Закарпаття: Унікальну пам’ятку природи "Андромеду" перетворили на смітник

Неподалік села Чорна Тиса на Рахівщині є унікальна пам'ятка природи — болото Чорне багно. Воно більш відоме під назвою "Андромеда" і ще чверть століття тому займало площу 9,8 га.

Нагадаємо, що болотами в народі називають в основному стоячі неглибокі водойми. Насправді болота — це тип рослинності, яка формується в умовах надмірного зволоження грунтів, недостатньої аерації. У заболочуванні грунтів помітну роль відіграє мох — рунянки.

За характером процесів ґрунтоутворення болота проходять еволюцію: при наявності мінерального живлення утворюються низинні болота, в міру накопичення торфу — перехідні мінерально-атмосферні, а згодом формуються верхові болота з атмосферним живленням. У ботаніці такі болота називають оліготро-фними (оліго — бідний, тіофос — живлення). У таких екстремальних умовах, де відсутнє ґрунтове живлення, "підбираються" специфічні болотні види, які називають індикаторами оліготрофних боліт.

Чорне багно має класичний вигляд — з опуклим, сферичним рельєфом. Основний фон таких боліт утворюють різні види сфагнових мохів, які здатні засвоювати величезну кількість атмосферних опадів. Посеред килиму сфагнових мохів на Чорному багні зростають дуже рідкісні види: комахоїдна рослина росичка круглолиста, андромеда, журавлини болотна і мала, водянка чорна, різні види пухівок, специфічні види осок, як, наприклад, осока малоквіткова і осока багнова, та деякі інші болотні види. Професор Комендар свого часу тільки на цьому болоті на Закарпатті виявив третинний релікт — багно болотне.

Так от, у 80-х роках минулого століття "великі знавці" сільського господарства з села Чорна Тиса та селища Ясіня вирішили використати торф болота як добриво, провівши там магістральний та відвідні канали для осушення. І це попри те, що Чорне багно мало статус заповідної території.

Проти знищення болота з гострою критикою Рахівського райвиконкому тоді виступив один з авторів цієї публікації В.Комендар, довівши, що акція по знищенню болота є, з одного боку, порушенням закону про охорону природи, а з іншого вона — безглузда, бо внесення слаборозкладеного і кислого торфу у бідні кислі грунти колгоспів значно збіднить їх на поживні речовини.

Але, схоже, на Рахівщині це застереження науковця в одне вухо впустили, в інше випустили. Бо побувавши там нещодавно, біологи були сильно вражені, коли побачили, що внаслідок варварських дій мешканців Чорної Тиси заповідне і унікальне в системі Карпат оліготрофне болото Чорне багно перетворено у гігантський смітник. У відкриті меліоративні канали скидається не тільки непотріб, але й здохлі домашні тварини!!!

Селяни відкрили відвідні й магістральний канали, осушуючи сфагнове болото і поступово перетворюючи унікальне оліготрофне болото — заповідну територію — в картопляне поле...

Отже, напрошуються висновки про те, що у цих людей дуже низька як екологічна, так і загальна культура. Але чи є керівники-господарі в сільській, селищній радах? А в районі — екологічна інспекція, середні школи і біологи в них? І чому Ясі-нянський держлісгосп, масово, суцільними і концентрованими рубками знищуючи букові і темнохвойні ліси, не знаходить засобів, щоб відродити сфагнове болото, яке, до речі, відіграє дуже важливу роль у гальмуванні селевих потоків (це болото є гідрологічною заповідною територією).

Обмірковуючи цю проблему, пов'язану з оліготрофним болотом, зазначимо, що воно є живим організмом, пронизане порами, як судинами людський організм, у яких циркулює кров, і якщо їх перерізати, то помирає і весь організм. Живімо не тільки сьогоднішнім днем, а думаймо і про майбутнє. Наша область розвиває рекреаційну індустрію, і такі об'єкти, яким є болото Чорне багно, можуть приносити від численних туристів й економічні вигоди. Будьмо дбайливими господарями рідного краю!

Під матеріалом стоять ПІДПИСИ:

В.КОМЕНДАР, професор, заслужений діяч науки і техніки України, А.ГАМОР, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник МНДЛОПЕ, студенти-біологи І.САБАДОШ, М.ПЕТРАШ, С.СЕНЄШ; Н.ЛЮБКА, І.ЯЦКОВИЧ, Н.ДЗЯМКО, О.БУРЛАКА, О.ДАНАЙКАНИЧ.
09 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини