В Ужгороді вийшов друком календар «Просвіти» на 2014 рік

Щойно побачив світ календар-альманах «Просвіти» на 2014 рік – 21-ий за ліком з часу його відродження Закарпатським крайовим товариством «Просвіта» у 1993 році.

В Ужгороді вийшов друком календар «Просвіти» на 2014 рік

Видання знайомить з життям і діяльністю визначних вчених, письменників, педагогів, краєзнавців, журналістів, громадських, культурних і політичних діячів, пам’ятними подіями в історії краю, цікавими історико-культурними пам’ятками, хронікою просвітянського життя, перлинами поетичної творчості тощо. В ньому також подано церковний та історичний календарі на 2014 рік, календар пам’ятних дат заснування сіл Закарпаття, зразки давніх колядок і народних пісень краю та інше.

Привертають увагу матеріали, присвячені 200-річчю народження геніального українського поета, художника і мислителя Тараса Шевченка та 75-річчю проголошення незалежності Карпатської України. Це, зокрема, статті Павла Федаки «Безсмертя Шевченка», «Наукова, культурна, національно-освідомлююча праця інтелігенції Закарпаття у творенні Карпатської України», «Листи Августина Волошина до донечок», Івана Коршинського «Караюсь, мучуся… але не каюсь» (про хвороби і смерть Т.Шевченка), Михайла Федаки «Шевченкове свято в народному Домі «Просвіта» та інше.

Ряд статей присвячено ювілеям визначних земляків-закарпатців: Івана Коршинського до 85-річчя учасника національно-визвольної боротьби за незалежність України, політв’язня Федора Удички, Миколи Олашина до 90-річчя народження історика Якова Штернберга та 95-річчя народження юриста, історика, педагога Василя Ганчина, Юрія Туряниці до 150-річчя вченого-історика, мовознавця, фольклориста, етнографа Антонія Годинки (з подачею його записів народних пісень з різних сіл краю), Миколи Вовка й Івана Коршинського до 85-річчя народження громадсько-політичного і культурного діяча, політв’язня Петра Тракслера, Івана Хланти до 75-річчя народження професора Володимира Задорожного, Сергія Федаки до 120-річчя медика, громадсько-політичного і культурного діяча Миколи Долиная та 100-річчя народження українського історика Федора Шевченка, Дмитра Федаки до 75-річчя народження відомого журналіста і письменника, редактора найстарішої української газети у США «Свобода» Петра Часта, Олени Юрош до 65-річчя відомої співачки, народної артистки України Марії Зубанич та ін.

Окремі статті висвітлюють життєвий і творчий шлях громадсько-політичного, державного і релігійного діяча Бедь Віктора Васильовича (архімандрита Віктора) – з нагоди 50-річчя, українського історика, письменника, журналіста, педагога вищої школи Сергія Федаки – з нагоди полудня віку, поліграфіста і видавця Богдана Досяка – з нагоди 50-річчя, просвітянки Олени Мішко з нагоди ювілею, фольклориста, літературознавця, педагога Юрія Туряниці – з нагоди 85-річчя, народознавця Василя Скуратівського – з нагоди 75-річчя, дослідника народного одягу Закарпаття, краєзнавця Іллі Грибанича й ін.

Ґрунтовне висвітлення знайшли у календарі такі історичні події як 70-річчя Першого з’їзду народних комітетів Закарпатської України (Сергій Федака), 70-річчя договору про ненапад між УПА-Захід і 6-тим мадярським армійським корпусом у Карпатах влітку 1944 року (Йосип Данко), а також історія українського герба-тризуба (Антін Кущинський), 650-річчя села Старе Давидково (Андрій Дудаш), пам’ятки Ужгорода, розташовані біля підніжжя Замкової гори. З народознавчих статей слід відзначити «На перехресті Європи» Василя Скуратівського, «Народна архітектура і побут гуцулів в експозиції Закарпатського музею народної архітектури та побуту» П.Михайловича, «Стіл у народному житлі Закарпаття» Федора Поланчина, «Етнографічні матеріали на сторінках журналу «Наша Земля» П.П.Федаки.
Рубрика «Хроніка життя «Просвіти» знайомить з проведеними у 2013 році у Народному Домі «Просвіта» та інших культурних закладах заходами: з нагоди Новорічно-Різдвяних свят, 199-ої річниці народження Т.Шевченка та 74-ої Карпатської України, 85-річчя І.Коршинського, 70-річчя М.Вовка, 50-річчя Є.Ясінського, Дня «Просвіти» у с. Сімер, 10-ою звітно-виборною конференцією крайового товариства «Просвіта», в рубриці «Наші ювіляри» поміщено матеріали з нагоди 70-річчя Юрія Вішована, 75-річчя Михайла Керецмана, 75-річчя Михайла Митровки, а у рубриці «Відлітають сірим шнуром» подано некролог «Пам’яті Степана Мишанича» (видатного українського фольклориста та літературознавця).
Вдало доповнюють текстову частину календаря численні ілюстрації, зокрема світлини. Пригарнює його поміщена на першій сторінці обкладинки репродукція картини М.Божія «Думи мої, думи мої…» з зображенням нескореної, у могутньому патріотичному пориві, постаті Генія і Творця української нації Т.Шевченка, а на четвертій сторінці обкладинки – світлина українок у чудових,  стилізованих за народними традиціями, вишиванках.

Вихід у світ календаря «Просвіти» на 2014 рік, як і попередніх просвітянських календарів, – неординарна подія в культурному житті Закарпаття, вагомий внесок в історичне краєзнавство області. Матеріали календаря стануть в пригоді учителям, науковцям, краєзнавцям, студентам, громадським, культурним і політичним діячам, усім, хто цікавиться історією і культурою рідного краю.

За видання календаря належить подякувати укладачеві й редактору Федаці П.М., редактору Федаці П.М., коректору Федаці М.М., благодійникам Юрію Гарастею, Йосипу Данку, Івану Коршинському та ін.

11 січня 2014р.

Теги: календар Просвіти

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини