Ще однією перепоною для переселенців з Солотвина виявилася україномовність школи в Тереблі

Однією з перепон на шляху переселення до Тереблі солотвинців, чиї будинки потрапили в зону ризику біля карстових провалів, стала, окрім відсутності роботи, ще й відсутність на новому місці важливих атрибутів національного життя ‒- як от церква, школа тощо.

Вікно нової школи в Тереблі
Вікно нової школи в Тереблі

Закарпаття онлайн вже повідомляло про переселення з Солотвина до Тереблі першої сім'ї. Вирішальним у цьому випадку виявилося те, що Діана і Григорій Коць у Солотвині були безробітними, а в Тереблі влада їм пообіцяла роботу.

Сьогодні, в контексті візиту до Тереблі першого заступника голови Закапатської ОДА Ігоря Свища прес-центр Закарпатської ОДА відзвітував про, начебто, шість сімей, готових до переселення.

У цьому випадку, очевидно, також йдеться про, здебільшого, україномовні родини. Принаймні, так слід розуміти зі слів директора Тереблянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Марини Цьоки, яка повідомила: "Батьки вже почали приносити документи, щоб влаштувати своїх дітей на навчання до нашої школи. Тому із другого семестру ми чекаємо на поповнення у сьомому та дев’ятому класах. Діти вільно володіють українською мовою, тому не буде жодних проблем із адаптацією до навчального процесу".

Тим часом для сімей угорців і румунів Солотвина український статус школи в Тереблі, схоже, є однією з причин небажання переселятися в українську Тереблю.

Очевидно, існування "національного" аспекту переселення до Тереблі, який, втім, звучав від самого початку порушення цієї теми, почала, нарешті, усвідомлювати і влада. "Згодом, якщо виникатиме така потреба, будемо забезпечувати навчання і мовами національних меншин. Так, наразі уже працюємо над прийомом на роботу вчительки угорської мови та літератури", ‒ повідомила Марина Цьока.

Утім, будувати окремих церков для угорців і румунів з Солотвина у Тереблі вже точно ніхто не збирається. Хоча для представників національних меншин це також є проблемою. Адже, навідміну від повністю української за національним складом Тересви, в 9-тисячному Солотвині українці становили лише 15% населення. Тоді як румуни ‒ 57%, а угорці ‒ 25%. Відповідно, національні потреби угорців та румунів тавм були забезпечені повною мірою.

Саме через цілий комплекс проблем, починаючи від роботи, і закінчуючи неврахуванням національних потреб, солотвинці не поспішають переїжджати на нове місце проживання, розташоване за 70 кілометрів від рідного селища - 6 заявлених владою родин, це лише невелика частина зі 133 "запланованих" до переселення сімей. Загалом, за останні місяці кількість солотвинців, що вирішили переїхати вселитися у призначені для них новобудови в Тереблі, не зросла, а, можливо, навіть зменшилася. Бо ще у середині листопада влада говорила про 38 бажаючих. Що, зрозуміло, трохи більше, ніж озвучені нині 6 сімей.

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, наразі будинки, споруджені в Тереблі для потенційних переселенців з Солотвина, пустують. Тому з бюджету області виділили 180 тисяч гривень субвенції для їх охорони.

Довідка

У рамках запланованого відселення мешканців Солотвина на території Тереблянської сільської ради за два роки звели житловий комплекс: 8 багатоквартирних будинків (116 квартир), 17 індивідуальних будинків, загальноосвітню школу на 330 учнів, дошкільний навчальний заклад на 140 місць, інші соціально-побутові об’єкти. Побудована інженерна мережа: водопостачання, водовідведення, електропостачання, дорожня інфраструктура.

У 2011 році урядом на будівництва містечка в Тереблі було виділено 98,05 млн. грн., а в 2012 році – ще 7,8 млн. грн.

У травні 2013 року Кабмін виділив для завершення заходів із переселення мешканців смт Солотвино, які проживають у зоні техногенної небезпеки, ще 13,5 млн. грн.. 

У новозбудований житловий комплекс мали переселити 133 сім'ї.

Закарпаття онлайн. Фото прес-центру Закарпатської ОДА

30 грудня 2013р.

Теги: Солотвино, Теребля, угорці, румуни

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини