Черговий Науковий вісник УжНУ присвятили професору Лідії Голомб

Щойно вийшов черговий 1 (29) випуск „Наукового вісника Ужгородського університету. Серія: Філологія; Соціальні комунікації”, присвячений 75-літтю від дня народження Лідії Голомб, професора кафедри української літератури, яка відійшла у вічність у січні цього року.

Черговий Науковий вісник УжНУ присвятили професору Лідії Голомб

До пошанування пам’яті визначної дослідниці, талановитого педагога прилучилися науковці з усіх куточків України – з рідного Ужгорода, а також з Києва, Тернополя, Чернівців, Львова, Івано-Франківська, Луцька, Острога, Запоріжжя, Кіровограда, Херсона, Ізмаїла.

Вихід збірника є знаковою подією, оскільки в ньому широко представлені наукові праці знаних українських учених, які займаються розробкою актуальних проблем сучасної філології. Випуск „Наукового вісника” відкриває стаття завідувача кафедри української літератури, професора Валентини Барчан, у якій подано детальний аналіз усіх аспектів багаторічної наукової, педагогічної та громадської діяльності професора Л.Голомб. У вступній статті окреслено тематичні та проблемні обрії літературознавчих пошуків авторитетної дослідниці, наголошено на її внескові у розвиток сучасної філологічної думки, широті наукової комунікації з ученими всієї України. Виокремлено і яскравий талант Лідії Григорівни-педагога, автора численних,ґрунтовно розроблених навчально-методичних матеріалів, підкреслено і її визначальні якості характеру: високу ерудицію, працелюбність, відповідальність, врівноваженість і розважливість.

Збірник представляє наукові здобутки вчених у літературознавчій, мовознавчій галузях, царині соціальних комунікацій. До нього увійшло 57 наукових досліджень. Автура цього випуску – 23 доктори філологічних наук, 28 кандидатів філологічних наук, 1 кандидат мистецтвознавства. Долучилася до видання й наукова молодь (8 аспірантів та здобувачів). Глибиною вивчення, ґрунтовністю суджень, новизною, широтою охопленого матеріалу позначені праці відомих учених-літературознавців – В.Антофійчука, Б.Бунчука, М.Васьківа, Р.Голода, М.Ільницького, С.Кирилюк, Л.Ковалець, В.Марка, Т.Мейзерської, Б.Мельничука, Р.Мовчан, М.В.Моклиці, Г.Немченко, І.Немченка, О.Онуфрієнко, Я.Поліщука, Г.Райбедюк, Л.Тарнашинської, М.Ткачука, О.Турган, М.Хороб, С.Хороба, Н.Чухонцевої. Традиції об’єктивного, системного аналізу творчості письменників, закладені у доробку професора Л.Г.Голомб, продовжили й члени кафедри української літератури (доценти Е.Балла, Н.Вигодованець, М.Козак, О.Кордонець, О.Кузьма, О.Тиховська, Н.Ференц, ст. викладач Т.Голембовська, викладачі О.Хававчак, В.Шетеля), аспіранти, а також колеги з інших кафедр філологічного факультету УжНУ (зокрема, завідувач кафедри російської літератури, доцент І.Сенько, доцент кафедри словацької філології Т.Ліхтей).

У збірнику привертають увагу й розвідки учених-мовознавців, зокрема завідувача кафедри української мови УжНУ, професора Івана Сабадоша, професора цієї ж кафедри Валентини Статєєвої та інших авторів лінгвістичної рубрики випуску.

Цікаві матеріали представлені й у розділі „Соціальні комунікації”, до якого увійшли статті завідувача кафедри журналістики УжНУ, професора Ю.Бідзілі, доцентів В.Тарасюка і Л.Поліхи.

Особливою теплотою, щирістю позначені спогади про Лідію Григорівну її однокласниці та однокурсниці Г.Гродзіцькоï-Адамчук, доктора філологічних наук, провідного наукового співробітника Інституту літератури ім.Т.Шевченка НАН України Л.Мороз, доктора філологічних наук, професора С.Кіраля.

Професор С.Кіраль подав також листування закарпатського письменника І.Чендея з ученим І.Денисюком, науково прокоментував його, збагатив поданий матеріал численними примітками. Ця публікація представлена в рубриці „Архіви”.

О. Кузьма, доцент кафедри української літератури УжНУ

29 серпня 2013р.

Теги: вісник, Голомб

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини