Бетонну огорожу в ПП "Ужгород" зняли, але Міндоходів попередило про відповідальність власників "словацьких" авто

Бетонних блоків на території пункту пропуску «Ужгород» на українсько-словацькому кордоні станом на сьогоднівже немає - їх прибрали. Однак Головне управління Міндоходів у Закарпатській області надіслало редакції Закарпаття онлайн інформацію, в якій виклало свою точку зору на проблему автомобілів з іноземними номерами

Бетонну огорожу в ПП "Ужгород" зняли, але Міндоходів попередило про відповідальність власників "словацьких" авто

Автомобілі з іноземними номерами – актуальна для Закарпаття тема

Ужгородці, гості обласного центру Закарпаття та й засоби масової інформації постійно обговорюють питання переміщення через митний кордон та перебування транспортних засобів з іноземною реєстрацією в Україні. Обумовлено це тим, що найзахідніша область має 9 пунктів пропуску для автомобільного сполучення з такими країнами Європейського союзу як: Угорщина, Словаччина та Румунія. Відповідно, транспортних засобів з номерними знаками цих країн найбільше й можна побачити на дорогах області. Загалом за вісім місяців Чопською митницею Міндоходів через кордон пропущено понад 1 млн. 837 тис. легкових автомобілів.

Якщо брати до уваги тільки місто Ужгород, то найбільше автомобілів з іноземними номерами, які їздять по місту, зареєстровані у Словаччині.

Це обумовлено лібералізацією можливості внесення даних про українських громадян до технічних паспортів на автомобілі, що зареєстровані у Словаччині відповідно до законодавства цієї країни; низькою ціною у порівнянні з українським ринком. Безпосередньо біля м. Ужгород або поблизу від нього функціонують пункти пропуску зі Словаччиною та Угорщиною, що дозволяє у визначені законодавством України терміни здійснювати перетин кордону та офіційно вивозити ці автомобілі без великих витрат часу та пального, - зазначає Анатолій Ципящук, перший заступник начальника Чопської митниці Міндоходів.

В Україні вже більше року працює новий Митний кодекс. Він передбачає спрощення та прискорення митних процедур, зменшення впливу «людського фактору» на процес та результат митного оформлення товарів, наближення процедур митного контролю й оформлення до європейських стандартів.

Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування врегульоване статтею 380 Митного кодексу і дозволяється на строк до одного року. Цей термін може бути продовжено не більш як на 60 днів, якщо виникли обставини непереборної сили й вони документально підтверджені.

Автомобілі особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню, звільняються від нетарифного регулювання та їх пропуск здійснюється без застосування заходів гарантування.

Тимчасове ввезення громадянами-резидентами транспортного засобу особистого користування, загальною масою до 3,5 тонн та причепу дозволяється на строк до одного року. При цьому, його необхідно задекларувати, сплатити митні платежі й письмово зобов’язатись вивезти автомобіль з митної території України.

Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, можуть ввозити на митну територію України власний транспортний засіб строком 60 днів протягом одного року. Однак при цьому необхідне письмове зобов'язання про зворотне вивезення та декларування транспортного засобу, але сплачувати митні платежі власникам не доведеться.

Якщо на митну територію України було тимчасово ввезено транспортний засіб для особистого користування, то він може використовуватися тільки для потреб того громадянина, який ввіз його в Україну. Застосовувати в підприємницькій діяльності, розкомплектовувати чи передавати у володіння іншим особам такий транспортний засіб заборонено. Вивезти його за межі митної території України необхідно з дотриманням установлених строків або помістити у митний режим відмови на користь держави, знищення або руйнування чи оформити для вільного обігу, за умови сплати митних платежів.

Кодекс, зокрема стаття 381, передбачає ввезення громадянами автомобілів особистого користування з метою транзиту через митну територію України за умови письмового декларування та сплати грошової застави.

Зазначені вимоги не поширюються на автомобілі, які зареєстровані у відповідних реєстраційних органах іноземної держави, що підтверджують відповідні документи.

«Митним кодексом України встановлені такі строки транзитних перевезень для автомобільного транспорту: 10 діб у разі переміщення в зоні діяльності кількох митних органів і 5 діб - одного митного органу. Тож кількість тих хто їздитиме на іноземних номерах, буде залежати від того, як змінюватиметься законодавство України щодо регулювання питання увезення транспортних засобів з іноземною реєстрацією громадянами України, яке буде направлене на лібералізацію чи збільшення жорсткості з цього питання» - інформує Анатолій Ципящук.

Фахівці Чопської митниці Міндоходів нагадують, що водії авто з іноземною реєстрацією повинні обов’язково вивозити їх за межі митної території України у визначені законодавством терміни – для уникнення штрафних санкцій. У разі порушення встановленого строку транзиту митницею у відповідності до ст. 470 МКУ складається протокол про порушення митних правил. Перевищення встановленого строку транспортними засобами не більше ніж на одну добу тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі – 170 грн., не більше ніж на десять діб – 3400 грн., більше ніж на десять діб, або втрата транспортних засобів – 8500 грн.

11 вересня 2013р.

Теги: автомобілі, Словаччина

Коментарі

WWW 2013-09-11 / 18:53:06
яка бетонна огорожа? То стояли звичайні тротуарні бордюри. Журналюги виставили в інтернет фото блоків з словацької сторони. І які проблеми? Я за весь цей час їздив на пересечки, ніяких проблем не було, розвертався перед словацьким шлакбаумом...

виборець 2013-09-11 / 18:09:16

Міндоходів мало би також поцікавитись у чопських прикордонників:

З яких коштів була встановлена та демонтована ця бетонна огорожа?
Де чеки на придбання блоків та розхідних матеріалів для цієї огорожі?
Де акти виконаних робіт?
Транспортні витрати, паливно-мастильні витрати за чий рахунок?
Чи ці блоки поставлені на баланс?

Якщо все це робилось за державні кошти - всі ці питання мала би вже з’ясовувати фін.інспекція.

Як результат цих «рухів»: відшкодування, догани, звільнення і зростання правосвідомості у керівництва чопських прикордонників.

митник 2013-09-11 / 16:24:04
а коли в Роми Мегели уже удберуть вшиткі його мерси і Ренж ровери кулько ще чекати?

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини