Чи можливо знайти в Ужгороді кваліфікованого домашнього вихователя для малюка?

Нянечка, котра доглядає за дитиною в той час, як її справжня мама заробляє гроші, для мене завжди була сценою із закордонного фільму. У нас — наївно думала я собі — так не буває, бо ж скільки повинна заробляти та матуся, аби коштів вистачало і на зарплатню няні, і на власний прожиток?

І тільки тоді, як сама стала матір’ю, з неабияким подивом помітила, що майже за половиною тих діток, котрі гуляють ужгородськими набережними або бавляться на дитячих майданчиках, наглядають не мами з татами (бабусі з дідусями), а саме нянечки! Виявляється, домашні вихователі в Україні та Росії нині користуються неабиякою популярністю, от тільки новизна професії зумовлює дефіцит справжніх професіоналів цієї нелегкої справи. Чи можна в Ужгороді знайти няню, котрій можна було б довірити догляд і виховання своєї дитини, та які вимоги до домашніх вихователів ставлять ужгородські батьки?

Колись, за Радянського Союзу, за дітьми доглядали виключно в державних дитсадках. Кого цей варіант не влаштовував, той мусив сам займатися вихованням свого чада або ж міг попросити допомогти бабусю, сусідку чи подругу. Нині — особливо це популярно у великих містах — добра половина батьків про жоден з цих варінтів і чути не бажає: в садочках їхні діти постійно хворіють, а сусідки не володіють кількома іноземними мовами і віртуозною грою на музичних інструментах, а також жодного уявлення не мають про сучані методики раннього розвитку дитини. З одного боку, таке піклування заслуговує на найвищі похвали, та з другого, деякі психологи зазначають, що надмірне бажання батьків зробити зі своїх дітей вундеркіндів з пелюшок призводить до протилежного результату — малята стають нервовими, неуважними, вони ніби відчувають, що втрачають прекрасні миті свого безтурботного дитинства.

Що з цього правда, а що — ні, кожен з батьків повинен вирішити сам, ми лише наводимо різні думки однаково дипломованих спеціалістів. Одне я знаю точно: бути батьками в Радянському Союзі було набагато легше, бо не існувало альтернативи державним садочкам, Бенджаміну Споку, “Малютці” з “Малишом” і дільничному педіатру. Нині ж батьки за голову хапаються, вислуховуючи геть протилежні поради, адже більш досвідчені бабусі й дідусі резонно стверджують одне — “ми так робили — і погляньте, які хороші ви виросли”, педіатри — друге, а сучасні журнали й книжки для молодих батьків — третє. Стосується це і проблеми вибору домашніх вихователів.

Власне, спочатку варто зазначити, що люди часто плутають поняття нянечки, гувернантки і бебі-сітер. Няня доглядає і виховує дитину віком до одного року щодня (крім, як правило, вихідних, але бувають і винятки); бебі-сітер — людина, що сидить із дитиною годину-другу, поки її батьки сходять у гості або в кіно; гувернантки ж навчають старшу дитину читати, писати, рахувати, малювати тощо — догляд до її обов’язків не входить (однак буває також, що гувернер виконує усі функції нянечки). На жаль, у нашому місті працює дуже мало агентств, які пропонують підібрати для дитини домашніх вихователів, та й ті рекламують себе так мало, що майже ніхто з опитаних мною мам про них не чув. Ролі бебі-сітер в більшості ужгородських сімей виконують рідні, а оскільки в наш скрутний час майже всі бабусі й дідусі працюють, то новоспеченим батькам нечасто вдається вирватися з дому разом. Матусі стверджують: коли б вони були впевнені в тому, що за їхньою дитиною якісно доглядає порядний і кваліфікований бебі-сітер, вони більше уваги приділяли б чоловікові й друзям, не відмовлялися б від запрошень на весілля, дні народження, чи просто романтичної вечері з не менш стомленим від “дитячих” турбот татком. Психологи переконують, що такі “розрядки” молодим батькам час від часу просто необхідні, адже постійна втома, фізична й моральна напруга можуть призвести до частих сімейних конфліктів. Розуміючи це, більшість мам все одно не може позбутися відчуття провини за те, що починає шукати для своєї дитини домашнього вихователя. Та “збагачені”досвідом батьки додають, що відчуття провини — ніщо порівняно з тими емоціями, які накопичуються в процесі пошуку тієї єдиної Мері Поппінс, досконалої “міс ідеал”.

Якщо ви також вирішили, що сімейний бюджет без допомоги обох батьків дасть тріщину і вас не влаштовують державні дитячі садочки, скористайтеся нашими порадами з пошуку й вибору домашнього вихователя. Спершу, як радять вже “підковані” у цій справі батьки, варто спитати у своїх друзів, колег, сусідів і родичів, чи не примітили якусь порядну жіночку, котра шукає роботу — саме так найчастіше знаходять нянечок як ужгородські, так столичні батьки. Єдиний мінус — хороша подруга вашої мами може не сподобатися вам чи вашим дітям, а сказати їй про це ви посоромитеся, адже це може образити і нянечку, і вашу маму, котра “так довго” шукала вам вихователя. З цієї ж причини психологи не радять наймати на роботу подруг чи родичів — чужій людині ви сміливіше зможете диктувати вимоги стосовно догляду і виховання дитини.

Можна, звичайно, податися за нянечкою в агентство, та, повторюся, в Ужгороді їх знайти не так легко (різні люди давали мені різні адреси, та за жодною я нічого подібного не виявила — то переїхали, то припинили існування). У великих містах батьки найчастіше починають пошуки з відомих агентств, які мають хорошу репутацію, тільки там кандидатури на пост домашнього вихователя проходять серйозну перевірку стосовно несудимості, стану здоров’я та відповідної освіти. Оскільки знайти таке агентство в Ужгороді — справа марна, спро-буйте пошукати нянечку через оголошення в газетах чи Інтернеті або ж написати оголошення самим. Перед тим, як почати обклеювати під’їзди папірцями з об’явами, подумайте ще раз, адже цей спосіб пошуку нянечки хоч і є одним із найефективніших, та ви завжди ризикуєте привернути до себе увагу шахраїв. Знайденого таким чином домашнього вихователя потім необхідно буде дуже ретельно перевірити, і це не марні перестороги, оскільки саме цій людині ви довірите ключі від квартири, де зберігаються дорогі вам речі, гроші, документи, зрештою, залишите їй найдорожче — власну дитину. Плюсом цього способу пошуку нянечки є те, що вона не обійдеться вам так дорого, як професіоналка, підібрана спеціально під вашу малечу в агентстві. Обдзвонивши кілька домашніх вихователів, котрі дали оголошення про пошук роботи в обласній пресі, я зробила висновок, що свої послуги ужгородські нянечки оцінюють у 6—10 грн. за годину. Дивує те, що столичні домашні вихователі просять таку ж саму зарплатню (але, думаю, роблять свою справу набагато краще за тих місцевих нянечок, котрі на “рошенівському” майданчику кричать діткам: “Обись не смів то тягти у писок!”). Навіть у страшенно дорогій Москві можна знайти няню за 1,5 долара на годину, хоча, як стверджують мами, варто виховательці вивчити кілька англійських слів, як вона уже вважає себе гувернанткою і просить 3 долари (московські агенттсва з підбору персоналу пропонують також послугу “мобільної” няні, година з котрою коштує 3—4 долари, ніч — 12—18, а доба “потягне” на всі 25—35 доларів). Навчені гірким досвідом батьки радять домовлятися про певну суму зарплатні на рік наперед, адже часто буває, що няня спочатку спеціально занижує вартість своїх послуг, а потім, посилаючись на постійне зростання цін, шантажує батьків (а останнім простіше додати 100 гривень, ніж шукати нову няню і вислуховувати крики дитини, котра вже встигла звикнути і полюбити виховательку-шантажистку).

Уявімо, що ви, скориставшись одним із цих трьох способів, знайшли нянечку-кандидата і навіть домовилися з нею про зустріч. На що слід звернути увагу при першій зустрічі, як поводитися? Психологи радять довіритися інтуїції, і не лише своїй, а й вашої дитини. Розпитайте потенційну няню про те, скільки їй років, де навчалася, чи заміжня, чи має дітей, де працювала раніше, при цьому обов’язково зверніть увагу на зовнішній вигляд, щирість і правильну вимову. Кажуть, що хороша няня має акуратний вигляд, уміє чітко висловити думку, ніколи не критикує колишніх роботодавців і обов’язково розпитає про ваші сімейні традиції та смаки дитини. Дехто з матусь додає, що бажали б мати нянечку, котра, зайшовши до будинку, одразу спитає, де ванна кімната, і вимиє руки, а потім привітається й погомонить з малюком. Після коротенького бліц-опитування настає черга перевірки няньчиних документів. Обов’язково перегляньте її паспорт, перепишіть, а краще відксерокопіюйте всі дані, включно зі сторінками про прописку, сімейний стан та наявність дітей. Попросіть принести медичну книжку, а якщо її немає, то показати хоча б довідки зі шкірного та психоневрологічного диспансеру. Налаштуйтеся на те, що подібні ваші прохання будуть сприйняті дуже негативно, принаймні такий висновок я зробила, коли під час телефонних перемовин з нянечкою, котра дала оголошення в газету, почула мало не грубість у відповідь на моє запитання, чому вона пішла з останнього місця роботи. І мені цілком зрозуміло, чому ця жінка так обурилася: зі слів матусь, котрі шукали в нашому місті нянь, попит на них настільки перевищує пропозицію, що домашні вихователі вважають себе не звичайними робітниками, а мало не вашими рятівниками! Вони чудово знають: навіть якщо за їхніми плечима всього лише навчання в медучилищі й кілька днів роботи медсестрою в пологовому відділенні, їх заберуть “з руками й ногами”, бо іншого вибору в ужгородських батьків просто немає. А я гадаю, що медичними довідками батьки не цікавитимуться доти, поки містом не рознесеться новина, що якась там нянечка заразила немовлятко страшною хворобою. Відтоді, повірте мені, без повного медичного обстеження до дітей не підпустять жодного домашнього вихователя.

Але повернімося до першої співбесіди з потенційною нянечкою. Якщо вона принесла на зустріч з вами якісь атестати, дипломи й рекомендації, перегляньте їх. Поцікавтеся, чи має няня особливі навички — знання іноземної мови, розвиваючих методик, музичну або медичну освіту — і де вона їх отримала. Нехай різносторонність кандидатки не буде для вас обов’язковою — хорошим вихователем може з успіхом стати й звичайна порядна людина, натомість часто буває так, що працівниця дитячого садочка з солідним стажем насправді є дуже поганою людиною, не здатною навчити вашу дитину нічому хорошому. Поцікавтеся в ході розмови, чи вміє майбутня няня надати першу медичну допомогу і чим вона буде займатися з дитиною. Тут також потрібно уточнити, чи готова вона виконувати ваші вимоги (наперед обдумайте їх), і назвіть найсуворіші з них, наприклад, дотримуватися чіткого режиму, не базікати по телефону, гуляти з дитиною двічі на день тощо. Деякі батьки стверджують, що остаточно зрозуміти, потрібна вам ця няня чи ні, можна за допомогою таких запитань: якими будуть ваші дії, якщо дитина вдавиться, буде плакати і кликати маму, відмовиться йти з дитячого майданчика або лягати спати, вирве руку посеред дороги, кинеться на землю і влаштує істерику?

Як бачите, вибір нянечки — справа й справді нелегка. Багато хто, пройшовши усі терни пошуків і знайомств із сучасними Мері Поппінс, розчарувався настільки, що віддав дитину до державного садочка. До речі, Ужгородом усе настирливіше шириться чутка: незабаром тут вікриють перший приватний дитсадок. У великих містах такі установи не дивина, от тільки коштують вони подекуди навіть дорожче за домашніх вихователів. Зате діти не обмежуються спілкуванням з дорослими батьками й нянькою, а виховуються в дитячому колективі, а до того ж щодня займаються плаванням, спортом, різноманітними розвиваючими іграми і вивчають іноземні мови. Цікаво, чи буде ужгородський приватний садочок схожий на столичні? Будьте певні — “Ужгород” розповість вам про це першим.

Громадський барометр

Чи довірили б ви виховання власної дитини нянечці?

З таким запитанням наші кореспонденти звернулись до ужгородців:

Олександра, банкір:

— Тільки тій, котрій би цілком могла довіряти, або ж тій, котра виховувала дітей моїх знайомих. Але я вважаю, що ніхто краще за мене доньку не догляне, тому про пошук нянечки ніколи не думала. Планую віддати Софійку до звичайного державного садочка десь у два роки. Чи не боюся я, що вона там захворіє? Знаєте, ніскілечки! Гадаю, дітки повинні перехворіти на всі звичні дитячі хвороби — від цього не уберегтися. А от у кількох знайомих з дітьми працюють няньки, причому шукали спеціально таких, аби вільно розмовляли іноземними мовами, або приміром, таку, що б виховувала маля за єврейськими традиціями.

Олег, приватний підприємець:

— Ні, оскільки вважаю, що дітей повинні виховувати власні батьки. По-перше, потрібно неабияк довіряти людині, аби залишити їй квартиру і дитину, по-друге, жодна няня не подарує малюкові стільки любові, як мама і тато. А в Ужгороді, я чув, у нянечки подаються ті, хто не може знайти іншої роботи, або студенти, які готові за гроші посидіти з дитиною годину-другу — про який якісний догляд у таких випадках може бути мова?

Наталія, економіст:

— Особисто я не довірила би, просто не знайшла б такої людини! Хоч багатьом моїм знайомим нянечки допомагають доглядати за дитиною — батькам же також хочеться інколи відпочити, та й на роботу багатьом потрібно було виходити. Знаю, що шукали вони нянечок серед знайомих, бо ж агентства з підбору домашнього персоналу в Ужгороді немає жодного, а жаль, бо справа це потрібна, і, вважаю, знайшлося б чимало бажаючих скористатися їхніми послугами. Свого старшого сина ми віддали в садочок, і, на мою думку, зробили правильно, адже дітям після трьох років просто необхідно мати товаришів свого віку.
Тетяна Літераті, "Ужгород"
25 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини