В Ужгороді сучасна «Карпатська Січ» відзначила 75-річчя створення історичної «Карпатської Січі» (ФОТО)

9 листопада – визначна дата для українців Закарпаття: в цей день рівно 75 років тому у зв'язку з безперервними нападами угорських та польських окупантів урядом Августина Волошина було утворено орган місцевих збройних сил – Організація народної оборони «Карпатська Січ», що пройшла еволюцію від напівмілітарної організації до державної армії.

В Ужгороді сучасна «Карпатська Січ» відзначила 75-річчя створення історичної «Карпатської Січі» (ФОТО)

Організатором урочистих заходів виступили патріоти зі спортивно-патріотичної організації «Карпатська Січ», що цього ж дня святкують і іншу маленьку річницю – своє триріччя. В заходах взяли участь Закарпатська обласна організація Конгресу українських націоналістів, Закарпатське Крайове товариство “Просвіта”, ВО “Тризуб” ім. С. Бандери, а також побратими зі Львова та Луцька.

Святкування відкрилося показом фільму «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939». Серед глядачів можна було побачити як молоді обличчя, так і людей старшого віку. Було навіть декілька дідусів, один з яких знімався у даному фільмі як свідок подій того часу. Глядачі мали змогу ознайомитися зі стрічкою, що є спробою нового переосмислення історичної ролі Закарпаття в рамках України та Центрально-Східної Європи. На показ стрічки прийшло більше півсотні людей. Опісля учасники відправилися на місце збору проведення маршу.

Марш Слави Героїв Карпатської Січі розпочався біля стін «Просвіти» під супроводом гучних гасел. Колона націоналістів пройшла центральними вулицями Ужгорода з вогнем в серцях та іскрами в очах. Вулиці міста почули відлуння слів, котрі виривались з душ кожного патріота. Дорогою до маршу приєднувалися навіть випадкові перехожі. Поряд з пам'ятником президента Карпатської України Августина Волошина було сказано декілька слів організаторами ходи:

«75 років тому на теренах Закарпаття зі звичайних протипожежних та культурно-просвітницьких товариств утворилась військова організація «Карпатська Січ». «Карпатська Січ» - це армія, яку ми ніколи не забудемо, бо герої не вмирають, допоки пам’ять про них живе в наших серцях. Це армія, яка, потрапивши у безвихідне становище, маючи мінімум зброї та боєприпасів, маючи в своїх лавах юнаків по 17 років, відмовилася капітулювати і до останнього захищала наше Закарпаття від мадярських окупантів».

Далі колона рушила до братської могили вояків армії Карпатської України. Вдячні послідовники запалили свічки, було проведено пам'ятну панахиду.

Важливо зазначити, що на марші був присутній банер солідарності з грецькими соратниками, що їх було вбито "лівими" напередодні.

Завершились урочистості «Вечором революційної творчості» в Бюргер-пабі, що розпочався презентацією всеукраїнської збірки націоналістичної поезії «Голос крові» за участі двох з семи її авторів : Юрія Руфа (Львів) та Сергія Скальда (Чернівці), які справили сильне враження своїми потужними віршами, а опісля радо спілкувалися з молоддю та підписували книги.

Першим слово взяв Сергій Скальд. Він зачитав вірші «Армагедон», «Намалюй», «Привіт, моя пошарпана Європо», «Вовки» (останній присвячений Київській четвірці). Продовжив Юрій Руф. Він, як завжди, високоемоційно та з полум’ям в очах читав свої вірші. Розпочав з поезії «Мама», «Мова», «Остання Барикада» і закінчив одним з найвідоміших його віршів – «Фашист».

Січовик Антон з Ужгорода читав кілька віршів українських авторів. Після нього на сцену вийшли Юра та Віта зі Львова. Разом з ними пісні підспівував увесь зал: «Дорога в Вальхаллу», «Буде нам з тобою, що згадати», «Йшли селом партизани», «Честь та кров». Аудиторія викликала їх на біс і, зібравшись біля сцени, усі разом  вони виконали пісню «Дорога в Вальхаллу».

Голова КУНу Олександр Сачко познайомив зал з творчістю класика української поезії Олега Ольжича. Тетяна зі Львова вийшла наступною на сцену і розпочала свій виступ з пісні Сокири Перуна «Останній Бунт». Також Тетяна виконала пісню на слова Сергія Скальда «Сум Вітру». «Біла слов’янка» – пісня, що викликала у залі шквал емоцій і яку в кінці виступу Тетяна виконала на біс. Закінчила вона виступ віршем «Українець».

14- річні місцеві патріотки  Ніка і Мар’яна свідомо вийшли на сцену. Перший їх вірш був «Любіть Україну» В.Сосюри, а наступні –з «Заради щастя і свободи» Н.Козлова, «Чому ми відцурались батьківщини» І.Калиниченко. Вечір продовжив Степан з Ужгорода, який виконував народні пісні часів революційної боротьби за незалежну Україну. Останньою виступила Крістіна, яка прочитала перед присутніми власні вірші. Сьогоднішня талановита патріотична молодь дала натхнення та вселила віру в майбутнє нашої нації.

На цьому «Вечір революційної творчості» завершився, а захід продовжився «Українською дискотекою».

Таким чином, «Карпатська Січ» вкотре довела, що на Закарпатті люблять, пам'ятають та віддають належне своїм національним героям, справа яких таки знаходить своє продовження у діях нащадків, а значить – вони полягли не даремно.

«Сьогоднішніми урочистими заходами ми віддаємо шану нашим героям і показуємо не лише Закарпаттю, а й всій Україні, всім українофобам, що в  будь-який час, в будь-якій частині Великої України – є її сини, які стануть на захист своєї Батьківщини! Теперішня «Карпатська Січ» відновлює патріотичний дух на Закарпатті, виховує нове, свідоме, з національною ідеєю в серці покоління та будує навколо себе суспільство з правильними життєвими цінностями. Ми покликані відродити справжні ідеали людини. Наша організація має виховати нових українців - сильних, справедливих, людей Віри й Честі», – каже голова СПО «Карпатська Січ» Тарас Деяк.

11 листопада 2013р.

Теги: Карпатська Січ

Коментарі

КСіч 2013-11-11 / 17:35:39
Героям Слава!

Глог 2013-11-11 / 12:39:30
Вітаю з вдало проведеним заходом і з днем Карпатської Січі.СЛАВА УКРАЇНІ!

Чорнота 2013-11-11 / 10:06:24
Вітаю з вдало проведеним заходом.

патріот 2013-11-11 / 08:18:55
русини-українці так себе називали закарпатці, як галичани на тернопільщині, як бойки, лемки, зрозумійте ви вже нарешті, що всі ці етнічні назви є українцями. Це просто поділ по регіонам був. що ж ви предерлися з тим словом русин ірусин, ми не українціа русини., ви шо зглузду зїхали? ми є українцями! Ще трохи часу і січовики вам всі покажуть свою велич, дійсно молодь розвивається і росте, заходи просто непідлягають критики, кожен раз захоплююсь ними. Учпіхів Вам Січ!!! і само собою чим більше Вас чутимуть на вулиці тим більше зявлятиметься критики, бо люди будуть заздрити, але то будуть слабаки, які самі на ніщо нездатні і звертати на них увагу і тратити час неварто, краще йти вперед до мети, а мета у Вас Велика, і результат вже є!

Anders 2013-11-11 / 06:03:29


до АКМ - ще до 1914 року усе населення Львова і Луцька себе русинами називали.

Попередній коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини