Царівна-жаба по-тур’яреметівськи

Жаба, як відомо, - істота благородної крові, і навіть може перетворитися в царівну, якщо знайти до неї правильний підхід. Поза тим, зафіксований у нашому епіграфі досвід Івана-дурня свідчить, що такий шлях – не зовсім те, що потрібно справжному чоловікові.

Царівна-жаба по-тур’яреметівськиЯкби Іван не займався самодіяльністю, а одразу ж поїхав до Тур’я Реметів за інструкціями, жив би він нині не в казках, а в селі Тур’я Реметах на Закарпатті – щасливо, безпроблемно, і найголовніше – смачно. Більше того, був би здоровий і міцний, оскільки жаб'ячі лапки – це не тільки цінне м'ясо, але й джерело різних біологічно активних речовин, вживання яких в їжу різко підвищує чоловічу потенцію і продовжує життя (доведено китайськими науковцями).

Не дарма жителів села Тур’я Ремети (Перечинщина) все Закарпаття з любов’ю називає жаблярями. Лише тут щороку в кінці березня – на початку квітня у старому руслі річки Турички виловлюють для їжі жаб.

За словами кандидата історичних наук Ужгородського національного університету Федора Шандора, традицію споживання жаб у закарпатське село завезли французи на початку 19-го століття. У 1816 році після битви під Ватерлоо країни-переможці – Росія, Прусія, Австрія, Британія – вирішили з Франції вивезти всіх офіцерів наполеонівської армії, котрі згодом змогли б знову створювати бунти і стати причиною конфліктів проти повернення лілій, королівської династії. Тому французів відселили: Росія – в Сибір, Прусія – в Померанію, а Британія – у Шотландію. А оскільки найбільш «забитим» місцем Австрійської імперії було Закарпаття, то Австрія відправила французів до нас.

Місцева легенда свідчить, що серед виселенців трапився дослідник-повар, учень знаменитого Огюста Еськофьє, котрий привіз із собою – на згадку про рідну французьку кухню – кілька французьких жаб, і вже тут, на місці, схрестив їх з місцевими жабами. Нині ці жаби живуть у старому руслі річки Турички.

Звісно, жаб їдять не тільки у Франції та в Закарпатті. До прикладу, у Болгарії та й взагалі на Балканах жаб їдять не менше. Що вже казати про Південно-східну Азію, де ця страва навіть не делікатес.

Навіть консервативним англійцям знаменитий французький кухар Огюст Еськофьє зумів правильно піднести жаб'ячі лапки. У другій половині 19-го століття вони вперше з'явилися у ресторані лондонського готелю «Савой» під назвою Cuisses de Nimphes (буквально: «стегна німф»). Відтоді англійці їдять їх з задовленням.

Тур’яреметівці кажуть, що жаб можна їсти тільки до першої грози. Оскільки перша гроза десь у квітні, то саме у квітні настає той момент, коли у жаби вже приростає шкіра до м’яса. Оскільки жаби всю зиму провели у землі, то зараз у них дуже чисте м’ясо й воно дуже легко відділяється. Причому саме в цей період популяції абсолютно не завдається ніякої екологічної шкоди, бо жаби вже віднерестилися, – пише Надія Петрів на RadioSvoboda.Ua.

Що ж, любі читачі, першої грози ще не було, весна в розпалі, а тур’яреметівські царівни чекають на гостей. Тільки перед тим, як витягти улов, добре придивляйтесь, що воно таке вам трапилося, аби не уподібнитися герою анекдота:

– Що впіймав?
– Зелене, в плямочках, підскакує.
– Жабу?
– Ні, десантника.

Смачного!

РЕЦЕПТИ ДЛЯ ГУРМАНІВ

На смак м’ясо жаби нагадує щось середнє між морепродуктами і ніжною курятиною. Відноситься воно до земноводого м’яса, тому чудово підходить у пісне меню. Рецептів приготування існує до десятка.

Найтрадиційніші подаємо нижче.

ЖАБ'ЯЧІ ЛАПКИ У СМЕТАНІ

Жаб'ячі лапки, очищені від шкіри, 2 цибулини, 4 столових ложки олії, 1 столова ложка борошна, 1 склянка вина, 2 склянки сметани, зелень петрушки, сік лимона, сіль, чорний мелений перець.
Подрібнену на терці цибулю спасерувати на олії, змішати з борошном, трохи, підсмажити борошно, додати вино, помістити в отриманий соус жаб'ячі лапки, посолити, посипати перецем і тушкувати 15 хвилин, потім додати сметану, дрібно нарізану зелень і сік лимона. Подавати гарячими.

ЖАБ’ЯЧІ ЛАПКИ, СМАЖЕНІ В ЯЙЦЯХ

Збити яйця, додати ложку борошна, хлюпнути трохи молока, посолити, поперчити. Окремо в тарілочку насипати борошна. Очищені від шкірки жаб’ячі ніжки обваляти в борошні, потім – в яйці. Відтак смажити на олії з обох боків.

Обсмажені лапки викласти на тарілку, посипати зеленою петрушкою.

ЖАБ’ЯЧІ ЛАПКИ В МАРИНАДІ

Жаб'ячі лапки витримати 1-2 години в маринаді з розбавленого крижаною водою лимонного соку, оливкової олії, перцю і посіченої петрушки. Смажити у фритюрі (або у великій кількості олії) швидко при високій температурі.
Інга Деяк, "Колиба"
08 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:48
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в січні 2024-го 22-річного Михайла Яцканича з Підвиноградова Виноградівської громади Фото новина
15:52
/ 2
На війні поліг 21-річний Іван Микульця з Тячева Фото новина
13:33
/ 7
В Ужгороді відклав яйця унікальний, єдиний в Україні кайман Шнайдера Фото новина
11:33
/ 2
На Харківщині поліг Леонід Пивовар з Неліпина на Мукачівщині Фото новина
12:53
/ 1
У Мукачеві у вівторок попрощаються з полеглим на війні з росією Андрієм Розгау Фото новина
02:16
/ 2
WWF-Україна виступає проти будівництва лісової автодороги в межах лісництв філії "Ужгородське лісове господарство" ДП "Ліси України"
19:18
/ 15
У Калинах на Тячівщині харківський забудовник незаконно почав роботи зі спорудження ГЕС Фото новинаВідео новина
16:48
/ 7
В Ужгороді ще не відкритий McDonald's покарали за "непродуману" вивіску Фото новина
10:41
/ 1
На війні з росією поліг 57-річний Іван Пичкар з Родниківки на Мукачівщині Фото новина
01:31
/ 14
Справа Комарницького: Звільнений начальник УСР в Закарпатській області Химич зберігає $95 тис. готівкою
13:59
У Буштині на Тячівщині, гасячи пожежу в надвірній споруді, врятували два будинки та літню кухню поруч Фото новина
11:06
/ 1
На Запоріжжі поліг Володимир Зелді з Тересви на Тячівщині Фото новина
00:08
/ 10
Ужгородські лісівники будуватимуть дорогу під вітряки на Рівній через праліси (ДОКУМЕНТИ)
11:01
/ 2
На Сумщині поліг прикордонник Руслан Пинзару з села Сімер Перечинської громади Фото новина
15:37
/ 13
ВР прийняла доопрацьований після вето президента закон про примусове відчуження землі та будинків в Ужгородському районі Закарпатської області
16:23
На Закарпатті у лютому 2025-го порівняно з груднем 2024-го ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,6%
13:20
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Сергієм Лазориком Фото новина
12:45
Профільна комісія Закарпатської облради підтримала збереження Чорних озер в Ужгороді Фото новина
19:14
У Мукачеві патрульні виявили водійку "під кайфом", а в пасажира – наркотики Фото новина
14:12
/ 14
Закарпаття відвідала очільниця Міндовкілля Гринчук, нищення довкілля мініГЕСами і вітряками пріоритетом візиту не було Фото новина
13:02
На Закарпатті, на кордоні з угорщиною на початку квітня запрацює новий пункт пропуску "Велика Паладь – Нодьгодош"
13:57
/ 1
У понеділок у Мукачеві попрощаються з полеглим захисником Володимиром Напудою Фото новина
13:20
/ 1
В Ужгороді у суботу попрощаються з полеглим на війні Мирославом Біртою Фото новина
19:37
/ 4
Петиція про розробку нового генплану Ужгорода зібрала необхідні підписи всього за добу
14:46
У п'ятницю зранку тимчасово не працюватиме КПП "Лужанка – Берегшурань"
» Всі новини