Царівна-жаба по-тур’яреметівськи

Жаба, як відомо, - істота благородної крові, і навіть може перетворитися в царівну, якщо знайти до неї правильний підхід. Поза тим, зафіксований у нашому епіграфі досвід Івана-дурня свідчить, що такий шлях – не зовсім те, що потрібно справжному чоловікові.

Царівна-жаба по-тур’яреметівськиЯкби Іван не займався самодіяльністю, а одразу ж поїхав до Тур’я Реметів за інструкціями, жив би він нині не в казках, а в селі Тур’я Реметах на Закарпатті – щасливо, безпроблемно, і найголовніше – смачно. Більше того, був би здоровий і міцний, оскільки жаб'ячі лапки – це не тільки цінне м'ясо, але й джерело різних біологічно активних речовин, вживання яких в їжу різко підвищує чоловічу потенцію і продовжує життя (доведено китайськими науковцями).

Не дарма жителів села Тур’я Ремети (Перечинщина) все Закарпаття з любов’ю називає жаблярями. Лише тут щороку в кінці березня – на початку квітня у старому руслі річки Турички виловлюють для їжі жаб.

За словами кандидата історичних наук Ужгородського національного університету Федора Шандора, традицію споживання жаб у закарпатське село завезли французи на початку 19-го століття. У 1816 році після битви під Ватерлоо країни-переможці – Росія, Прусія, Австрія, Британія – вирішили з Франції вивезти всіх офіцерів наполеонівської армії, котрі згодом змогли б знову створювати бунти і стати причиною конфліктів проти повернення лілій, королівської династії. Тому французів відселили: Росія – в Сибір, Прусія – в Померанію, а Британія – у Шотландію. А оскільки найбільш «забитим» місцем Австрійської імперії було Закарпаття, то Австрія відправила французів до нас.

Місцева легенда свідчить, що серед виселенців трапився дослідник-повар, учень знаменитого Огюста Еськофьє, котрий привіз із собою – на згадку про рідну французьку кухню – кілька французьких жаб, і вже тут, на місці, схрестив їх з місцевими жабами. Нині ці жаби живуть у старому руслі річки Турички.

Звісно, жаб їдять не тільки у Франції та в Закарпатті. До прикладу, у Болгарії та й взагалі на Балканах жаб їдять не менше. Що вже казати про Південно-східну Азію, де ця страва навіть не делікатес.

Навіть консервативним англійцям знаменитий французький кухар Огюст Еськофьє зумів правильно піднести жаб'ячі лапки. У другій половині 19-го століття вони вперше з'явилися у ресторані лондонського готелю «Савой» під назвою Cuisses de Nimphes (буквально: «стегна німф»). Відтоді англійці їдять їх з задовленням.

Тур’яреметівці кажуть, що жаб можна їсти тільки до першої грози. Оскільки перша гроза десь у квітні, то саме у квітні настає той момент, коли у жаби вже приростає шкіра до м’яса. Оскільки жаби всю зиму провели у землі, то зараз у них дуже чисте м’ясо й воно дуже легко відділяється. Причому саме в цей період популяції абсолютно не завдається ніякої екологічної шкоди, бо жаби вже віднерестилися, – пише Надія Петрів на RadioSvoboda.Ua.

Що ж, любі читачі, першої грози ще не було, весна в розпалі, а тур’яреметівські царівни чекають на гостей. Тільки перед тим, як витягти улов, добре придивляйтесь, що воно таке вам трапилося, аби не уподібнитися герою анекдота:

– Що впіймав?
– Зелене, в плямочках, підскакує.
– Жабу?
– Ні, десантника.

Смачного!

РЕЦЕПТИ ДЛЯ ГУРМАНІВ

На смак м’ясо жаби нагадує щось середнє між морепродуктами і ніжною курятиною. Відноситься воно до земноводого м’яса, тому чудово підходить у пісне меню. Рецептів приготування існує до десятка.

Найтрадиційніші подаємо нижче.

ЖАБ'ЯЧІ ЛАПКИ У СМЕТАНІ

Жаб'ячі лапки, очищені від шкіри, 2 цибулини, 4 столових ложки олії, 1 столова ложка борошна, 1 склянка вина, 2 склянки сметани, зелень петрушки, сік лимона, сіль, чорний мелений перець.
Подрібнену на терці цибулю спасерувати на олії, змішати з борошном, трохи, підсмажити борошно, додати вино, помістити в отриманий соус жаб'ячі лапки, посолити, посипати перецем і тушкувати 15 хвилин, потім додати сметану, дрібно нарізану зелень і сік лимона. Подавати гарячими.

ЖАБ’ЯЧІ ЛАПКИ, СМАЖЕНІ В ЯЙЦЯХ

Збити яйця, додати ложку борошна, хлюпнути трохи молока, посолити, поперчити. Окремо в тарілочку насипати борошна. Очищені від шкірки жаб’ячі ніжки обваляти в борошні, потім – в яйці. Відтак смажити на олії з обох боків.

Обсмажені лапки викласти на тарілку, посипати зеленою петрушкою.

ЖАБ’ЯЧІ ЛАПКИ В МАРИНАДІ

Жаб'ячі лапки витримати 1-2 години в маринаді з розбавленого крижаною водою лимонного соку, оливкової олії, перцю і посіченої петрушки. Смажити у фритюрі (або у великій кількості олії) швидко при високій температурі.
Інга Деяк, "Колиба"
08 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

12:17
Через байдужість матері на Закарпатті померла дитина
10:24
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Максимом-Олегом Порохнавцем Фото новина
09:01
Патрульні Мукачевого викрили водія під наркотиками та без прав Фото новина
18:15
/ 1
Прикордонники врятували від переохолодження ухилянта, який тікав до Румунії Фото новина
17:19
/ 3
На Закарпатті офіцер вимагав $10 тис. за переведення солдата в тил Фото новина
15:50
На Берегівщині рятувальники ліквідували пожежу в житловому будинку Фото новина
14:39
Ветерани Закарпаття відвідали історичні пам’ятки в межах реабілітаційної програми Фото новина
13:18
Американський турист і мешканка Кременчука заблукали під час спуску з Говерли Фото новина
12:33
На Закарпатті засудили диверсанта, який підпалював об’єкти інфраструктури Фото новина
11:31
В Ужгороді патрульні оперативно супроводили автомобіль із вагітною жінкою до лікарні Фото новина
09:49
У Королеві на Берегівщині попрощаються із полеглим на війні з рф воїном Ярославом Гелетеєм Фото новина
08:52
У Мукачеві стартує Відкритий чемпіонат міста з шахів
18:07
На Свалявщині судитимуть дніпрянина, який збував метамфетамін Фото новина
16:48
У Мукачеві попрощалися з полеглим воїном Олегом Полешкіним Фото новина
15:51
На Мукачівщині стався вибух газу — постраждав літній чоловік
14:22
У Виноградові попрощалися з полеглим на війні з рф Героєм — Миколою Гусаром Фото новина
13:30
/ 1
На Хустщині батько смертельно поранив сина під час конфлікту Фото новина
12:23
У Мукачеві згоріла двокімнатна квартира Фото новина
09:56
У Мукачеві триває мистецький пленер за участі 10 закарпатських художників Фото новина
09:04
Будівельники в Ужгороді натрапили на снаряд Другої світової війни Фото новина
22:07
/ 7
Верховна Рада планує розглянути скандальну правку щодо вітряків у горах
18:49
Мандрівка до Скакала: ще один день відкриттів серед лісів і водоспадів Карпат Фото новина
18:06
У Мукачеві судитимуть двох юнаків, які відібрали у переселенки всі її заощадження Фото новина
16:53
У Мукачеві попрощаються з Героєм Олегом Полешкіним Фото новина
15:58
Закарпатські прикордонники затримали «рибалку», який намагався незаконно перейти кордон Фото новина
» Всі новини