УжНУ і ЗХІ під час вступу вносили недостовірну інформацію щодо кількості місць на держзамовлення

У вівторок, 20 серпня, Ужгороді відбулося засідання щодо підсумків моніторингу вступної кампанії на Закарпатті.

УжНУ і ЗХІ під час вступу вносили недостовірну інформацію щодо кількості місць на держзамовлення

Як повідомив координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області Святослав Бабіля, станом на сьогодні сформовані списки тих, хто вступив до вищих навчальних закладів на держзамовлення.  

«Цьогорічна вступна кампанія відрізнялася кращою організацією у плані технічного забезпечення.  ОПОРА спостерігала за ходом подання заяв, за роботою приймальної комісії, представники мережі були присутні також на творчих конкурсах  у трьох закарпатських вузах. Це Ужгородський національний університет, Мукачівський державний університет та Закарпатський художній інститут. Крім того, працювала загальноукраїнська гаряча лінія, куди зверталися громадяни з інформацією щодо порушень чи з проханням роз’яснити ту чи іншу ситуацію», – розповідає Святослав Бабіля.

За його словами, цьогоріч українські вузи приймали заяви на вступ двома способами – особисто і у електронному вигляді. Щодо першого шляху, не зафіксовано ніяких порушень. А щодо еклетронної подачі були деякі технічні помилки, пов’язані  із невідповідністю написання  прізвища абітурієнта у паспорті і у сертифікаті ЗНО. Однак, як зазначає Святослав Бабіля, ситуацію вдалося врегулювати.

Щодо новацій, то, за словами громадського діяча, цьогоріч функціонування єдиної державної електронної бази з питань освіти вийшло на новий рівень: «Кожен абітурієнт міг слідкувати за ходом вступної кампанії онлайн, формувалися рейтингові списки, інформаційна система «Конкурс» усі дані брала саме з єдиної бази з питань освіти. Однак, критичним для функціонування цих програм стало внесення до бази достовірних даних. Траплялися технічні помилки, через які абітурієнт не міг точно проаналізувати ситуацію, наприклад, з кількістю місць державного замовлення. На Закарпатті, зокрема, також зафіксовані випадки, коли  вузи (УжНУ і ЗХІ) вносили недостовірну інформацію щодо кількості місць, сумуючи держзамовлення для навчання на базі середньої освіти із держзамовленням для навчання на базі спеціаліста чи бакалавра. Таким чином, через технічні помилки, абітурієнти неправильно трактували інформацію і не могли спрогнозувати свої сили, вважаючи, що державних місць значно більше. Однак, невдовзі проблема була вирішена».

Щодо творчих конкурсів Святослав Бабіля зазначає: «Загалом проведення творчих конкурсів відбулося без порушень, у рамках правил прийому до того чи іншого вузу. Дані про середні бали абітурієнтів, у більшості випадків, співпадали з показниками за результатами конкурсів при вступі до вузу». Абітурієнтів повідомляли про можливість апеляції на результати, проте залишається проблема відсутності уніфікованого підходу до організації відповідних конкурсів на національному рівні, що ставить абітурієнтів в нерівні умови. Щодо оцінювання, то середній бал по спеціальності «журналістика» - 160,9; «здоров’я людини» - 183,5; «декоративно-прикладне мистецтв» - 149,7; «дизайн» - 149,9; «образотворче мистецтво» - 148.

На всеукраїнську гарячу лінію також надходили звернення щодо неможливості забрати оригінали документів після другої хвилі вступу: «У одному випадку ми зверталися до приймальної комісії з питанням щодо підписання наказу про відрахування абітурієнта. Виявилося, що це була просто затримка документації – поки наказ не підписаний, документи повернути не можуть. Такі питання, як правило, вирішувалися на користь абітурієнта. На Закарпатті особливих проблем з цим не було», – каже Святослав  Бабіля.
 

Найвищі прохідні бали Громадянська мережа «ОПОРА» зафіксувала в УжНУ та МДУ:

УжНУ - спеціальність «міжнародні економічні відносини» - 746,4; «правознавство» - 733,1, «країнознавство» - 726,4

МДУ б– «туризм» - 701,2; «облік та аудит» - 698,3.

 

Найнижчі  прохідні бали – на технічних спеціальностях:

УжНУ  - «фізика» - 545,1, «приладобудування» - 559,9, «мікро- та наноелектроніка» - 563,4

МДУ – «технологія виробів легкої промисловості» - 573,3, «інженерна механіка» - 594,5, «готельно-ресторанна справа» - 624,8

Як зазначає Святослав Бабіля, вцілому відзначається краща організація цьогорічної вступної кампанії порівняно з минулим роком: «Основною причиною цього стала більш якісна робота технічних систем, що забезпечують вступну кампанію. Однозначним позитивом стало обов’язкове опублікування списків рекомендованих до зарахування і на сайтах ВНЗ. Це дало додатковий ступінь відкритості процесу вступу».

Громадський діяч виділив напрямки, які у подальшому необхідно вдосконалити: «Перше – це непрозора і незрозуміла процедура формування державного замовлення. Необхідно розробити і затвердити  чітку процедуру формування обсягів державного замовлення, яка б опиралася на потреби ринку праці та можливості ВНЗ надати якісні освітні послуги.

Друге – забезпечення рівності доступу до вищої освіти. Ми підтримуємо ідею повернутися до вступу виключно за результатами ЗНО, залишивши творчі конкурси та зменшивши роль балу атестату про середню освіту (зараз він скалдає 25%). Також необхідно скасувати практику використання сертифікатів минулих років. Наразі дозволяється використання сертифікатів за 2007 рік. Це не зовсім правильно, оскільки, якщо підтримуватиметься така практика, через деякий час прийматимуть сертифікати 10-річної давності. Третя проблема – відсутність чіткої процедури зарахування на місця за кошти юридичних та фізичних осіб. Ми пропонуємо прописати процедуру на аналог хвиль зарахування, щоб не було небезпеки зарахування абітурієнтів з більш низькими балами. Потребує вдосконалення навчання відповідальних за внесення даних в ЄДЕБПО. Для усунення можливих помилок у внесенні даних і необхідно додатково проінструктувати відповідальних осіб в приймальних комісіях», – радить Святослав Бабіля.

Щодо поведінки абітурієнтів, експерт зазначає, що порушень з їхнього боку також зафіксовано не було: «Більшість закарпатців – дисципліновані. Тим більше, що зі сторони приймальних комісій та під час вступних іспитів ніякої протидії не було. Фальшивих олімпіадників також ми не виявили. Цього року маємо тільки двох переможців всеукраїнських олімпіад. Їм бали зарахували відповідно до правил, без будь-яких порушень».

«Загалом вступна кампанія відбулася спокійно, без гучних порушень. Технічні помилки усувалися майже одразу. Приймальні комісії  добре реагували на деякі наші зауваження, більшість ситуацій вирішено на користь самих абітурієнтів. Є кілька напрямків, які потрібно вдосконалювати. Однак, вцілому ситуація нормальна. Ще одне, що викликає тривогу – це скорочення держзамовлення. Якщо разом їх було 107 тисяч, то зараз кількість зменшилася до 104. Згідно з концепцією розвитку освіти, наступного року їх буде 99, а потім – 94. Питання прозорості формування обсягу держзамовлення залишається актуальним», –  підсумував Святослав Бабіля. 

Громадське спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження», - повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

20 серпня 2013р.

Теги: вступ, ОПОРА, Бабіля

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини