На Закарпатті збирають кров для порятунку онкохворих дітей

В Ужгороді відбулася прес-конференція молодіжної спортивно-патріотичної організації “Карпатська Січ”, представників влади та медиків з нагоди старту благодійної акції “Врятуй дитині життя” зі збору крові для онкохворих дітей.

На Закарпатті збирають кров для порятунку онкохворих дітей

З 15 вересня до 15 листопада на території західних областей України, включаючи Житомирську та Вінницьку, триває акція “Врятуй дитині життя”, мета якої -- збір запасів крові для онкохворих дітей. Їм катастрофічно бракує донорської крові, адже кожна дитина, що проходить курс хіміотерапії, постійно потребує переливання крові та її компонентів. Закликають осіб віком 18-45 років стати донором. «Благаємо, відгукніться! Кров – це те, що є у кожного. Те, чого не купиш за гроші. І те, що кожен може віддати заради порятунку дитячого життя», - кажуть організатори.

Інна Пекар, МСПО «Карпатська Січ», координатор акції розповіла: «Наша організація «Карпатська Січ» проводить благодійні акції, спортивні турнірі, а також регулярно здаємо кров для тих людей, які її потребують – ті, хто потрапили в аварію, жінки при кесаревому розтині, хворі діти, ті, хто потребують пересадки органів та інші. У рамках акції «Врятуй дитині життя» збираємо кров для дітей, хворих на рак, які лікуються в обласній дитячій лікарні, що у Мукачеві. Бажаючі стати донором повинні зателефонувати координаторам акції за номером 095 87 40 778, зареєструватися. А при здачі кров слід зазначити, для кого саме вона – для онкохворих дітей».

Володимир Фленько, заступник міського голови Ужгорода зауважив: «Це, безумовно, потрібна і важлива акція сьогодні. Мені доводилося знайомитися з онкохворими дітьми, при цьому просто серце щемить. Думаю, що молодь міста докладе максимум зусиль, щоб підтримати цю акцію і віддати частинку своєї крові для тих, хто її потребує».

Марія Фантич, завідувач донорського відділу Закарпатської обласної станції переливання крові зазначила: «Я приємно вражена, що молодь долучається до проблеми донорства. Хочеться, щоб це була не короткострокова акція, а проводилась протягом року. Донором може бути людина від 18 до 45 років без протипоказань (за відсутності хвороб). Якби раз на рік кожна здорова людина здала мінімальну порцію крові, то це б вирішило усі проблеми і забезпечило б потребу наших лікувальних закладів. Таким вчинком можна не просто допомогти, а навіть врятувати життя іншим».

Ірина Сікора, обласний позаштатний дитячий гематолог розповіла, що діти з онкогематологічними захворюваннями отримують дуже важке і тривале лікування, інтенсивну поліхіміотерапію і протягом лікування постійно потребують переливання крові. «Донори нам потрібні постійно, - каже І. Сікора. - Тому закликаю тих, хто готовий здати кров, залишати свої координати, щоб при потребі у певній групі крові до них могли звернутися лікарі чи батьки хворих дітей».

Інна Пекар додала: «Що може бути кращим, ніж усвідомлення, що ви продовжили комусь життя. Ми прагнемо, щоб про це дізналися якомога більше людей. У соцмережах створено відповідні спільноти «Донори Ужгорода», містом розклеєно інформаційні плакати. Ми закликаємо усіх долучатися до наших акцій. Кожен може стати героєм. Кров – це те, що є кожного, а хворі діти її потребують. Придбати її не у кожного є змога. До слова, донори отримують певні кошти за те, що здали кров».

В обласній станції переливання крові щодня здають кров 10-15 осіб. Однак цього надто мало, - каже завідувач донорського відділу станції. Крім того, часто буває потреба у певній групі крові, а приходять донори з іншими групами.  За словами спеціаліста область потребує 17 тис.донорів.

Щодо відділення, для якого збирають кров, то у ньому є 15 гематологічних ліжок і 10 онкологічних. І усі вони, на жаль, заповнені, - повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

10 жовтня 2013р.

Теги: донор, кров, онкохворий

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини