Депутат Львівської облради радить писати скарги на дії угорських прикордонників

Писати скарги радить українським громадянам, у яких виникають проблеми під час перетину кордону з Угорщиною, депутат Львівської обласної ради Олег Баран. На його думку, тільки так можна зафіксувати кількість реальних відмов у перетині кордону та реагувати на ситуацію за допомогою документів, а не слів.

Депутат Львівської облради радить писати скарги на дії угорських прикордонників

Нагадаємо, що ще 20 червня рішенням сесії облради та за ініціативи депутата Олега Барана народні обранці Львівщини звернулися до МЗС України та Посольства Угорщинив Україні щодо врегулювання проблеми під час перетину кордону України з Угорщиною на пункті пропуску «Тиса-Загонь». Окрім того, депутати попросили надати офіційне пояснення про причини відмови мешканцям України, які мають шенгенську візу, видану Генконсульством Республіки Польща, у в’їзді на територію Угорщини.

Цього ж тижня на засіданні постійної комісії Львівської обласної ради з питань євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв’язків з українцями за кордоном було розглянуто відповіді з Міністерства закордонних справ України та Посольства Угорщини в Україні стосовно роз’яснення умов перетину кордону України з Угорщиною. Як повідомив посол Угорщини в Україні Міхаель Баєр, якщо громадянин перетинає кордон з Угорщиною, то при цьому він зобов’язаний обґрунтувати мету поїздки й обставини перебування в Угорщині та пред’явити оригінали документів, які б це підтверджували (лист-запрошення, бронювання готелю тощо). Також належить підтвердити наявність необхідних матеріальних запасів, як на період запланованого перебування, так і для повернення в країну походження. В разі ж, якщо іноземна особа не володіє листом-запрошенням чи бронюванням готелю, а також не може достовірно, документально підтвердити мету в’їзду та перебування в Угорщині, прикордонники, які здійснюють контроль, на погляд угорської сторони можуть ініціювати повернення такого громадянина в країну походження. Своєю чергою Міністерство зовнішніх справ України повідомило, що це питання обговорювалось під час українсько-угорських консультацій та переговорів консульських служб обох країн. Було вирішено, що Посольство України скеровуватиме відповідні запити до МЗС Угорщини за наявності письмової скарги громадянина України із зазначенням необхідних особистих даних та копій письмових рішень угорських органів прикордонної поліції про відмову у в’їзді.

«Отож, нашим людям потрібно змінювати світогляд  і не думати про те, що якщо сьогодні поскаржимося, то згодом матимемо проблеми, бо хтось нас запам’ятає й помститься. Треба розуміти, що кожна людина повинна належно виконувати свою роботу. Це стосується й тих же самих працівників угорських прикордонних служб. Тому закликаю всіх громадян, які мали необґрунтовані  проблеми при перетині угорського кордону – звертатися офіційно. Щоб не виникало розмов, нібито до українців ставляться інакше, ніж до  мешканців ЄС. Мешканцями Європейського Союзу ми маємо стати, перш за все, у своїх головах,  а вже згодом –  за документами. А зараз  проста арифметика: якзо немає задокументованих скарг до прикордонних служб України на дії угорської сторони, то  й  немає, на думку Будапешта, проблеми», - наголосив Олег Баран.

За його словами, у випадку відмови у перетині кордону з Угорщиною слід вимагати в угорських прикордонників офіційний документ-підтвердження про відмову.  Й, відповідно, на підставі такого документу й складається скарга до посольства Угорщини.

Ігор Галущак

23 жовтня 2013р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини