На Закарпатті дозріли плоди "хлібного дерева" (ФОТО)

"Хлібним деревом" називають їстівний каштан. У нашому ж краї за нього кажуть ґестині (від угорського "gesztenye” – каштан).

На Закарпатті дозріли плоди "хлібного дерева" (ФОТО)

Батьківщиною каштану європейського (Castanea sativa) вважається Мала Азія з якої він і потрапив до Європи. В Україні їстівний каштан з’явився у XVI столітті. Найбільш поширеним є в Криму, на Прикарпатті та Закарпатті.

Закарпатці добре знають про варені каштани, які є смачною та, що важливо, поживною стравою. Помірковано континентальний клімат області є сприятливим для цього виду дерева.

«Їстівний каштан є родичем не кінського каштана, який є більш декоративною рослиною, а родичем бука. Тому він росте у букових, дубових насадженнях, - розповідає Ольга Савчен, вчитель біології Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №8. - У нас в Ужгороді їстівний каштан є у Ботанічному саду УжНУ та на околицях міста, зокрема в селі Андріївка Ужгородського району. У високогірних районах вони не дуже зустрічаються, здебільшого поширені у Виноградівському, Берегівському, Хустському, Іршавському, Великоберезнянському».

Каштан полюбляє високі температури, може нормально проживати і в посушливих умовах завдяки добре розвиненій кореневій системі, добре себе почуває на піщаних, кам’янистих, досить неродючих ґрунтах. Однак страждає від заморозків навесні та восени.

Плоди каштану – горіхи, що знаходяться в колючій плюсці у кількості від 1 до 3 штук, мають блискучу, переважно голу, шкірно-деревнисту оболонку коричневого кольору. Свіжі плоди багаті на вітаміни, зокрема вітамін С, вітаміни групи В, макроелементи: калій, кальцій, натрій, магній. Містять дубильні речовини. Лікувальні властивості має листя їстівного каштану – з них роблять відвари, примочки, настоянки.

Горіхи дуже смачні: їх вживають у їжу у вареному, смаженому і печеному вигляді. Недарма дерево називають «хлібним», оскільки з плодів виробляють борошно, випікають хлібо-булочні вироби, круасани. Страви з каштанів набули популярності у європейській кухні, хоча раніше вважалося, що це їжа бідняків.

Пані Ольга каже, що це одне з небагатьох дерев, яке можна назвати безвідходним, адже використовуються як плоди, так і деревина, яку застосовують у кораблебудуванні.

На Закарпатті плоди благородного каштану дозрівають у кінці вересня – на початку жовтня. На місцевих ринках придбати каштани з року в рік можна за помірною ціною.

Кілька порад з висаджування їстівного каштану

Висаджувати деревце їстівного каштану можна восени та навесні. Для отримання саджанців та проростків потрібно посадити їх плоди у ґрунт не глибше, як на 3 – 5 см. Ця рослина любить багато сонця і вологи. Посадки культур каштана їстівного ведуть 1 – 2-річними саджанцями сумісно з іншими породами. Його слід розміщувати, як і горіхи, на відстані не менше 10 м в рядах і міжряддях. При створенні плодових плантацій каштана лісові породи до посадок не включають, а в міжряддя вводять плодові і ягідні чагарники. Розміщення дерев у цьому випадку може бути 12X12, 16X16 і 20X20 м. У виробничих умовах при створенні лісових культур однорічні саджанці висаджують через 1 м з розрахунку 2,5 тис. рослин на 1 га. Каштан їстівний надзвичайно чутливий до прополок і підпушування, енергія росту його знижується із зменшенням кількості доглядів за ґрунтом. Якщо від доглядів взагалі відмовитися, то в перший же вегетаційний період у саджанців засихають 5 (7) зав'язей. Пліска колюча з плодами 3,5 – 5,5 см у діаметрі.

Плодоносити дерево каштану починає з 25 – 30 років за умови росту на волі, та з 40 – 60 років – за умови росту в насадженні. Бажано прикрити від морозу посадку опалим листям. Для посадки годяться лише свіжі, а не висушені каштани.

Ольга Палош, Зелене Закарпаття

30 вересня 2013р.

Теги: каштан, ґестині

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:16
"Атлет" – повний кавалер орденів "За мужність"
16:54
На 106 році життя померла черниця Ольга Ладжун, яку в дитинстві "удочерив" Августин Волошин Фото новина
14:32
/ 3
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощаються з Василем Штефацьком, що загинув у ДТП, повертаючись додому у відпустку з війни Фото новина
11:22
У лікарні в Тернополі від отриманих ран помер Олександр Повпа з Пийтерфолво
23:00
/ 17
Справжні корені Мукачівської єпархії
16:58
/ 1
На Закарпатті торік у 565 закладах загальної середньої освіти навчалося 159 тисяч дітей
15:45
/ 5
Знищити не можна зберегти
15:39
/ 1
У свій день народження поліг Володимир Молнар із Нижнього Селища на Хустщині Фото новина
23:29
/ 5
Під час незаконних робіт по спорудженню ГЕС на Тересві в Калинах на Тячівщині пошкодили протипаводкову дамбу, "водники" звернулися у поліцію Відео новина
16:41
/ 12
ФОТОФАКТ. У Перечині лелека приніс у гніздо прапор України
09:26
Ужгородський скансен у неділю запрошує гратися гаївки
05:14
/ 1
Чим завершився ювілей Августина Волошина?
15:43
/ 1
На війні з росією поліг Олександр Сірко з Хуста Фото новина
15:08
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Магаля з Дубового на Тячівщині, який вважався зниклим безвісти Фото новина
03:05
/ 12
Будівництво ВЕС на Рівній без ОВД: депутати віддають землю під ще 16 вітряків
00:37
Підтверджено загибель Романа Уторобського з Богдана на Рахівщині, який вважався безвісти зниклим Фото новина
21:54
У Мукачеві в суботу попрощаються з полеглим Героєм Андрієм Задорожним Фото новина
19:51
/ 5
На Покровському напрямку загинув Михайло Негря з Ужгорода Фото новина
16:42
У травні на Закарпатті планово імунізуватимуть диких хижаків проти сказу
14:40
/ 26
У Ватикані до рішення нового Папи відклали заплановану на 3 травня на Закарпатті беатифікацію мученика о. Петра Ороса
14:05
/ 1
У четвер в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Едуардом Перебзяком Фото новина
16:44
/ 1
На Харківщині поліг Іван Грабовчак з Шаланок на Берегівщині Фото новина
11:14
/ 4
На війні з росією загинув 35-річний офіцер батальйону БпЛА 128-ї ОГШБр Андрій Задорожний з Мукачева Фото новина
20:23
/ 20
ВІДЕОФАКТ. "Жахливо, шакали, жесть, страшно": закарпатці про будівництво ВЕС, яке незаконно розпочалося на полонині Руна
03:17
/ 1
Тетяна Літераті презентує свою 5-у книжку "Втрачений Ужгород. Знакові місця"
» Всі новини