ГУ МНС України в Закарпатській області: Закарпаття котиться у вогняну прірву?

Як свідчать статистичні дані, на сьогоднішній день в області склалася досить тривожна ситуація з виникненням пожеж. Так, за сім місяців поточного року в регіоні сталося 519 пожеж. Це на 29 випадків більше ніж за аналогічний період 2006 року (490 випадків). Прямі матеріальні збитки також збільшилися й становили 2525 тисяч гривень (2006 рік – 2209 тис. грн.). При тому, що відмічається зменшення кількості загиблих на пожежах на 21,6 %, ніж за минулий рік (29 осіб проти 37), однак, кількість травмованих, на жаль, зросла. За сім місяців на лікарняні ліжка внаслідок вогняного лиха вже потрапило 27 краян. А в минулому році таких потерпілих було 22.

ГУ МНС України в Закарпатській області: Закарпаття котиться у вогняну прірву?Статистика свідчить, що найбільше вогняне лихо навідується в житловий сектор (451 пожежа з 490). А причина – людський фактор, який проявляється в недбалому ставленні до власної безпеки краян.

Здавалося б, багато мудрості не треба для розуміння очевидного. Напевно, всім відомо, що електропроводку не слід перевантажувати, бо вона просто-напросто може замкнути, спричинивши пожежу. Аж ні - ми починаємо в розетки вмикати що тільки завгодно. І якоїсь миті все закінчиться водночас досить банально і трагічно - неконтрольоване полум'я зробить свою чорну справу, знищивши нажите роками добро, а можливо, забере й людське життя.

Коментуючи ситуацію, заступник начальника управління з питань наглядово-профілактичної діяльності ГУ МНС України в Закарпатській області Ігор Матвійчук розповів, що найбільше (майже 35 відсотків) від загальної кількості пожеж цьогоріч виникало саме через порушення правил монтажу та експлуатації електромережі.

Багато пожеж (167) сталося через необережне поводження з вогнем. Серед яких неодмінним атрибутом є наявність таких складових як цигарка та ліжко. Саме їх поєднання дає ту саму “суміш”, що, на жаль, часто має гіркий смертельний “присмак” Так, майже половина із усіх загиблих на пожежах були в нетверезому стані. Можна довго розповідати про небезпеку паління в ліжку, але ж біля кожного любителя перед сном затягнутися нікотиновим димом по пожежнику не поставиш. Доводиться сподіватися на свідомість самих краян, а, судячи із багаторічного моніторингу загиблих та травмованих на пожежах через паління, вона в них на досить низькому рівні.

Виникають пожежі й через дитячі пустощі з вогнем. Таких в цьому році зафіксовано 18 проти 13 в минулому році

До появи вогню подеколи призводить і чиїсь злі наміри. Так, мова про підпали. Цьогорічна статистика оперативно-рятувальної служби області зафіксувала 12 таких випадків.

Така невтішна пожежна картина, що спостерігається впродовж останнього часу, змушує вогнеборців уживати кардинальних заходів щодо попередження пожеж, загибелі та травмування людей на них.

Фахівці пожежної справи намагаються дійти до громадян через співпрацю з представниками різноманітних релігійних конфесій, шляхом відпрацювання найбільш “горючих” за останні п'ять років населених пунктів та засоби масової інформації. Однак рятувальники впевненні, що на доповнення профілактичним заходам стосовно пожежної безпеки передусім треба докорінно змінити менталітет наших людей, котрі чомусь переконані, що біда може трапитися хоч де, лиш не у них, і продовжують власною недбалістю й безглуздими вчинками наражати себе і своїх близьких на небезпеку виникнення пожежі.

Отож, щоб запобігти лиху, головне управління МНС України в Закарпатській області в черговий раз звертається до всіх краян з проханням пам’ятати й дотримуватись правил пожежної безпеки. Для цього не потрібно якихось над зусиль, а варто лише стежити за справністю електропроводки, вимикачів та електророзеток; не дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками; не палити в ліжку та не залишати без нагляду ввімкнутими в електромережу нагрівальні побутові вироби. Ось такі нехитрі заходи, але вони допоможуть врятувати від вогняної стихії не лише майно, але й здоров’я, а подеколи й людське життя.
Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області
07 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини