Екологи і греко-католики Закарпаття спільно провели еколого-релігійну пізнавально-просвітню екскурсія для дітей

Вже кілька років поспіль греко-католицька єпархія під керівництвом та за підтримки Апостольського Адміністратора Владики Мілана Шашка організовує для школярів літні табори відпочинку при монастирях та церквах краю. А цього року було вирішено відкрити релігійно-екологічні табори в парафіях с.Нижній Бистрий, с.Руське Поле та с.Доробратово.

Екологи і греко-католики Закарпаття спільно провели еколого-релігійну пізнавально-просвітню екскурсія для дітейДо роботи в них залучено семінаристів Ужгородської греко-католицької богословської Академії ім. Теодора Ромжі та волонтерів з сусідньої Словаччини. Метою створення таких таборів є, насамперед, виховання в підростаючого покоління екологічної свідомості та бережного ставлення до природи, пропагування здорового способу життя та християнської етики.

19-20 липня 2007 року за сприяння державної екологічної інспекції в Закарпатській області для дітей табору відпочинку при греко-католицькій церкві св. Миколая села Доробратова Іршавського району була організована дводенна еко-лого-релігійна пізнавально-просвітня поїздка. Інспекцією було організовано й за-безпечено автотранспортне перевезення, харчування та нічліг.

15 дітей віком від 9 до 15 років з с. Доробратово, м. Мукачева та м. Києва супро-воджували начальник державної екологічної інспекції в Закарпатській області М.Садоха, начальник відділу планування та аналізу інспекційної діяльності, контролю виконання, міжнародного співробітництва, зв’язків з ЗМІ та громадськістю О. Фенцик, головний спеціаліст відділу Л.Гайда, провідний спеціаліст відділу екологічного контролю водних ресурсів, атмосферного повітря та поводження з відходами М.Шуста, настоятель церкви святого Миколая отець П. Бровді та його дружина А. Бровді – вчитель-катехит, семінаристи Ужгородської греко-католицької богословської Академії ім. Теодора Ромжі.

Маршрут проліг від с.Доробратова через м.Мукачево, с.Н.Ворота, смт.Воловець, смт.Міжгір’я до с.Синевир.

Діти побували в шкільному лісництві ДП “Воловецький ЛГ”, що діє при ЗОШ І-ІІ ст. с.Гукливе, в національному природному парку “Синевир” та на Синевирсько-му озері, водосховищі Теребле–Ріцької ГЕС, відвідали греко-католицьку капли-цю святих Петра і Павла, церкву св. Михаїла смт. Міжгір’я та ознайомились з її понад 300-річною історією, зустрілись з деканом Міжгірського деканату о.Ф.Славцем, з деканом Воловецького деканату отцем В.Гуйваном, сестрами-монашками “Пресвятої Родини”.

Програма поїздки була цікавою та насиченою: екологічна тематика то змінювала релігійну, то певним чином поєднувалась з нею. Милуючись чарівними краєвидами Закарпаття, діти охоче слухали про природні багатства Карпат, необхідність їх збереження та раціонального використання. На власні очі побачили наслідки віт-ровію, що знищив велику площу смерекового лісу, спричинив на цій ділянці ерозію ґрунтів. А на прикладі с. Шаян, де розміщена велика кількість санаторно-курортних закладів, ознайомились як можуть вирішуватись екологічні проблеми населеного пункту шляхом ведення будівництва у відповідності до генерального плану забудови та за наявності сучасних каналізаційних мереж.

Цікавою і повчальною була бесіда про вплив життєдіяльності людини на природу, про поводження з побутовим сміттям, про те, яка шкода завдається навколишньому природному середовищу, внаслідок скидання його в потічки та річки, шкідливість спалювання різних полімерних відходів - пет-пляшок, гуми та ін. Адже околиці населених пунктів, дачних масивів, узбіччя автодоріг та залізниць завалені купами сміття. А люди часто не розуміють і не хочуть розуміти, що такими необдуманими вчинками вони поступово вбивають і природу, і один одного, порушують закони природи і заповіді Творця, що все сміття повертається до кожного на город, дачу, а потім і стіл у вигляді забрудненої ґрунтової води, токсичної куряви, непридатної для пиття води з криниць, отруєних овочів, фруктів та ягід. Тому всі ми зобов’язані жити і працювати у гармонії з природою.

Особливо захоплюючою була екскурсія в національний природний парк «Синевир» та на озеро Синевир. Директор парку І.Дербак, проводячи екскурсію, розповів про історію його створення, географічно-природні характеристики , його рослинний та тваринний світ. Зосередив увагу присутніх на екологічно-просвітницькій роботі екологічної школи, про екологічні та науково-пізнавальні стежки НПП “Синевир”, продемонстрував експозицію виставки виробів з дерева: від посуду, різних прикрас до колиб та хатинок та подарував всім книжечку нари-сів “Морське око”.

Окрім того, діти гарно відпочили, вони мали змогу поїздити верхи на конях, покататись озером на плоту, спробувати заграти на традиційному музичному інструменті – трембіті.

На згадку про поїздку та з метою поширення екологічної інформації серед підростаючого покоління М. Садоха вручив дітям буклети та брошури природоохоронної тематики.
Державна екологічна інспекція в Закарпатській області
24 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини