Незручна правда про ужгородських циганів

«Дадуть лем 29 тисяч гривень, а не 116? Тогди нам дітвака не треба» – вочевидь вирішили ужгородські ромки, коли народився хлопчик, а обдурити соціальні служби не вдалося. Першу дитину молодої ромки хотіли записати на її багатодітну матір, аби отримати більше грошей.

Незручна правда про ужгородських циганів

Схему оформлення новонароджених на родичів із кількома дітьми роми застосовують усе частіше і поряд із багатьма іншими допомогами від держави часто отримують вражаючі щомісячні виплати. При цьому народження дітей і продукування інвалідів працює, як добре налагоджений конвеєр. Постійні «супутники» ромів – інфекційні захворювання, малюкова смертність, туберкульоз і навіть… СНІД.

Бізнес на народженні дітей

Працівники соціальних відомств обласного центру розповідають, що «для себе» якось підрахували: в Ужгороді близько сотні тих, хто отримує «на дітей» аж до 15 тисяч гривень щомісяця. Хоча роми досить часто не вміють ні писати, ні читати (і при оформленні найпростішої заяви забирають у працівників соцслужб по півдня), всі вони дуже «грамотні». Коли йдеться про виплати, інстанціями ходять із добре оформленим пакетом документів, часто у супроводі довіреного від барона юриста.

Як відомо, нині держава дає при народженні першої дитини 29 160 грн., другої – 58 320 грн., третьої та кожної наступної – 116 640 грн. Із цих сум 9 720 грн. виплачують одноразово, решту – рівними частинами щомісяця до повного розрахунку: по 810 грн. (на першу дитину), 1 012,50 грн. (на другу), 1 485,50 грн. (третю та наступних). Із 1 грудня виплати мають зрости: 30 960, 61 920 та 123 840 гривень відповідно до кількості дітей.

Роми ж намагаються отримати допомогу від держави за всіма можливими статтями, адже ці гроші – за їхню «роботу». І на них живе не тільки вся родина, а часто й пів табору. Крім того, це запорука добробуту барона.

Жінки, що народили – усі одинокі мами і малозабезпечені. А оскільки до медиків практично не звертаються, відомо, який ведуть спосіб життя і як харчуються, більшість дітей народжують інвалідами. Проте це не трагедія – лише додаткова «копійка».

Якщо мама багатодітна – має ще й пільгу у 50 % на оплату комунальних послуг (коли взагалі їх платить). Щойно дитині виповниться більше трьох років, а значить, закінчаться виплати на неї, малюка намагаються… позбутися.

Найчастіше застосовують такий механізм: рішенням суду позбавляють батьківських прав. Тоді на близького родича оформляють опіку або піклування – і знову отримують на кожну дитину до 6 років майже 2 тисячі гривень, на старших – ще більше. «Мама» ж народжує наступних і конвеєр паразитування на державному утриманні налагоджено функціонує.

При цьому, якщо раніше ромки масово залишали немовлят у пологовому, то зараз їх хоч і забирають, аби отримати гроші, все ж намагаються бодай на якийсь час збути на державне утримання. Як розповідають педіатри, малюків приносять у дитяче відділення «маленько полічити» і «забувають» на тижні. Бувало, медики на «швидкій» відвозять діток у табір, а горе-мам страшать, що соціальні служби за недогляд позбавлять їх грошей.

За словами головного лікаря ужгородського міського пологового будинку Олега Онопка, кожні 5-6 пологи – ромські. Дуже часто одночасно народжують і мама, і 15-літня донька, і бабуся. За останні півроку були три випадки, торік – 4, коли породіллі намагалися, маніпулюючи документами, оформити новонароджених на своїх мам, сестер, родичок або сусідок – тих, у кого дітей більше, щоб отримати вищу державну виплату. Першими, розповідають, таку технологію запровадили кілька років тому саме ужгородські ромки – з вулиці Тельмана.

Серед сміття, відходів і … туберкульозу

«Унґвар» уже писав про ромські халабуди, які зводять на захисній дамбі та навіть посеред проїжджої частини на вулиці Тельмана в Ужгороді. А працівники ужгородського міськрайонного управління держсанепідслужби нарікають: «У помешканнях на вулицях Гранітній і Тельмана немає центральних мереж водопостачання та каналізування. Надвірні вбиральні організовані на вигріб безпосередньо в охоронній зоні річки Уж, тому не виключена можливість попадання стічних вод у водоносний горизонт, що може призвести до розповсюдження кишкових інфекцій та вірусного гепатиту А. На прилеглій до дамби території роми накопичують будівельні та інші відходи з території міста, що створює загрозу розповсюдження гризунів, комах, які є джерелами та переносниками інфекційних захворювань».

Медики свідчать: тільки з початку цього року на вул. Тельмана зареєстровано 8 випадків захворювань на туберкульоз (у попередні роки щорічно реєструвалось 3-4), із них 5 – у запущеній стадії. 7 хворих є заразними. На активний туберкульоз легень хворіють 35 ромів, серед яких 1 дитина, в контакті перебувають 62 особи, які обстежені й проходять хіміопрофілактику. Ще 344 – на обліку з неактивною формою туберкульозу. Померли від захворювання на туберкульоз – троє. У центрі СНІДу на обліку 6 ромів із ВІЛ-асоційованим туберкульозом.

Майже 80% госпіталізованих в обласну інфекційну лікарню вже на 2-3 день самовільно звідти йдуть, не закінчивши повний курс лікування. Така ж ситуація і в ОТМО «Фтизіатрія».

Дома, звісно, ліки теж не вживають, тому годі перервати ланцюг передачі туберкульозу, інфекція поширюється. При цьому не дають обстежити контактних осіб, приховують, скільки ж людей проживає поруч із недужим. Дітей із таких родин, розповідають лікарі, неодноразово намагалися відправити у санаторій «Човен» для профілактичного лікування, але роми їх не віддають.

Щеплення дітям робляться просто в таборах, бригадним методом, адже в поліклініку вони для цього не йдуть. Навіть пересувний флюорограф на Радванці за останні роки не дав помітних результатів – роми на обстеження не йшли.

Представники цієї народності постійно нарікають, що суспільство не дає їм повноцінно соціалізуватися, бідність і негаразди провадять життя кожного з них замкненим – від біди до біди, колом. Проте чи все можливе, аби розірвати таке коло, роблять ті ж лідери ромських громад і, власне, самі роми? Хочемо чи ні, усі ми живемо поруч, є сусідами у невеликому місті, тому мусимо дотримуватися правил співжиття. І передусім – державних законів.

Роми повинні усвідомити, що ніхто не буде їм потурати, тим більше, коли така поблажливість може обернутися загрозою і вилитися у ризики для інших містян. Ужгород – цивілізоване європейське місто. А цивілізація – це прогрес, певний культурний і матеріальний рівень, досягнутий століттями розвитку суспільства. І аж ніяк не життя в халупах серед сміття, хвороб і гризунів.

 

Назар Цифра, «Унґвар»

 

 

31 серпня 2013р.

Теги: цигани, роми

Коментарі

Ужгородка 2013-09-17 / 17:52:47
Схиляюсь до думки про запровадження Програми стерилізації ромів після народження другої дитини.Через 10 років запроваджувати це вже буде пізно.

ннн 2013-09-04 / 22:59:54
Циган у резервації. Плодяться як таргани, ніхера не роблять корисного для держави.
Автору респект за статтю.
Може так дійде і до влади і вони одуматься і перестануть цей зброд годувати

Др. Мальтус 2013-09-02 / 20:01:13
А в цей час видатні борці за права циган волають про те, що школи не бажають приймати циганський послід до загальних шкіл:

Школа для ромських дітей: ласкаво просимо до гетто?
http://life.pravda.com.ua/society/2013/08/31/137591/

Долишняк 2013-09-02 / 09:57:26
А чи не суть цигани нащадками юдейського племені “менаше“ ?
http://newsru.ua/arch/world/25dec2012/indp.html
Адже між циганами і юдеями дуже багато схожого. Тільки одні паразитують по-крупному а інші дріб‘язкові!

Горянка 2013-09-01 / 20:54:39
Роми = влада. І ті і ті паразитують на державні гроші, тільки одні є розплідником туберкульозу, а інші розплідником корупції. В державі в якій можна безкарно будувати палаци, їздити на дорогих авто нігде не працюючи або живучи лише на зарплату держслужбовця питання ромів не вирішити... Стаття правильна. Розпускати соплі довкола цього питання досить..

Слов’янин 2013-09-01 / 20:16:48
Цікава назва статті "Незручна правда про ужгородських циганів". А що, про цих істот можебути зручна? Правда завжди одна.

читач 2013-09-01 / 15:51:24
як може циганка бути матір"ю-одиначкою, маючи 8-12 дітей? Верховна Рада негайно має прийняти закон про заборону народжувати матерям-одиначкам більше двох дітей. Або нехай офіційно оформляють свої відношення із чоловіками, які живуть за "дитинські" гроші.

цукейцуе 2013-09-01 / 13:49:13
Что нарушают цыгане, получая детские и плодясь? Ничего. Всё законно. Нарушают они потом, когда наплевательски относятся к детям: оставляют их без материнской заботы, ухода, не смотрят за воспитанием, учёбой. Главная цель цыганки - РОДИТЬ и ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬ чадо для получения выплат. Дальше бизнес-план на этого ребёнка заканчивается (в отличии от нас, белых). А нужно привязать социалку к социальному уровеню семьи. Если семья неграмотная, воровитая, живёт в антисанитарии - платить 10% от положенной суммы. Если смотрят и воспитывают детей, а живут в нормальных условиях - 100%. Иначе им стимула социализироваться нет. Трах-бах, родила, получила, трах-бах и так далее. Конечно можно оставить всё на самотёк, но тогда придётся силой защитить цивилизацию от варваров через пару десятков лет.

Клим 2013-09-01 / 11:08:27
Автору респект! Небагато журналістів звавжуються писати на цю тему. Про проблему паразитування ромів на дітях потрібно кричати на найвищих державних рівнях. І негайно скасувати ці скажені виплати на дітей. Більшість ромів потрібно стерилізувати, а не стимулювати до розпліднення. Тільки одиниці з них більш-менш соціалізовані...

Миколі 2013-08-31 / 23:14:02
Миколо твоя мама циганка??? Чи Ратушняк тебе бив в детстві???

Миколі 2013-08-31 / 23:12:30
Вам можна лише перешкодити, але не можна перемогти. Вас можна затримати в дорозі, але не збити з нього.
Ніколи не дозволяйте собі плекати негативні думки. Мислите позитивно, плануйте і робіть те, що слід робити. Якщо посієте правильне зерно, воно виросте в вашу долю.

Микола 2013-08-31 / 22:45:07
Друзі, це Ратушняк замовив статтю..

nerom 2013-08-31 / 22:07:50
А чи не рахував автор скільки в Ужгороді"заслужених" пенсіонерів (колишні депутати, міліціонери, прокурори, державні мужі)одержує по 15 і більше тисяч гривень? А хто з них більше шкодить чи нашкодив державі, то питання вже зовсім не риторичне.

zakarpatec 2013-08-31 / 18:59:13
НАРЕШТІ (!!!) "засвічена" гостра і актуальна проблема, котру треба чимшвидше вирішувати, бо "шибко грамотних" "паразитів" стає дедалі більше ...

василь 2013-08-31 / 17:56:30
Начати треба з усіх мерів міст та голів сіл! Завдяки ним цигани так легко собі живуть, несекрет што більшість мерів.голів на виборах вигравали благодаря циганам та волохам.

окси 2013-08-31 / 17:48:10
Достали цыгане,мы должны это содержать?

white 2013-08-31 / 13:42:43
достойна стаття!

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини