На Закарпатті зараз багато ящірок, але їх швидко "стабілізують" хижаки

Справді, цими днями відпочинок на природі без зустрічі з ящіркою неможливий. На сонечко повилазив молодняк, тож здається, що їх взагалі маса.

На Закарпатті зараз багато ящірок, але їх швидко "стабілізують" хижаки

Найчастіше можна натрапити на ящірку прудку, бо цей вид є найчисельнішим на Закарпатті – населяє і рівнинні, і високогірні території. Їхнє забарвлення не яскраве, навіть, можна сказати, тускле. Молоді особини прудкої ящірки сірі або коричневі з трьома смужками на спині. Дорослі самці зелені або оливкові, причому в період розмноження зелені тони у самців стають яскравішими; самиці сірі або коричневі. У довжину прудка сягає 25-28 сантиметрів. Звичайно, Ви їх бачили і, напевне, не раз пробували упіймати, однак, навіть судячи з назви, цей вид швидко рухається і взяти її до рук не так легко. Тож дуже не старайтеся, бо ризикуєте замість ящірки «впіймати» лише її хвіст – це все, що полохлива плазунка залишить вам на згадку по себе:)

За словами зоолога Федора Куртяка, прудка трапляється навіть на територіях хвойних лісів Закарпаття. Однак, тут її витісняє інший вид – живородна ящірка – найближча родичка прудкої і дуже схожа на неї. Відмінності у їхній зовнішності є зовсім незначними, тож їх часто плутають. «У живородної ящірки черевце оранжевого забарвлення та інакша будова луски. Крім того, вона менша за розмірами від прудкої». З цією плазункою часто подорожують туристи високогірних лісів: ящірка полюбляє висоту (поселяється на 2500 – 3000 метровій території) і «гуляє» у особистих речах своїх гостей:)

 

Одиницям пощасливиться побачити цьогоріч найкрупнішу ящірку України – зелену. Так, це вид, а не найменування прудкої, чи живородної за забарвленням. Зелена ящірка внесена до Червоної книги України і є справді рідкісною як у наших краях, так і на інших землях країни. Зоолог зазначає, що особин цього виду можна побачити на територіях Чорної гори, що на Виноградівщині, Берегівського та Хустського районів. Окрім великих як для плазуна розмірів –загальна довжина старих самців може перевищувати 38 см – характерними ознаками зеленої ящірки є довгий хвіст (приблизно вдвічі довший за тулуб) і значна довжина задньої ступні (перевищує довжину голови). Цей вид ящірки має також досить-таки яскраве забарвленння: дорослі самці і самки зверху яскраво- або темно-зелені з численними чорними крапками. Нижня поверхня тіла яскраво-жовта, горловина – блакита або синя. Молоді особини зверху буруваті, низ тіла білуватий. Таку красуню і хочеться побачити, однак немає змоги – в Ужгородському районі кількарічними дослідженнями зеленої плазунки не виявлено.

 відпочиваючих безнога ящірка-веретільниця. Через відсутність кінцівок люди часто сприймають її за якусь із змій, найчастіше – за мідянку. Зоолог називає ряд характерних для цього плазуна ознак, котрі і вирізняють веретільницю від змії: «Ця ящірка, на відміну від змії, має груднину. Властиве цим безногим плазунам і явище автотомії: відкидання, а, згодом, відновлення, хвоста. У веретільниці є руховими повіки. Змії ж змочують зорові органи язиком». Ареал поширення веретільниці охоплює всю низовину краю. Зустріти безногих ящірок можна у у передгір'ї та у самих горах, однак, пан Федір зазначає, що власні спостереження вказують, що найвищою територією поширення веретільниць на Закарпатті є міжгірська Колочава. 

Вже за два тижні особливо уважні спостерігачі за нашою фауною помітять: ящірок практично не зустріти. Це звичайна природна циклічність –більшість, відсотків з 80 – 90, поїли хижаки, тож чисельність стабілізувалася приблизно до минулорічної та позаминулої цифри.

16 серпня 2013р.

Теги: ящірка, веретільниця

Коментарі

юрій 2014-09-12 / 23:44:19
Дякую ! Мені було доречним !

закарпат 2013-08-17 / 11:56:49
У Міжгірському районі часто можна зустріти зелені ящірки.

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини