Моніторинг діяльності міліції Закарпаття виявив суттєві порушення прав та свобод людини

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Моніторинг діяльності міліції Закарпаття виявив суттєві порушення прав та свобод людини

Під час проведення моніторингового візиту представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з громадським монітором від Благодійного фонду «Розвиток» Наталією Козир виявили неналежний загальний санітарний стан камерних та інших приміщень, а також суттєві недоліки умов тримання в ізоляторі тимчасового тримання Ужгородського міського відділу міліції, зокрема, недостатній рівень штучного та природного освітлення, відсутність припливної вентиляції в камерах. Стіни та стеля приміщень ізолятору уражені грибком. Всюди, навіть у легкодоступних для прибирання місцях, – павутиння та бруд, у тому числі й у кімнаті підігрівання їжі,  кабінеті медичного працівника, душовій тощо. Настил ліжок влаштовано з металу замість дощок. Спецустанова не забезпечена медикаментами та медичним інвентарем відповідно до встановлених норм. Не дотримуються вимоги щодо безумовної фіксації й повідомлення органів прокуратури про випадки поміщення до установи осіб, у яких під час первинного обстеження виявлено тілесні ушкодження. Порушується порядок реєстрації виведень із камер утримуваних осіб, ведення документації з цих питань не відповідає нормативним вимогам.

Місткість камерних приміщень ІТТ Мукачівського міськвідділу міліції за корисною площею на одну утримувану особу не відповідає національним та міжнародним стандартам. Природне освітлення камер недостатнє.

Лише дві камери з п’яти спеціального приймальника для утримання осіб, підданих адміністративному арешту, обладнані санітарними вузлами та умивальниками з підведенням водопроводів. У камерних приміщеннях установи відсутня будь-яка вентиляція. Загальний санітарний стан установи незадовільний.

У перевірених спецустановах міліції камерні приміщення не вмебльовані тумбочками і настінними шафами для зберігання продуктів харчування та предметів особистої гігієни утримуваних. Кабінети слідчих і адвокатів не забезпечені майном та обладнанням відповідно до вимог Положення про кімнати для проведення слідчих дій та інших заходів в органах і підрозділах внутрішніх справ України. В установах відсутні кімнати для побачень.

У Мукачівському міському відділі не виконуються вимоги Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» щодо створення  умов  для  безперешкодного  доступу інвалідів до  об'єктів  фізичного  оточення (вхід до будівлі не обладнано пандусом). Всупереч нормативним вимогам вільний доступ до книги скарг і пропозицій та приймальні громадян не забезпечено, а кімната не обладнана належним інвентарем, немає юридичної літератури. Відсутня система відеоспостереження в коридорах адміністративної будівлі, наявність якої передбачена відомчими нормативними актами. Кімната для проведення слідчих дій та інших заходів не обладнана системами відео- та аудіофіксації, що унеможливлює контроль за дотриманням прав людини під час проведення цих дій. Місткість кімнат для затриманих та доставлених чергової частини міськвідділу міліції за корисною площею на одну утримувану особу не відповідає національним та міжнародним стандартам.

У ході відвідування спецустанов учасниками моніторингової групи  були опитані всі затримані, взяті під варту та піддані адміністративному арешту (загалом 20 осіб), які там трималися на момент відвідування. В ході спілкування утримувані особи скаржилися на надто тривалий загальний час (12 годин) їх етапування  з Ужгорода до Мукачевого.

Водночас монітори відзначили і позитивні аспекти та небайдужість адміністрації до виявлених проблем і бажання знайти практичні шляхи їх вирішення.

За результатами візитів готуються звіти  із зазначенням недоліків та рекомендацій щодо їх усунення, які будуть направлені до Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури для належного реагування.

20 вересня 2013р.

Теги: міліція, порушення

Коментарі

Варош 2013-09-20 / 21:32:53
Тоді хто буде кришувати Погорелова?

Суддя Дредд 2013-09-20 / 12:55:09
Схоже, Варцабі залишилося недовго

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини