Найбільше роботи «4 лапам» – у районах ужгородських «П’яного базару» та Радванки

У міжнародної волонтерської організації «4 лапи» в Ужгороді сьогодні проходить другий робочий день. До заходу вже активно підключаються зоозахисна більшість міста, громадськість та приватна ветеринарія.

Найбільше роботи «4 лапам» – у районах ужгородських «П’яного базару» та Радванки

Учора, 20 серпня, в Ужгороді розпочала свою роботу зі зменшення кількості безпритульних собак міжнародна волонтерська група VIER PFOTEN International (ГО «Чотири лапи»). Вже на його старті до заходу підключилися місцеві зоозахисники з ГО «Допоможи другу» та «БАРБОС». За словами голови «Допоможи другу» Віри Романової, сьогодні взяти участь у роботі виявили також два приватні ужгородські ветеринари, що не може не радувати як закордонних спеціалістів, які охоче діляться досвідом, так і наших зоозахисників, котрі чи не кожен будній день потребують їхньої допомоги для своїх утримувачів.

Місцеві зоозахисники склали приблизний план об’їзду територій Ужгорода, де є найбільші скупчення безпритульних собак. У ньому, беззаперечно, першими фігурують район «П'яного базару» та територія мікроайону Радванка. З цих об’єктів, як зазначає волонтер «БАРБОСу» Вероніка Брудка, можна буде відловлювати собак з півтора тижні. Із закордонними волонтерами для кращого орієнтування в місті на відлов тварин почергово їздитимуть зоозахисники «БАРБОСу» та «Допоможи другу».

За інформацією адміністратора «Чотирьох лап» Анастасії Масло, за учорашній день вдалося прооперувати, вакцинувати та ідентифікувати чіпом 12 собак, відловлено було 21 тварину. «В основому це чотирилапі «жителі» «П’яного базару» та тамтешнього ромського табору. Двох собак привезли з вулиці Погорєлова її мешканці», – каже волонтер «Допоможи другу» Еліна Доков. Звернень провести медичні процедури для їхнього чотирилапого від малозабезпечених жителів Ужгорода поки не було.

Відлов собак здійснюється методом звичайної приманки. Більш агресивних, чи то боязких з них усипляють пістолем зі снодійним засобом. Попри всі чутки про масову агресивність безпритульних собак міста, волонтери кажуть, що ніяких незвичайних ситуацій, пов’язаних з цим, не мали. Навпаки, Еліна, присутня на відлові, зазначає, що більшість тварин йшли до рук добровільно. «Особливо миролюбними були собаки, які проживають на території ромського табору. Напевне, це через наявність постійного контакту з людьми і постійної можливості похарчуватися, а не самому добувати їжу».

Медична робота над однією твариною триває у межах 20–40 хвилин. Це з введенням снодійного, дезінфікуванням місця, де оперуватимуть, самою операцією, вакцинацією проти сказу та ідентифікацію собаки чіпом. «Реабілітаційний період тварин триватиме день–два, залежно від її стану. У цей час ми собаку не годуємо, лише даємо воду, аби не викликати блювотних реакцій після наркозу», – каже ветеринар ГО «Чотири лапи» Євген Балука. Прооперованих тварин, окрім тутешнього утримання у вольєрах, беруть до себе ужгородські волонтери. Зазвичай, така «домашня перетримка, як жартує Віра Романова, закінчується тим, що у чіпованого чотирилапого з‘являється господар.

Сьогодні вранці «4 лапи» продовжили оперувати собак вчорашнього відлову. «За вчора зробили половину запланованої норми, бо вирішували багато формальностей. Але як на перший робочий день – це нормально. До того ж, намагаємося з вечора залишати собі роботу на наступний день, аби ранок був зайнятим», – каже Анастасія Масло.

У планах волонтерів –  ще раз об’їхати територію «П’яного базару» і довколишні вулиці. Прооперованих вчора собак вже з чіпами доставлять на місця, звідки вони були відловлені. Відзавтра «4 лапи» відслідковуватимуть найбільш населену безпритульними собаками територію мікрорайону Радванка.

21 серпня 2013р.

Теги: собаки, 4 лапи, Романова, Барбос

Коментарі

проспектовец 2013-08-31 / 01:08:40
На Проспекте Свободы за салоном "САЙ СЕЙ" 29д. мусорка , на ней живет стая собак ! Мусор стремно выносить. Во дворе полно детей. Недавно соседку собака укусила во дворе. За детей очень страшно !!!!

кмітливий 2013-08-25 / 17:14:32
Через те, що ВІДКАСТРОВАНІ собаки не перестануть... гавкати, даю пораду:
- тримайте вдома питарди, а вночі, коли гавкіт не дає спати, спробуйте покидати запалені феєрверки у... "наших друзів". Ефект - прекрасний!

зоозахисник 2013-08-23 / 12:31:17
Ви спец по вирішенню проблеми бродячих собак? У всьому світі вже вирішено, що саме такий спосіб є найбільш гуманним і дієвим по вирішенню цієї проблеми, а ви вирішили відкрити Америку через форточку... :-)

Якщо просто винищувати собак, на їх місце прийдуть інші. А в цьому випадку собаки і не агресивні ("бродяги" і так не агресивні), і не розмножуються.

Що ж до міста для собак, то нащо тоді люди наплодили їх у місті? Щоби вбивати?

віктор 2013-08-23 / 11:59:37
дана акція проблему із бродячими псами не вирішить. чому ? тому, що їх потім всіх відпускають. треба робити, як в сша - відловили ,дві неділі у приюті, якщо хозяїном не обзавівся, то гуманна евтаназія. пора зоофілам зрозуміи, що в городі має бути беспечне проживання людей, а бродячі пси то вже не домашні улюбленці, а дикі звірі.

Саша К. 2013-08-22 / 14:46:02
Народ, ці ваші коментарі можливо не потраплять на очі волонтерам. В мережі є їх контактна інформація. Відірвіться від екранів та стільців, якщо це питання вас дійсно турбує і зробіть щось корисне самі - це приємніше як спати в Інтернеті.

Влад 2013-08-22 / 12:38:23
Новый р-н, Владимирская, Климпуша, Гроклин Карпаты. Порой нет прохода. Агресивные и поночам шумные. Постоянные разборки за территории

Володимир 2013-08-22 / 11:56:40
А на вулиці Шумній напроти Шиномонтажу біля мусорки коли будуть ловити псів?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Командовать парадом буду Я ! 2013-08-22 / 11:27:21
Навести порядок в центральной части города. Новый район, Сторожница, Радванка, Шахта это второстепенно.

ноти 2013-08-22 / 11:26:18
молодці!!!

Андрій 2013-08-22 / 10:12:38
Нарешті! Молодці!

Vika 2013-08-22 / 09:06:59
особливо позаду 72-го будинку на Легоцького, біля котельні

Nika 2013-08-22 / 08:38:59
В Новом районе отловите, ночью спать невозможно- гавкают, даже с закрытыми окнами слышно!

Вика 2013-08-21 / 23:38:25
Поїдьте до стоматполіклініки, коло автовокзала, там завлабараторії (там де зуби роблять) розвів цілу псярню. Каждого года по 8 штук дважди за рік родять, а вун то всьо прикоськує, а даєкі й живут в зубників в полікніці. не знаву ков то ище туда зуби ходе робите! воно би нич, лем та псяча зубна поліклініка на першому етажі нашої девятиетажки, та тоті пси на дітваків кидавутся

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини