На Закарпатті дозріли плоди "хлібного дерева" (ФОТО)

"Хлібним деревом" називають їстівний каштан. У нашому ж краї за нього кажуть ґестині (від угорського "gesztenye” – каштан).

На Закарпатті дозріли плоди "хлібного дерева" (ФОТО)

Батьківщиною каштану європейського (Castanea sativa) вважається Мала Азія з якої він і потрапив до Європи. В Україні їстівний каштан з’явився у XVI столітті. Найбільш поширеним є в Криму, на Прикарпатті та Закарпатті.

Закарпатці добре знають про варені каштани, які є смачною та, що важливо, поживною стравою. Помірковано континентальний клімат області є сприятливим для цього виду дерева.

«Їстівний каштан є родичем не кінського каштана, який є більш декоративною рослиною, а родичем бука. Тому він росте у букових, дубових насадженнях, - розповідає Ольга Савчен, вчитель біології Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №8. - У нас в Ужгороді їстівний каштан є у Ботанічному саду УжНУ та на околицях міста, зокрема в селі Андріївка Ужгородського району. У високогірних районах вони не дуже зустрічаються, здебільшого поширені у Виноградівському, Берегівському, Хустському, Іршавському, Великоберезнянському».

Каштан полюбляє високі температури, може нормально проживати і в посушливих умовах завдяки добре розвиненій кореневій системі, добре себе почуває на піщаних, кам’янистих, досить неродючих ґрунтах. Однак страждає від заморозків навесні та восени.

Плоди каштану – горіхи, що знаходяться в колючій плюсці у кількості від 1 до 3 штук, мають блискучу, переважно голу, шкірно-деревнисту оболонку коричневого кольору. Свіжі плоди багаті на вітаміни, зокрема вітамін С, вітаміни групи В, макроелементи: калій, кальцій, натрій, магній. Містять дубильні речовини. Лікувальні властивості має листя їстівного каштану – з них роблять відвари, примочки, настоянки.

Горіхи дуже смачні: їх вживають у їжу у вареному, смаженому і печеному вигляді. Недарма дерево називають «хлібним», оскільки з плодів виробляють борошно, випікають хлібо-булочні вироби, круасани. Страви з каштанів набули популярності у європейській кухні, хоча раніше вважалося, що це їжа бідняків.

Пані Ольга каже, що це одне з небагатьох дерев, яке можна назвати безвідходним, адже використовуються як плоди, так і деревина, яку застосовують у кораблебудуванні.

На Закарпатті плоди благородного каштану дозрівають у кінці вересня – на початку жовтня. На місцевих ринках придбати каштани з року в рік можна за помірною ціною.

Кілька порад з висаджування їстівного каштану

Висаджувати деревце їстівного каштану можна восени та навесні. Для отримання саджанців та проростків потрібно посадити їх плоди у ґрунт не глибше, як на 3 – 5 см. Ця рослина любить багато сонця і вологи. Посадки культур каштана їстівного ведуть 1 – 2-річними саджанцями сумісно з іншими породами. Його слід розміщувати, як і горіхи, на відстані не менше 10 м в рядах і міжряддях. При створенні плодових плантацій каштана лісові породи до посадок не включають, а в міжряддя вводять плодові і ягідні чагарники. Розміщення дерев у цьому випадку може бути 12X12, 16X16 і 20X20 м. У виробничих умовах при створенні лісових культур однорічні саджанці висаджують через 1 м з розрахунку 2,5 тис. рослин на 1 га. Каштан їстівний надзвичайно чутливий до прополок і підпушування, енергія росту його знижується із зменшенням кількості доглядів за ґрунтом. Якщо від доглядів взагалі відмовитися, то в перший же вегетаційний період у саджанців засихають 5 (7) зав'язей. Пліска колюча з плодами 3,5 – 5,5 см у діаметрі.

Плодоносити дерево каштану починає з 25 – 30 років за умови росту на волі, та з 40 – 60 років – за умови росту в насадженні. Бажано прикрити від морозу посадку опалим листям. Для посадки годяться лише свіжі, а не висушені каштани.

Ольга Палош, Зелене Закарпаття

30 вересня 2013р.

Теги: каштан, ґестині

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

13:47
На Рахівщині 21-річний водій вантажівки перекинувся після удару в стовп Фото новина
12:39
Ужгородські патрульні повернули жінці загублену сумку Фото новина
10:56
Ветеран війни Владислав Горнодь виборов золото для України на Чемпіонаті світу у Великій Британії Фото новина
09:50
В Ужгороді судитимуть організаторів і працівників кол-центру, який ошукував громадян Чехії на інвестиціях Фото новина
09:00
Сьогодні в Ужгороді відбудеться благодійний фестиваль «Золото літ» для людей поважного віку
18:09
Мукачівські спортсмени — чемпіони світу з Комбат Самозахисту ICO Фото новина
17:03
На Закарпатті зріс рівень захворюваності на грип і ГРВІ Фото новина
15:39
/ 1
На Закарпатті рідним полеглого прикордонника Дмитра Цацури вручили медаль «Захиснику Вітчизни» Фото новина
14:22
У Перечині затримали чоловіка, який навів гвинтівку на незнайомців Фото новина
14:13
/ 5
Воловецька суддя Софілканич, яка звільнила від покарання ґвалтівників дівчинки і чиновника-хабарника, не пройшла оцінювання та не працюватиме в апеляційному суді
13:13
/ 1
На Хустщині загинув 56-річний чоловік через падіння авто в урвище Фото новина
12:05
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалася обікрасти магазин Фото новина
11:07
На Тячівщині зафіксували випадок сказу після укусу кота
10:03
/ 1
Лабрадор, над яким жорстоко познущався господар на Берегівщині, вже одужує Фото новина
09:07
/ 4
У Лондоні викрали з фури близько 3 тис. пляшок закарпатського вина Chateau Chizay Фото новина
18:01
На Закарпатті викрили угруповання, яке переправляло чоловіків через кордон Фото новина
17:02
На Рахівщині засудили жінок, які викрали допомогу родини загиблого військового
16:49
Юні мандрівники здійснили осінню подорож схилами полонини Боржави Фото новина
16:03
/ 1
В Іршаві рятувальники звільнили хлопчика, який застряг пальцем у гойдалці Фото новина
15:04
/ 1
На Рахівщині затримали мукачівця, який за $10 тисяч організовував втечу чоловіків до Румунії Фото новина
13:46
На Закарпатті стартувала осіння вакцинація диких тварин від сказу
12:47
/ 2
На Берегівщині під колесами авто загинула жінка Фото новина
11:33
На Рахівщині вранці згорів житловий будинок Фото новина
10:02
Капелана з Мукачева відзначили нагородою «Хрест Військова честь» Фото новина
09:20
У Мукачеві патрульні затримали чоловіків, які побили та пограбували перехожого Фото новина
» Всі новини