Голова Закарпатської облради зустрівся з з Генеральним консулом Чеської Республіки у Львові (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 19 листопада відбулася зустріч голови Закарпатської облради Івана Балоги з Генеральним консулом Чеської Республіки у Львові Мірославом Клімою.

Голова Закарпатської облради зустрівся з з Генеральним консулом Чеської Республіки у Львові (ФОТО, ВІДЕО)

Обласну раду представляли також Андрій Сербайло, заступник голови облради, Михайло Попович, керуючий справами  виконавчого апарату облради та Володимир  Чубірко, депутат облради, директор благодійного фонду «Віза» у Закарпатській області.

Перемовини розпочались з щирого побажання успіхів Мірославу Кліму на відповідальній дипломатичній посаді, яку він обійняв у жовтні цього року та висловлення зацікавленості закарпатців працювати з братнім чеським народом задля поглиблення відносин дружби і співпраці, які розкривають взаєморозуміння між нашими країнами.

Далі Іван Балога інформував про те, що на сьогодні Закарпаття має офіційно встановлені партнерські зв’язки з краєм Височина та Пардубіцьким краєм Чеської Республіки. Підписання Договору про співробітництво між Закарпатською областю України та краєм Височина Чеської Республіки стало знаковим етапом у міжнародному співробітництві не тільки крайових громад, а й двох братніх народів. За ці роки контакти між нашими регіонами набули регулярного характеру – як між керівними органами, парламентарями, так і на рівні міжособистісних зв’язків громадян, працівників різних установ та організацій. Нині співпрацею з краєм  Височіна охоплені практично всі райони. За шість років співпраці на паритетних засадах фінансування реалізовано 35 проектів на суму більше 25 млн. грн. Нині ведеться робота над визначенням спільних проектів наступного року. Відповідні нормативні акти щодо співпраці Закарпатська обласна рада має також з Асоціацією друзів Закарпатської області в Сенаті Чеської Республіки

До слова, співпраця Закарпаття з Краєм Височина не обмежується реалізацією інвестиційних проектів. Протягом цього часу здійснено цілий ряд заходів гуманітарного та культурно-просвітницького характеру, спрямованих на поглиблення українсько-чеських відносин. 

Також Іван Балога озвучив інформацію про ідею відкриття Чеського дому в Ужгороді. «Ми плануємо створити заклад, в якому могли б працювати як Почесне консульство Чехії  в Ужгороді, чеські національно-культурні товариства краю та благодійний чесько-український фонд «Віза». В цьому в нас є підтримка чеських партнерів», - зазначив керівник ради.

Поважний гість Мірослав Кліма насамперед зробив гарну промоцію  Закарпаттю та сказав, що щиро радіє напрацьованим добросусідським відносинам, налагодженому економічному і культурному співробітництву між країнами та самоврядними громадами, які поглиблюються, розвиваються і стають по-родинному теплими. Та зазначив, що він докладе всіх зусиль, аби сприяти цьому, позаяк громади наших країн і регіонів потребують контактів як ділових, так і дружніх, бо мають спільне історичне минуле та споріднені мови, традиції, сімейні цінності.

«Я щиро  вражений якістю зв’язків Закарпаття та Височини. Це приклад партнерської співпраці, яка приносить реальні результати. Будемо працювати над тим, щоби долучати й нові краї Чехії до таких контактів», - зауважив пан Генконсул.

Важливим також є прагнення більшості українців і закарпатців зокрема щодо вступу України в європейське співтовариство, - вважає дипломат. На завершення пояснив  переваги підписання угоди України з ЄС та додав, що  Україна є важливим партнером, з яким Чехія і в майбутньому намагатиметься підтримувати тісну і широкомасштабну співпрацю.

Довідка

Мірослав Кліма за першою освітою юрист (Університет ім. Масарика, Брно). Він також є випускником факультету журналістики Московського державного інституту міжнародних відносин.

Працював у дипломатичних установах Чехії в Москві (Росія), Братиславі (Словаччина), в постійній місії Чеської Республіки при ОНН (Нью-Йорк, США).

У 2011-2013 рр. очолював відділ Організації об’єднаних націй МЗС ЧР.

Володіє англійською, французькою, російською мовами.

Прес-служба Закарпатської облради

19 листопада 2013р.

Теги: генконсул, Чехія, Кліма

Коментарі

ЗНАЮЧИЙ 2013-11-19 / 12:59:55
Чех аолодіє англійською, французькою, російською мовами, а прес-служба облради - жодною, оскільки назву братньої сусідньої Словаччини подає по великоруськи - Словакія. Сумно.

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини