Держсекретар МЗС Угорщини Жолт Неймет: «Угода із Закарпатською облрадою – успіх транскордонної співпраці»

У середу, 18 грудня, після підписання угоди про співпрацю у виконанні проектів розвитку, що здійснюється в рамках програми Східного партнерства Держсекретар МЗС Угорщини Жолт Неймет, голова Закарпатської облради Іван Балога та керівник благодійного фонду Василь Брензович взяли участь у прес-конференції для угорських ЗМІ.

Держсекретар МЗС Угорщини Жолт Неймет: «Угода із Закарпатською облрадою – успіх транскордонної співпраці»

Насамперед відзначалося, що перший етап реалізації угоди, який стартував у березні минулого року був надзвичайно успішним. Угорщина інвестувала мільйон доларів в 56 проектів з енергозбереження, ремонту та  реконструкції  установ  соціальної сфери  Закарпаття – вузів, шкіл, дошкільних установ, будинків  культури та інших, забезпечення їх сучасним навчальним обладнанням та спортивним  інвентарем. Жолт Неймет  відзначив, що  підписана ним рік тому із головою обласної ради Іваном Балогою угода  – один з найкращих прикладів ефективного  українсько-угорського партнерства. Результатом угоди стало те, що  в усіх  13 адміністративно-територіальних громадах Закарпаття було оновлено заклади гуманітарної сфери. Так, у Берегівському районі за рахунок цієї допомоги у соціальній сфера вдалося реалізувати  більше 20 проектів. Це, зокрема, капітальний  ремонт  Закарпатського обласного угорського драматичного театру та Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ в Берегові, ряду  інших шкіл. Близько 20 аналогічних проектів у Виноградівському, 7 – в  Ужгородському, 5 – Хустському, 4 – Тячівському районах. На кінець цього року роботи на всіх об’єктах завершено.

Крім того, в рамках угоди обома сторонами проведено цілий комплекс інших культурних заходів. Протягом року в Закарпатті з концертами, виставками побували різні творчі колективи та окремі митці Угорщини. Зокрема гарним подарунком для закарпатців став приїзд Будапештського театру оперети з постановкою оперети «Сільва» Імре Кальмана. Відповідно – в Угорщині побували і закарпатські митці. В місті Ойок  успішно проведено День угорсько-українського добросусідства, в якому взяли участь самодіяльні та професійні колективи Закарпатської та Саболч-Сатмар-Березької областей.

Без сумніву, за словами Івана Балоги угода сприяла пожвавленню гуманітарних контактів – як зв’язків між владними структурами, так і на рівні міжлюдського спілкування.

Жолт Неймет повідомив, що в рамках  візиту закарпатської делегації  підписано нову угоду про співробітництво між Закарпатською обласною радою та Міністерством закордонних справ Угорщини на 2014 рік. Угодою передбачено, що кожна зі сторін виділить кошти в розмірі, еквівалентному 500 тисячам доларів США. До березня наступного року буде узгоджено перелік об’єктів, які співфінансуватимуться згідно із цією угодою.

«Східне партнерство буде й надалі втілюватися у спільних з Україною проектах. Ми плануємо і в майбутньому надавати допомогу в реконструкції освітніх та культурних закладів Закарпаття. Минулоріч, завдяки проекту у оновлених закладах вдалося заощадити енергію на 45 відсотків. І це одна з альтернатив енергетичної безпеки вашої країни. Ставку доцільно робити не лише на дешеві енергоносії, але й на сучасні енергозберігаючі технології. Ми й надалі допомагатимемо Україні, Закарпаттю, адже ваша країна – сильна й незалежна держава з величезним потенціалом», - вважає Жолт Неймет.

Іван Балога зазначив, що  і до цього часу в нас плідно налагоджена транскордонна співпраця. «А завдяки угоді про Східне партнерство ця співпраця стала на вищий щабель. Йшло співфінансування об’єктів – як зі сторони угорського уряду, так і місцевих бюджетів Закарпаття. За цю ініціативу, за потужні інвестицій велика вдячність від громади нашого краю Держсекретарю МЗС Жолту Неймету, Генеральному консулу Йожефу Бачкаі та керівнику благодійного фонду Василю Брензовичу. Наші діти мають змогу навчатися в оновлених дитсадках та школах, реалізуються енергозберігаючі програми. Другий етап нашої угоди буде не менш плідним. Це справжній подарунок для нашого краю напередодні дня Святого Миколая», - резюмував Іван Балога.

Також Іван Балога привітав угорських партнерів з Різдвяними святами, які за кілька днів відзначатимуть в Угорщині.

Василь Брензович зазначив, що ця угода – найбільш вагома за останні роки. «Буде загалом оновлено 100 закладів. Це знакова допомога, адже угорські партнери вчать нас  енергозбереженню. Нові завдання, які заплановані на наступний рік будуть так само виконані на найвищому рівні», - вважає керівник благодійного фонду.

Прес-служба Закарпатської облради

18 грудня 2013р.

Теги: Неймет, Балога, Угорщина

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини