Чеські волонтери побудували у Сваляві будиночок самотній матері-циганці (ФОТО)

У закарпатському містечку Свалява добровольці з Брна (Чеська Республіка) протягом двох жовтневих тижнів збудували невеликий будинок для матері з дитиною.

Чеські волонтери побудували у Сваляві будиночок самотній матері-циганці (ФОТО)

Мала та велика Марії проживали в руїнах на території тутешнього ромського табору. Добровольців організували Радім Крупец та Олдржіх Дворжак, які дуже часто відвідують Україну. «Мала вже спала у власному ліжку, з комина йде дим, в хаті тепло», - каже пан Крупец, який взявся за справу без підтримки якихось фондів чи громадських організацій. У його компанії чеських будівельників, які працюють безоплатно – 12 осіб. Один з них, Ладіслав Мюллер каже, що також задоволений справою: «Хоча ми всі дуже втомлені, але якщо справа відносно швидко вдалася, ця втома є приємною».

Радім Крупец навесні відвідав циганський табір у Сваляві, де мешкає біля 4,5 тисяч жителів. Переважна більшість – бідні і дуже бідні. Марія з малою дочкою, також Марією (її менша сестричка перебуває у дитбудинку), проживає у самому центрі табору. Сама, без чоловіка. Її старенький будинок два роки розпався, в руїнах вони перезимували під ковдрами. «Я питався місцевих, чому не допомагають їм. Відповідають, мовляв, що самі не мають, а на Маріях є якесь прокляття», - каже чеський бізнесмен, який тут же вирішив допомогти їм, навчити доцю відвідувати туалет, видувати соплі, подарувати іграшку. Вдома звернувся до друзів, вони влаштували збір коштів та подарунків, і знову вирушили на Закарпаття. Про це розповідає український часопис в ЧР «Пороги» з посиланням на Чеське радіо.

Однак протягом будівництва старша Марія не з’явилася у таборі. Сказали, що поїхала на заробітки – збирати картоплю, малу залишила в таборі. Збудований будинок чехи передали меншій Марії під опікою місцевої церкви. Будинок посвятив єпископ Мілан Шашік. «З проектом нам допомагали монашки за проханням єпископа. Сподіваюсь, вони подбають про дівчат і після від’їзду нашого, - сказав Крупец з тим, що періодично навідуватиметься до Сваляви на «контроль». – Буду дуже радий, якщо старша Марія тут вже буде. Не знаю, що ми тут знайдемо навесні наступного року. Вірю, що це буде сім’я, яка живе разом. Якщо так буде, і далі допомагатимемо, якщо ні – доведеться допомагати інде».

Чеських будівельників у таборі привітали добре, діти від них не відходили ні на крок. Дорослі також зверталися по допомогу, відвідували хвору на туберкульоз, з раком, заходили до церкви. Місцеві подбали про допомогу важкою технікою. «Нас тут інтегрували дуже швидко, - сміється Крупец. - Однак підвів місцевий барон. Поїхав геть і відмовляється з нами спілкуватися, а з його будинку хтось вкрав велику частину нашого матеріалу, який ми заготували заздалегідь. Пропав посуд, засоби гігієни, простирадла для Марії, ковдри». Окрім неприємностей з крадіжками у таборі, чеських благодійників чекали сюрпризи на кордоні – невелику вантажівку із зібраною у Брні речами для Марії й будматеріалами відмовлялися довго не пропускали митники. Зрештою, їх вдалося вмовити.

Будиночок має двосхилий дах, одне вікно в передній кімнаті, з бокової стіни – вхід з дверми. Всередині – дерев’яна підлога і дерев’яна стеля, невелика дров’яна піч для приготування їжі.

"Будинок" до...

Будинок " в процесі" та результат

Олекса Лівінський для Закарпаття онлайн

16 жовтня 2013р.

Теги: табір, циганка, Чехія, Свалява

Коментарі

Др. Мальтус 2013-10-17 / 21:13:16
А в той самий час в Чехії:

"Город Мост на севере Чехии, цыганский микрорайон Ханов (Chanov). Здесь живут одни цыгане. Всё это было построено, то есть было абсолютно новым, всего десять лет назад. Микрорайон предназначался специально для цыган, которые всегда позиционировали себя несчастными и всеми угнетаемыми. Сегодня в этих домах не работает канализация, отопление, водопровод — все коммуникации, вся сантехника растащены и проданы. Чтобы отапливать жилища, цыгане вырубают деревья и вообще жгут всё, что горит (см. фото разгромленных гаражей). Теперь весь этот ужас будут сносить и строить за счет Евросоюза цыганам новые домики, чтобы они наконец перестали кричать, что чехи — расисты."

http://news.eu4ru.com/2010/09/nedvizimost_cechija/

Копча 2013-10-17 / 08:35:17
Україні ніби в майбутньому обіцяють безвізовий режим після Вільнюсського саміту то маю велике сподівання що наші цигани ввіллються в дружню сім’ю румунських та болгарських циган і осядуть де небудь у Франції чи в тому ж Брно.

гарантуй 2013-10-16 / 20:05:29
Українці в Чехії будують житло чехам, чехи в Україні будують житло циганам... Парадокс... Щось в цьому світі первернулось...

Микола 2013-10-16 / 20:01:18
Ліпше би чехи грошей на стерилізацію саранчі зібрали, більше б користі було

Віт 2013-10-16 / 19:07:20
Теж не підтримую всілякі державні програми для підтримки циган, бо вони тим вміло користуються, що вже казати про допомогу на дітей. Виплати однозначно треба припинити бо це скоро призведе до неминучих жахливих наслідків, коли ці всі народжені за останні роки роми підростуть...
Але в даному випадку, гроші не державні, себто не наші. Ну захотіли наївні чехи допомогти, може дитину пожаліли, добре грошима не дали - все б на оковиту пішло, а так хоч на деякий час житло мають... Хоча що буде з будинком через рік не важко здогадатись )) Та звинувачувати "меценатів" теж не варто, "воздам каждому из вас по делам вашим" ©

pfr 2013-10-16 / 19:06:20
но, пишут, ош не знавут, што туйка найдуть навесні, значить, не наївні :) но скорше всього деревляна підлога згорит у печі. Але видіти цігана з лопатов і дашто носити - се вже велика подія і сенсація :)

Radvanka 2013-10-16 / 18:49:25
Boze jaki toti cechy naivni.Takoj jak by malo ciganoch doma maly.

Степан Крук 2013-10-16 / 18:40:38
Треба звернути увагу до цієї будівлі голови ОДА пана Ледиди. Можливо саме тут буде краще гармоніювати проект, котрий ним запроваджений та підтримується на площі Народній. Циганам вкрай необхідні і лавиці і фонтани, щоб, накінець, вмитися та випрати білизну.

Микола 2013-10-16 / 18:33:31
Но, та тоо типир хижа ліпше чим у барона, тото буде де плодитися і розмножатися саранчі

Віт 2013-10-16 / 18:28:35
Розумнику великий, то ти міг би взяти до себе їх пожити, чи принаймі добити щоб не мучались... Хоча звісно, дотепні комменти писати куди складніше!

Степан Крук 2013-10-16 / 18:21:56
Потрібно відмітити архітектурну та еститичну цінність будівлі, котра побудована не в стилі бароко, а в стилі циганського неокласицизму. Вдала архітектурна задумка спрямована на збереження єдиного архітектурного ансамблю циганського табору. А те, що будинок побудований без належно технічно документації, без виділення земельної дільниці під забудову - значення не має. Зате велич будівлі вражає!

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини