Найуславленіші гвардійці прописались на Закарпатті

Днями голова облради Михайло Кічковський узяв участь у святкуванні з нагоди 85 – річчя 128–ої гвардійської механізованої бригади.

На урочистості прибув також віце – прем’єр – міністр України, генерал армії Олександр Кузьмук.

У клубі військової частини, що в м.Мукачево зібрались солдати, сержанти, командири, офіцери запасу, запрошені – всі, як один підтягнуті, з виправкою як молоді гвардійці, так і сивочолі. Ще б пак! Адже військове з’єднання Збройних Сил України – 128–ої гвардійської окремої Туркестансько–Закарпатської двічі Червонопрапорної механізованої бригади є одним із найуславленіших. За успішні бойові дії у роки Вітчизняної війни за визволення Кубані й Тамані 128–ій дивізії в числі перших військових з’єднань було присвоєно звання „Гвардійської“, а за участь у визволенні Криму – удостоєно ордена Червоного Прапора.

3 серпня 1944 р. дивізія взяла активну участь у Карпатській операції за визволення Закарпаття, у результаті чого її танковий полк удостоєний почесного найменування „Ужгородський“. Відтак, воїни–гвардійці легендарної 128–ої дивізії взяли участь у визвольному поході в країнах Східної Європи: Чехословаччини, Польщі. 14 воїнів дивізії удостоєно високого звання – Герой Радянського Союзу, а 18 солдат і сержантів стали повними кавалерами ордена Слави.

Свято бережуть і примножують славні ратні традиції з’єднання й нинішнє покоління воїнів–гвардійців. У січні 1992 року особовий склад дивізії – одним із перших в Україні склав військову присягу на вірність українському народу, а в травні 2000 –го – дивізії присвоєно почесне найменування „Закарпатська“.

Звертаючись до гвардійців, голова облради Михайло Кічковський відзначив, що святкування – це не тільки добра нагода згадати про славний бойовий шлях, але й ще раз осмислити свою високу й почесну місію – бути захисником рідної Вітчизни, миру й спокою з тим, аби всі рідні й близькі дивились спокійно у своє завтрашнє, упевнено працювали в ім’я розквіту й зміцнення нашої України.

Я теж був солдатом, далі мовив Михайло Михайлович, і добре знаю, що на службі по–особливому сприймаються слова: „Батьківщина“, „отчий дім“. Зі щемом у душі згадується стежина, що починається від рідного порогу і поступово стає широкою життєвою дорогою.

Нині ж, – підкреслив голова облради, – по–особливому сприймаються слова Президента України, головнокомандуючого Збройними Силами України Віктора Ющенка, який сказав:„ Я вимагаю від керівництва армії відповідальності щодо підготовки солдатів. Рівень боєздатності української армії й підготовка військових мають відповідати Європейським стандартам. Кожен громадянин має бути впевненим, що українські військові мають високий професійний рівень і надійно захищають свій народ.“

Так, 128–ма механізована бригада – невід’ємна частина армії нашої України. Її внесок у зміцнення обороноздатності країни має велике значення.

Від імені депутатів облради та від себе особисто Михайло Кічковський побажав гвардійцям добра й щастя, відчуття великої гордості та відповідальності за свій народ, за свою державу, за нашу Україну. Відтак виконав приємну місію – найдостойнішим вручив відзнаки облдержадміністрації та обласної ради. Серед них – заступник командира з озброєння, майор Віктор Бережний, командир військової частини, підполковник Володимир Моісейко, заступник командира з озброєння, підполковник Олександр Нечепуренко, заступник командир з гуманітарних питань, майор Михайло Процевич, командир автомобільного взводу, старший прапорщик Степан Химинець. Подяку голови ОДА оголошено начальнику відділення бойової підготовки військової частини, майору Віктору Кириченку, юрисконсульту військової частини, капітану юстиції Даніїлу Кондратенку, начальнику служби ракетно–артилерійського озброєння військової частини, майору Сергію Проценку, начальнику відділення регламенту і ремонту військової частини, капітану Сергію Сірченку, начальнику сховища ракетно–артилерійського озброєння військової частини, прапорщику Валерію Цвілику.
Анна Романенчук, Владислав Бильов, сайт Закарпатської обласної ради
24 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини