Більше половини своїх доходів (51,3%) населення Закарпатської області витрачало у 2012 р. на харчування.
Щомісячно середньостатистична сім’я спрямовувала на продукти харчування 2203,82 грн. (включаючи вартість продуктів отриманих з особистого підсобного господарства).
Найбільше грошей витрачалося на м’ясо та м’ясопродукти (431,62 грн.), молоко, сир та яйця – 318,79 грн., на хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 313,93 грн., олію та жири (сало, масло тощо) – 175,31 грн.
Однією особою області спожито в середньому за місяць: 20,0 кг – молока, молокопродуктів та масла (в перерахунку на молоко), 4,1 кг – м’яса, м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м’ясо), 19 яєць, 0,8 кг – риби і рибопродуктів, 1,8 кг – олії та інших рослинних жирів, 3,2 кг цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), меду, 3,2 кг – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 8,0 кг – картоплі, 10,9 кг овочів і баштанних та 10,5 кг хліба і хлібних продуктів.
У порівнянні з 2011 р. зросло споживання: овочів та баштанних на 2,8%, фруктів, ягід, горіхів, винограду – на 6,7%, яєць – на 11,8%. Зменшилося споживання: хліба і хлібних продуктів, картоплі – на 2,7–3,6%, олії та інших рослинних жирів – на 5,3%, молока, молокопродуктів та масла – на 7,4%. Залишилося без змін споживання м’яса, м’ясопродуктів та сала, риби і рибопродуктів, цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби).
Структура та обсяги спожитих продуктів складають енергетичну цінність добового раціону харчування: його калорійність, вміст білків, жирів і вуглеводів. Калорійність добового раціону однієї особи області у 2012 р. складала 3465 ккал (у 2011р. – 3377 ккал), вміст білків у спожитих продуктах харчування становив 93 г (у 2011р. – 93 г), жирів – 139 г (у 2011р. – 142 г), вуглеводів – 448 г (у 2011р. – 456 г).
Ганна Лучківська, заступник начальника управління-начальник відділу обстежень умов життя домогосподарств управління обстеження домогосподарств ГУС в Закарпатській області