В Ужгороді відбувся мітинг-реквієм, присвячений пам’яті жертв ромського Голокосту (ФОТО, ВІДЕО)

Ромський Голокост – справжнісінька «біла пляма» на терені новітньої (і не тільки) історії України, яка терміново потребує історичної ексгумації

В Ужгороді відбувся мітинг-реквієм, присвячений пам’яті жертв ромського Голокосту (ФОТО, ВІДЕО)

Багато ромів, рідні яких свого часу були жертвами Голокосту, не хочуть щоб ці жахливі сторінки історії ромського народу були забуті. Саме тому 2 серпня 2013 року  на площі Театральній в Ужгороді була проведена акція – мітинг-реквієм «Скорботна свічка пам’яті святої», присвячена Міжнародному дню пам’яті жертв ромського Голокосту.

Акція відбулася за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» (Київ), Ужгородської міської ради та Закарпатської ОДА.  Організаторами виступили лідери ромських неурядових організацій краю. Ведучими мітингу-реквієму були Денис Вароді та Есміна Вишневська.

…На сцену під звуки мінорної музики піднімаються ромські дівчата в темних плащах із запаленими свічками в руках. Звучить голос ведучого: «Їм - неоплаканим і невідспіваним... Їм - похованим без труни й молитви,  позбавленим могили й шани - присвячується  цей мітинг-реквієм.  Пом’янімо мільйонні жертви».

Зараз ромам, що пережили жахи голокосту, вже далеко за вісімдесят років. Не всі дожили до сьогоднішнього дня. Слава Богу, що на мітинг-реквієм прийшли і ті роми, які пам’ятають страхіття тих років. Серед них Ліза Іванчик, Агнеса Беняк, Ольга Гаракаль, Єлизавета Тирпак, Саріна Човка.

Зі сльозами на очах ці жінки розповідали про ті страшні дні, коли їх готували до евакуації до концентраційних таборів смерті у Польщу. Для багатьох закарпатців це був концтабір Аушвіц (Біркенау), де гітлерівські фашисти влаштували «циганську ніч». Це відбулося  2 серпня 1944 року.

Від відділу національностей та релігії Закарпатської ОДА виступила заступник начальника Наталія Шутанич, яка зазначила, що у багатонаціональному Закарпатті проблема ромів хвилює державні органи, влада прагне успішно інтегрувати ромів в українське суспільство. День ромського Голокосту – це скорботна дата в історії ромського народу.

До мікрофону запросили також найстарішу ромську жительку Ужгорода – Лізу Іванчик, яка розповіла про те, що вона бачила на власні очі в роки Другої світової війни: «Спочатку в моєї родини забрали коней, корів, свиней. Батька відправили до Мукачева, де він знаходився у в’язниці, в якій провів чотири місяці. За цей період всіх жителів ромського поселення в селі Сюрте (Ужгородський район) примусово «дезінфікували», у всіх жителів обстригли волосся, а одяг обробили спеціальним розчином. Хоча на вулиці був листопад (1943 р.), роми повинні були одягнути на себе цю вологу одежу».

Цікаву розповідь про жахи того періоду ми почули і від Єлизавети Тирпак з міста Чоп. Вона розповідала: «Всі роми з Чопа були підготовлені до відправки до концтаборів. За цим слідкувала німецька адміністрація та угорські жандарми. Для відправки людей до таборів смерті з фронту бойових дій відкликалися товарні поїзди з вагонами. Роми Чопа півтори доби просиділи без їжі в цих товарних вагонах і навіть чули звуки канонади з фронту, що наближався. І тільки через те, що ці вагони вже знадобилися для евакуації військових, людей терміново випустили з вагонів і вони залишились живі».

Друга частина заходу відбувалася в мікрорайоні «Шахта» по вулиці Тимірязєва 14/16. На цій території в роки Другої світової знаходився табір-гетто, оточений колючим дротом. По двох кутах гетто розміщувалися дві вартові вежі. Звідси ромів Ужгорода теж мали відправити до концтабора. Але, на щастя, через військові дії німецько-угорські формування не встигли це зробити. Навпроти табору-гетто по вулиці Тимірязєва знаходиться старе цивільне кладовище, де, в основному, ховали ромів. Саме тут і був встановлений дерев’яний хрест жертвам ромського Голокосту, до якого був покладений вінок та квіти, запалені свічки. Відбулася хвилина мовчання.

Хвилина мовчання - ніяк не прощання,
Це мить про минулі страхіття війни.
Хвилина мовчання - це вічне стрічання,
Тут батько і мати, і дочки й сини.

Євгенія Навроцька для Закарпаття онлайн

03 серпня 2013р.

Теги: голокост, роми

Коментарі

Перехожий 2013-08-10 / 17:34:28
Ця проблема можливо і актуальна, але виходячи з фото ні до кого вона не привернула увагу, в першу чергу самих ромів, яких там майже немає. Скоріш за все ця акція - це захід окремих ромських демагогів та псевдо-активсістів(типу Мирка Горвата), які використовуючи привід хочуть лишній раз попіаритись або видурити черговий грантик на дерибан.

Копча 2013-08-03 / 11:59:45
Присутність на мітингу такої мізерної кількості самих циган показує що їм до дупи "ромський голокост" бо за нього не дають "гроші на діти" :)

не ром 2013-08-03 / 02:38:23
Все правильно. Добре написано. Гарно оформлено. Але чому автор статті соромиться підписатися під своєю роботою? Проблема, чи якась хвороба в суспільстві?

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини