Закарпаття: У ставку замку графа Шенборна цвіте лілея

Санаторій «Карпати» на Закарпатті, який належить до оздоровниць вищої групи, за фінансової допомоги Федерації профспілок України та ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" отримає нову молодість.

Закарпаття: У ставку замку графа Шенборна цвіте лілеяЕКСКУРС В ІСТОРІЮ

Розташований санаторій у мальовничому куточку цього краю, на південному схилі лісистих гір, на висоті понад триста метрів над рівнем моря, у долині ріки Латориця, притоки Тиси в урочищі Берегвар. Саме тут 62 роки тому, після звільнення Закарпаття від німецької окупації, у колишньому замку австрійського графа Шенборна було відкрито першу в області оздоровницю.

Без перебільшень, замок Шенборна є перлиною романтичного архітектурного стилю XIX століття, подібного до періоду французького ренесансу. У ті добрі часи магія чисел мала важливе значення. Тут теж збережено цю традицію: так, замок має 365 вікон (кількість днів у році), 52 кімнати (кількість тижнів у році). Двері та вікна під'їздів прикрашені вітражами на біблійні теми. Скептики скажуть — забобони. Можливо, матимуть сенс, але наші пращури так жили. Нині, у сучасному техногенному світі магія чисел теж присутня і їй, як не дивно, довіряють. Згадаймо лише, коли п'ятниця припадає на 13. Я маю сенс! Не хочемо, а віримо.

Чудовий парк, закладений ще у 1848 році навколо палацу і сьогоднішньої території санаторію, як свідок історії занурить вас у найкращі ваші спогади, а свіже та п'янке повітря Закарпаття поєднає їх з добрими минулими подіями замку, в якому відбувалися бали, бенкети. Під кроною парку, де дивним чином переплелися ясени та сакури, сосни, віковічні дуби, тюльпанові та оцтові дерева на березі озера, у водах якого ростуть лілеї, ви відчуєте себе майже магнатом, забудете про всі проблеми. А в поєднанні з лікувальними можливостями санаторію і нинішніми умовами, котрі створила Федерація профспілок України, ваші проблеми просто зникнуть.

Для ваших потреб тут є все. Насамперед кваліфіковані лікарі й сучасне обладнання, діагностичні кабінети, де можна пройти повне клінічне обстеження, відреставрований плавально-лікувальний басейн, сауни, цілюща мінеральна вода тощо.

Віднині, за фінансової підтримки ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» до ладу став відреставрований сучасний корпус для відпочинку, який відповідає всім сучасним вимогам і це лише маленький приклад у загальному внеску цієї організації в підтримку оздоровлення членів професійних спілок.
«Для нас головне — здоров'я людини»

«На сьогоднішній день серед країн колишнього Союзу ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» є майже єдиним, що спеціалізується на оздоровленні та відпочинку членів профспілок. Сьогодні до складу товариства входять 115 санаторіїв та інших закладів лікування та оздоровлення. Минулоріч їх відвідали майже 300 тисяч осіб. Проте час не стоїть на місці і те, що вважалося якісним сервісом ще 5 — 10 років тому, нині виглядає застарілим. Тож керівництво товариства та найбільше об'єднання професійних спілок — ФПУ — докладають чимало зусиль для того, аби підвищити рівень обслуговування та рівень лікування. Лише минулого року в будівництво, реконструкцію, капітальні та поточні ремонти об'єктів «Укрпрофоздоровниці» було вкладено понад 104 млн. гривень, тоді як за такий самий термін до Державного бюджету ФПУ перерахувала 165 млн. гривень податків», — слова заступника голови федерації Сергія Костіна під час відкриття реставрованого комплексу санаторію «Карпати».

Цей процес базується винятково на власних ресурсах ФПУ, тобто реінвестиціях прибутків. На моє запитання, який прибуток минулого року отримала Федерація з курортної діяльності відповідь була — 9,6 млн. гривень. Поточного року профспілки вкотре із свого бюджету виділили значну суму на ці потреби.

Водночас ціну на путівки профспілки не підвищують. Наприклад, повний пансіон (24 дні з лікуванням, харчуванням) протягом останніх років коштує від 107 до 117 гривень за добу.

Загалом їхня робота мало відома широкому загалу у сфері відновлення привабливості санаторіїв. Більше того, майже за весь час існування ЗАТ навколо нього та його майна поширилося безліч чуток та інформації, яка не відповідає дійсності. І це зрозуміло, бо санаторії та інші їхні об'єкти є ласим шматком.

«Ми не приховуємо свої недоліки в роботі та певні проблеми. Проте й не збираємося мовчати про свої успіхи. Українці мають право самі вирішувати долю своєї власності. Певною помилкою керівництва ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» та ФПУ було мовчання щодо поточної ситуації в галузі оздоровлення: вважалося, що головне — це зробити, а не звітувати. Сьогодні на прикладі санаторію «Карпати», у реконструкцію корпусу, басейну, території, медичного оснащення якого було вкладено понад 13 млн. гривень, ми хочемо показати, що для нас головне — здоров'я працюючої людини і комфортний відпочинок. І таке ми робимо в усіх наших санаторних закладах по всій Україні», — констатував Сергій Костін.

Зрештою, ліпше приїхати і побачити все на власні очі — ви не пожалкуєте.
Віталій Чепіжко, "Україна молода"
27 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини