музею будуть портрети всіх археологів, які проводили розкопки на Закарпатті: починаючи від Тиводара Легоцького (кінець 19 століття) і завершуючи сучасними науковцями, – розповідає Володимир Фенич. – Усі підписи робимо українською й англійською мовами, щоб закордонним гостям університету були зрозумілі експонати».

 

У МУЗЕЇ ІСТОРІЇ УНІВЕРСИТЕТУ ПРЕДСТАВЛЯТЬ ЕКСПОЗИЦІЇ ВІД ПОЧАТКУ XVII СТОЛІТТЯ

Сьогодні музеї перебувають під наглядом Державної служби охорони, облаштовані всі захисні й санітарні умови. Крім того, що є загальна система безпеки, кожна шафа має додатковий захист, а також освітлення. Попереду також виготовлення спеціального паспорта. Керівником музею археології призначили Володимира Мойжеса, за музей університету відповідає Ігор Зомбор.

 

Незважаючи на високий ступінь захищеності, цінних експонатів, до прикладу, знайдених археологами виробів із золота чи срібла, у музеї, на жаль, не побачити. Відповідно до закону, їх мають здавати у державну власність. Археологи УжНУ роблять фотографії, відтиски, які залишаться в музеї. 

За словами декана історичного факультету, музей історії університету теж був в УжНУ: «Ще в 70-х роках він був створений, але на початку 90-х років занепав. Коли навесні ми вирішили відродити цей музей, виявилося, що з тих колекцій майже нічого не залишилося. Тож роботу розпочали з нуля.

 

Підготували відповідні документи-звернення до всіх керівників структурних підрозділів, аби вони надсилали нам матеріали. Йдеться передусім про символіку факультету й досягнення за час його існування. Пізніше довелося й самим збирати інформацію, оскільки факультети по-різному подають відомості про себе: хтось хвалиться, інші, навпаки, – досить скромно говорять про себе. 

Сьогодні ми остаточно вирішили, що, згідно з концепцією музею, відомості про витоки вищої освіти на Закарпатті лапідарно переходять в сучасну історію нашого університету. Таким чином, тут буде представлено колекцію від початків 17 століття, бо 1615 року вже була грамота, що підтверджувала існування єзуїтського колегіуму у Гуменному, який згодом перенесли до Ужгорода».

КОЛЕКЦІЄЮ ІНКУНАБУЛ УЖНУ ПОСТУПАЄТЬСЯ ХІБА ЩО ЛЬВОВУ

З нагоди відзначення 400-річчя УжНУ у виші створена робоча група, яка має намір підготувати спеціальне видання, яке, по суті, відбиватиме концепцію музею історії університету. 

«Сьогодні у відділі рукописів і стародруків нашої бібліотеки є близько 18 тисяч давніх книг, інкунабул. Такою колекцією УжНУ поступається хіба що Львову. Це книги від 15 до початку 19 століття. Сьогодні відбираємо ті книги, за якими вчилися студенти 17–18 століття. Перша експозиція буде відбивати особливості саме цієї епохи», – пояснює Володимир Фенич. 

 

Із підготовкою експозицій 20 століття працюватиметься легше, вважають історики. Секція буде наскрізною, охоплюватиме науку, спорт, міжнародні зв’язки, ІТ-технології вишу. Також в обох музеях планують облаштувати моніторинговий супровід. 

Щодо музею давньої книги, офіційного наказу про його створення поки що немає. Приміщення передбачене, нині його висушують від вологи. Ремонтні роботи вже завершені. Завезені меблі. Питання полягає в перевезенні стародруків з Капітульної до приміщення музею.

 

«В УжНУ націлені перевозити не всі книги, бо до цінних рукописів належать усі дисертації, захищені у виші. А це близько 2,5 тисяч примірників. Тож вони будуть у загальних бібліотечних фондах, – пояснює декан історичного факультету. – Щодо сакральної літератури, то також виникає питання, чи варто її повністю перевозити. Єпархія теж прагне зберегти за собою деякі раритети, але потрібно зважати на те, що це національна спадщина і має належати всім. Адже у цій колекції маємо Наукові записки НТШ, Літературно-науковий вісник, тож немає сенсу залишати їх там».

Історики УжНУ сходяться на думці, що питання перевезення експонатів має бути вирішено так, аби вся колекція унікальних видань була збережена.

Наталія Каралкіна, Медіацентр УжНУ

18 січня 2014р.

Теги: музеї, УжНУ, архіологія

Коментарі

коментаторам 2014-02-03 / 18:24:55
шо не зробиш, оби лишитися деканом факультету. Фенич готовий на все! Даже обгрунтує, што ужДУ має витоки в історії , починаючи з дня народження Ісуса Христа! НО Феничу то не поможе! Прийде його час! Коли регіоналів розпустять, а Бушко не зможе спасти Фенича!

муза 2014-01-19 / 00:40:17
Нарешті здобутки археологів будуть доступні для студентів і не тільки - це однозначно плюс. І ще про "там сидять самі пристосуванці"- м"яко кажучи ви перебільшили,хоча декілька елементів таки є ,але не думаю що це надовго.І взагалі - музеї -це завжди крок вперед для суспільства, це його лакмусовий папірець.

До останього коментатора 2014-01-18 / 23:10:36
Складається враження що у вас з істфаком пов. язана якась психологічна травма періоду статевого дозрівання. Ну ви хоч прочитали що ви пишите, повна маячня. Чи можливо в "певних колах" ви вважаетеся знавцем, як на мене то ви просто продажний писака, якого купили за ліверну ковбасу.

До попередніх коментаторів 2014-01-18 / 22:56:21
Дуже ви все правильно підмітили! Проблема тут у самому факультеті, мені здаеться. На сьогоднішній день там сидять самі пристосуванці; фальсифікації, крадіжки, відмивання грошей та корупція для них - основна справа життя. Цей факультет тягне до низу загальний рейтинг УжНУ, він завжди був одним із найкорумпованіших та "найбрудніших". Дуже шкода студентів, що там навчаються. Декотрі з них ішли за покликом серця, а опинилися ви самі бачите де..... Мабуть, саме історичний факультет можна вважати деякою моделлю майбутнього, що очікує на весь університет, а саме - перетворення закладу на "бізнес проект" із надприбутками для його акціонерів/викладачів. Едину пораду можу дати батькам: віддавайте своїх дітей на непрестижні факультети, там ще рівень тримається добрий і корупції такої нема, а історичний факуцльтет - то ганьба закладу, і вже багато років.

iza 2014-01-18 / 21:23:32
"400 років УжнУ" - проект "дури гроші" під вибори президента у 2015 році. Зрозуміло, що орієнтувалися на вибори так званого "громадянина" ВФЯ. А якщо не вийде? То "молода команда" істориків-фальсифікаторів знайде нову дату і нову фінансову жертву... Ганьба таким науковцям, які фарисейнічають і не цінують власну історію. Не розібратися в очевидному? Слабовільні манкурти...

Сміх та й годі 2014-01-18 / 20:42:28
400-річчя УжНУ - це смішно. Самі історики, крім деяких, які аж надто вислуговуюються заради особистих вигод, не підтримують таку думку. Єзуїтський колегіум у Гуменному - це витоки середньої освіти на Закарпатті, а не вищої. Не треба так примітивно фальсифікувати історію

НОВИНИ: Соціо

13:28
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Козаком
11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
» Всі новини