Голови сільрад Ужгородщини поскаржилися Азарову на Держказначейство

13 вересня під головуванням Михайла Фединця відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради. У ньому взяли участь голова райдержадміністрації Віктор Ледіда, заступник голови районної ради Віра Данко, заступники голови РДА Анатолій Черниченко та Василь Гутич, керівники структурних підрозділів, сільські голови.

Голови сільрад Ужгородщини поскаржилися Азарову на Держказначейство

З питання поводження з твердими побутовими відходами виступив голова районної ради Михайло Фединець. В обговоренні взяли участь  Сергій Воробець, виконавчий директор фірми „АВЕ”, Анатолій Черниченко, заступник голови РДА, Віктор Дмитрук, Марія Рущак, Олександр Сюч, Юрій Марусяк, відповідно Оноківський, Яроцький, Тийгласький та Баранинський сільські голови та інш. Питання співпраці з фірмою „АВЕ” зацікавило сільських голів, було багато запитань щодо укладення договорів, умов співпраці та ціни за обслуговування. На всі ці запитання в ході зустрічі присутні отримали відповідь. Також домовились, що на запрошення фірми „АВЕ” в жовтні місяці буде організовано поїздку в м.Мішкольц (Угорщина), де сільські голови Ужгородщини матимуть змогу на місці ознайомляться з роботою сміттєпереробного заводу.

 

З питання казначейського обслуговування  місцевих бюджетів Державною казначейською службою України інформували голова районної ради Михайло Фединець та начальник управління Державної казначейської служби України в Ужгородському районі Оксана Кісюк. Дане питання викликало велике занепокоєння серед сільських голів. Як звучало у виступах, на сьогодні складається вкрай складна ситуація із обслуговуванням видатків місцевих бюджетів органами Державної казначейської служби України. Уже декілька місяців органи місцевого самоврядування не мають можливості оплачувати виконані роботи та послуги, незважаючи навіть на наявність коштів на рахунках. Такі порушення фінансосвого законодавства призвели до неможливості ефективного управління фінансовими ресурсами територіальних громад. Присутні на засіданні члени координаційної ради – сільські голови  у своїх виступах вносили різні пропозиції. Зокрема, проведення взаємозаліків, об'єднання сільських голів для надання допомоги одні одним за рахунок спецкоштів, пропонували звертатися у вищестоячі органи для відповідного реагування. Особливо емоційними були виступи Марії Коваль-Мазюти, Василя Торми, Золтана Сільваші, Галини Малинич, Олександра Сюча, Андрія Поляка відповідно Кам'яницького, Тисаагтелецького, Великодоброньського, Соломонівського, Тийгласького сільських голів та заступника голови виконкому Сторожницької сільської ради.

Як підсумок, було прийнято рішення направити Звернення з даної проблеми до Прем'єр-Міністра України Миколи Азарова. 


Прем'єр-міністру України

Азарову М. Я. 

ЗВЕРНЕННЯ 

Вельмишановний Миколо Яновичу!

На сьогодні склалася вкрай складна ситуація із обслуговуванням видатків місцевих бюджетів органами Державної казначейської служби України. Уже декілька місяців органи місцевого самоврядування району не мають можливості оплачувати виконані роботи та послуги, незважаючи навіть на наявність коштів на рахунках.

Місцеве самоврядування Ужгородського району характеризується недостатністю дохідної бази, але при цьому територіальні громади шукають шляхи наповнення бюджетів для подальшого розвитку. Та навіть ті кошти, які є в місцевих бюджетах та яких явно недостатньо, тижнями, місяцями лежать на рахунках державного казначейства. Суцільне безгрошів'я паралізувало роботу не тільки комунальних служб, а й бюджетних організацій. Складається безвихідна ситуація в комунальній сфері: у найскладніший період року відсутні кошти на ремонт доріг, придбання піску тощо. Не проводяться розрахунки за виконані роботи з комунальними підприємствами і підрядними організаціями. У розпал сезону бюджетним установам важко знайти підрядні організації для проведення будівельних і ремонтних робіт: вони відмовляються працювати з бюджетними установами, оскільки змушені за власні кошти проводити роботи, а потім місяцями не можуть отримати бюджетні борги.

Звідси випливає заборгованість з виплати заробітної плати, а отже, і заборгованість перед Пенсійним фондом України. Знижуються і надходження до місцевого бюджету, адже податок з доходу фізичних осіб є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів.

Такі порушення фінансового законодавства призвели до неможливості ефективного управління фінансовими ресурсами територіальних громад. Криза взаємних бюджетних розрахунків, яку маємо нині, – результат  спотвореної бюджетної системи.

Враховуючи зазначене вище, звертаємось до Вас терміново вжити відповідних заходів, в тому числі ініціювати внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України, що передбачатимуть чіткий порядок обслуговування місцевих бюджетів за доходами і видатками.

 

                                                              Звернення прийнято на засіданні

                                                              координаційної ради з питань

                                                              місцевого самоврядування при

                                                               голові Ужгородської районної ради

                                                              13 вересня 2013 року

16 вересня 2013р.

Теги: казначейство, бюджет

Коментарі

Небайдужий 2013-09-16 / 09:31:51
А Конюх чим ся занимать, що вже ситуація в області стає неконтрольованою? То не лем в Ужгородському районі, а й в інших. Добре що дуже файно знають за людські гроші фестивалити.

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 2
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини