На Закарпатті українські та німецькі екологи обмінювалися досвідом роботи (ФОТО)

Відповідно до угоди між Урядами Федеративної Республіки Німеччини та України у сфері охорони навколишнього природного середовища та співпраці із реалізації національної програми розвитку національних природних парків в Україні на період 2012-2014 роки, цими днями на базі національних природних парків «Яворівський», «Карпатський», «Гуцульщина» та Карпатського біосферного заповідника проведено міжнародний семінар «Удосконалення управління установами природно-заповідного фонду Карпатського регіону: досвід України та Німеччини».

На Закарпатті українські та німецькі екологи обмінювалися досвідом роботи (ФОТО)

У рамках цього семінару 29-30 серпня ц.р., німецька делегація ознайомилась із досвідом роботи Карпатського біосферного заповідника як об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.  У доповідях автора цих рядків та голови  села - гірського курорту Кваси В.Ю.Дімича розглянуто основні напрямки його діяльності,  стан співпраці з  територіальними  громадами, перспективи будівництва Міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів та сталого розвитку Карпат, порушено цілий ряд питань із поглиблення українсько-німецької співпраці. А на зустрічі, за круглим столом із учасниками семінару, перший заступник голови Закарпатської обласної ради  В.П.Закурений, детально проінформував про роботу органів місцевого самоврядування та виконавчої влади  про організацію виконання розробленого нами Доручення Президента України щодо збереження букових пралісів, сталого розвитку та благоустрою гірських населених пунктів, що розташовані в зоні української частини українсько-німецько-словацького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Було особливо наголошено, що цей документ є доленосним для Закарпатського регіону, тому місцева влада зробить все  необхідне щоб забезпечити виконання  завдань поставлених  Президентом України у повному обсязі. На це спрямовано також проект підготовленого плану - заходів, який до 1 жовтня ц.р. має бути затверджений Кабінетом Міністрів України.

Великий інтерес в українських учасників семінару викликали повідомлення  керівників німецьких національних парків  «Ясмунд» Інгольфа Штодіана та «Гартц» Сабіни Моне, директора біосферного резервату «Шпревальд» Євгена Новака про досвід їхньої роботи із  громадами, використання бренду природоохоронних територій для сталого розвитку прилеглих населених пунктів, розбудови на їх базі туристично-рекреаційної інфраструктури тощо.  Директор середньоазіатських програм Союзу охорони природи і біорізноманіття Німеччини (NABU) Борис  Тихомиров дуже емоційно поділився враженнями від побачених, під час поїздки до масивів біосферного заповідника, автомобільних доріг. Звертаючись до представників місцевої влади, він наголосив, що для розвитку цього регіону відновлення доріг є головною проблемою. Будуть тут нормальні дороги, то прийдуть сюди  інвестиції та загалом розпочнеться нове життя у цьому краї. У зв’язку з цим, ним запропоновано приступити до підготовки проекту із запровадження розроблених у Німеччині новітніх технологій будівництва в Україні автомобільних доріг, гарантований термін експлуатації яких без ремонтів не менше як 50 років, а вартість будівельних робіт на 30 відсотків є меншою ніж по застарілих технологіях  та із використанням традиційних для українських будівельників матеріалів.

Підсумував дискусію, керівник німецької делегації Генріх Шмаудер, який є відповідальним у Федеральному міністерстві довкілля, охорони навколишнього природного середовища та безпеки ядерних реакторів Федеративної Республіки Німеччина,  за співпрацю із країнами Центральної та Східної Європи. Він насамперед підкреслив, що Німеччина вдячна Україні та особисто професору Федору Гамору за великі зусилля яких докладала українська сторона для включення старовікових букових лісів Німеччини до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ця подія для Німеччини є надзвичайно важливою, тому якраз букові праліси та розвиток прилеглих територій  в Україні, є ключовою темою для майбутніх проектів, які міг би фінансувати німецький уряд.

Генріх Шмаудер та Борис Тихомиров  виявили готовність допомогти, уже найближчим часом , у пошуках джерел фінансування для реалізації запропонованого нами проекту із  збереження та сталого використання високогірних лук у буферній зоні букових пралісів Українських Карпат,  та для підготовки проектів із залучення релігійних громад до формування у цьому регіоні екологічної культури населення , підвищення спроможності українських установ природно-заповідного фонду та впровадження в Україні досвіду роботи німецьких природоохоронних інституцій тощо.

Гості відвідали  Чорногірські праліси, ознайомились із українсько-швейцарським науково-дослідним стаціонаром із переформування монокультур смереки на природні за складом ліси, роботою демонстраційного форелевого господарства, Музею екології гір та історії природокористування Карпат, інформаційно-туристичних центрів «Високогір’я Карпат» та «Центр Європи».

Федір Гамор, доктор біологічних наук, професор, позаштатний радник Міністра екології та природних ресурсів України, для Закарпаття онлайн

02 вересня 2013р.

Теги: еколог, Німеччина, КБЗ, заповідник, праліси

Коментарі

гуцул 2013-09-02 / 18:40:12
Де ж були всі ці пани разом із Закуреним, коли над біосферним заповідником ТОВ Марморош бурили свердловини???

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини