Мешканці Тур'я Поляни зірвали "Комерцконсалту" рекламну "екскурсію" мешканців Богдана на місцеву ГЕС (ФОТО)

Закарпатській владі таки дуже не терпиться забудувати річки краю малими гідроелектростанціями. Ймовірно тому, що до підприємства "Комерцконсалт", яке зараз практично монопольно опікується цією темою, має відношення не тільки нардеп-"регіонал", колишній гендиректор "Закарпаттяобленерго" Василь Ковач, але й вище керівництво області. Саме тому до "обробки" селян, на чиїх річках заплановано спорудження нових залізно-бетонних об'єктів, залучено не тільки приватні зусилля та капітал, але й адміністративний ресурс з головами райдержадміністрацій включно.

Мешканці Тур

Після поразок у Тур'я Поляні та Богдані, де селяни масово виступили проти спорудження нових міні-ГЕС, влада розпочала новий виток інформаційної атаки, в якій задіяла всі можливі ресурси – від фінансових і організаційних, до медійних.

Так, у минулому числі владної газети "Новини Закарпаття", яка досі відзначалася зваженістю позиції в питанні спорудження на Закарпатті міні-ГЕС, з'явилася явно тенденційна стаття журналіста Павла Білецького під промовистим заголовком «Чи такі страшні ГЕС, як їх «малюють»?», яку моментально розтиражували всі провладні ЗМІ. Паралельно ті ж медійні ресурси Партії регіонів анонсували на суботу і неділю вихід в ефір спеціального репортажу про міні-ГЕС, в якому альтернативна енергетика (власне, в даному випадку, мала гідроенергетика) подається "як засіб спасіння гірських сіл" і "закарпатська перспектива".

Як повідомили редакцію Закарпаттят онлайн мешканці села Тур'я Поляна, сьогодні туди близько опівдня приїхав великий пасажирський автобус і декілька легкових автомашин з жителями с.Богдан Рахівського району. Як з’ясувалося – для «ознайомлення» з роботою діючої ГЕС. Оскільки серед них було багато дітей, складалося враження, щодо їх привезли в Тур'я Поляну просто на екскурсію. Натомість, представники фірми "Комерцконсалт" почали переконувати богданців у доцільності та ефективності роботи місцевої міні-ГЕС. Можливо, і переконали б, якби, не дивлячись на те, що ГЕС розташована на відстані близько 2 кілометрів від села,  на "екскурсію" не завітали мешканці Тур'я Поляни. У суперечці з представниками "Комерцконсалту" вони  відкрили гостям з Рахівщини очі на свою, перевірену на власному гіркому досвіді правду про міні-ГЕС – про брудне, заповнене гнилим листям болото на місті колись чистої річки Шипот, з якої щезли форель і харіус і русло якої на кілометри спрямували в жахливі залізні труби. Вказали й на те, що власники ГЕС не виконали навіть власних обіцянок облагодіяти село коштами, як і те, що бюджет Тур’я Поляни так і не побачив тих 10 відсотків (близько 1.5 млн. гривень) від вартості об'єкту, які мало би отримати село відповідно до Бюджетного кодексу України. З електрикою в селі краще не стало, роботу з селян ніхто не отримав, натомість тільки отримали нову проблему через те, що в колодязях почала пропадати вода.

Словом, легкої "екскурсії" у варіанті, запланованому владою і владними "бізнесменами" від гідроенергетики, для мешканців рахівського села Богдан у перечинську Тур’я Поляну не вийшло. А тому навряд чи легкими видадуться і наступні громадські слухання у Богдані, повторно заплановані на ці вихідні.

Ну а рекламний сюжет на провладній "Тисі-1", безумовно, вийде. Бо для того, аби склепати реальну картину в телевізійну "картинку", провладним журналістам правда не потрібна.

14 липня 2013р.

Теги: міні-ГЕС, Богдан, Комерцконсалт

Коментарі

name 2013-10-18 / 14:38:29
Я прочитавши коментарі просто жахнувся скільки бруду вилили на сільського голову. Деякі коментарі було просто огидно читати!
Я не розумію чому потрібно лити цей бруд, на людину яка хоче створити робочі місця в селі і привести в село інвесторів.
А на рахунок екології краще б не викидали сміття в річку і не вивозили ліс!

Турянка Полянчанка 2013-08-24 / 15:32:11
УЧОРА В РАЙОННІЙ ГАЗЕТІ "НАРОДНЕ СЛОВО" ЗЯВИЛАСЯ ПОДЯКА ВІД БАТЬКІВ ТА УЧНІВ Т-ПОЛЯНИ ТА П-ГУТИ ПП КОМЕРЦКОНСАЛТУ ЗА ШКІЛЬНІ ПРИЛАДДЯ ЯКІ ПП КОМЕРЦКОНСАЛТ 18 СЕРПНЯ РОЗДАЛИ ДІТЯМ АЛЕ ШКІЛЬНИМ ПРИЛАДДЯМ НАЗВАТИ ЦЕ ВАЖКО СКОРІШ ЗА ВСЕ ТАК "НА ТОБІ НЕБОЖЕ ЩО МЕНІ НЕ ГОЖЕ" але звідки і від кого подяка даже не знаю НІ БАТЬКИ НІ ДІТИ НЕ ВДЯЧНІ ПП КОМЕРЦКОНСАЛТУ БО НЕМА ЗА ЩО ІМ БУТИ ВДЯЧНИМИ

жІНОЧКА 2013-07-21 / 08:20:29
ВОНИ БУДУЮТЬ НЕ ТІЛЬКИ гесИ АЛЕ І НА СОНЯЧНИХ БАТАРЕЯХ СТАНЦІЇ А КАЖУТЬ ЯКЩО ТАКА БАТАРЕЯ ПОТИЧЕ ТО ЙДЕ ВИВЕРЖЕННЯ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТО ІЩЕ ХУЖЕ. яКЩО ХТОСЬ МА ІНФОРМАЦІЮ ТО ПРОЯСНІТЬ І НАПИШІТЬ

Писар 2013-07-19 / 06:18:31
Нарешті відкрили правду про ті хвалені міні-ГЕСи. Люди вже усвідомлюють всі загрози, які несуть ці "безпечні" станції. Якщо люди дурні, то хай дозволяють їх строїти. Заплановано будувати і у Діловому на Білому потоці. Громадські слухання пройшли і громада села нібито погодила. Якщо запитати людей, які живуть безпосередньо біля Білого потоку, вони й не знають. Головиха зібрала родичів і залежних від себе людей, змастили громадські слухання в користь комерцконсалту. Так Діловчанам і треба, най строять.

Гуцулик 2013-07-17 / 15:41:18
Думаю Богдан це скоро буде Врадієвка 2 і крушити Ригго Анналів почнуть тут в Богдані

Султана Я 2013-07-15 / 20:25:37
НАШІ ВІТАННЯ ВАМ БОГДАНОВЦІ!!! НАРОД ЦЕ ВЕЛИКА СИЛА, УЧОРА ДУМКАМИ МИ БУЛИ З ВАМИ, ТАКІ ЛЮДИ ЯК МИ - ЗМІНЕМО УКРАЇНУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Адмін 2013-07-15 / 19:02:35


http://zakarpattya.net.ua/News/112353-Hromada-Bohdana-proholosuvala-proty-HES-i-za-nedoviru-silskomu-holovi


богданці 2013-07-15 / 18:47:34
Дякуємо Вам мешканці с. Туря Поляна, що відкрили правду про ці хвалені міні-ГЕС. Вчора в с.Богдан 400 жителів одноголосно сказали-НІ! І виявили одноголосно недовіру голові сільської ради Ференцу П.П.

Султана Я 2013-07-14 / 23:24:08
Уважаемый Админ! дайте людям пар выпустить, не каждый может в глаза сказать а здесь люди оторвутся по полной програме, да и читаю что людям угрожают, а здесь свобода пойдите на уступки людям. плиз!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

вся такая ути-пути 2013-07-14 / 18:13:53
попадя із фіндельков мавуть ся повісити на яден мотуз

Одна Такая 2013-07-14 / 18:10:58
Рахівчани приїдьте до Поляни ми вас поведеме до голови РДА най хоть виставиться

незнакомка 2013-07-14 / 18:07:40


Тут не помийна яма. Коментар видалено. Адмін


Горянка 2013-07-14 / 17:31:03
Дуже повільно але українці дорослішають і починають думати не лише про сьогодні. Ми вже стільки загадили ради одномоментної вигоди без жодної відповідальності. В горах є десятки інших способів видобувати енергію без шкоди для основного джерела життя на землі-чистої води. Щакарпаття це край сонця і вітру яких тут вдосталь і в надлишку, на відміну від чистої води.. Потрібно гнати в три шиї цих аферюг від нашої води...

Михайло 2013-07-14 / 15:59:48
дуже добре все критикувати і нічого не робити.
файна у нас природа , добре легені вентилювати і заодно шлунок.
Якби почали добувати золото булоб добре.
гес нехай будують вони це з собою не заберуть

Рахівчанен 2013-07-14 / 14:22:39
Громада із села Богдан поїхала на Перечинщину із ознайомлювальною пїздкою, так як нам гостинністть твердо пообіцяв голова Перечинської РДА. Але як почув, що селяни в Т.Поляні бунтують десь зник, слухавка відключена. Ну ось ми й нарвались на таку гостинність. Дасть бог приїде він на Рахівщину.

полянчанка 2013-07-14 / 14:20:34
матушка замість того же би про роботу думати херньов страдає
Ім добре люди здавуть у церкви гроші вони всі вувчилися зробили собі ремонти купили машину а бабками у церкви дурнима не треба ся одчитувати у них своя " Церковна банда " приручені всі там до корита і живуть як у Бога за пазухов. Полянчани вони не далеко утікли від секретаря з Мукачівської епархії.

Гуцул 2013-07-14 / 14:06:04
Ригго Аннальна бидлота коли вони нажруться то треба Золото добувати в Косівській поляні то ГЕСИ будувати по Тисі падлюки не шанують нікого і в усьому винні Кнрманичі Рахівщини Беркелоідів сімейка а таож Закурені батяня і синок його та Андреючок Дмитрик збоченець

Місцевий 2013-07-14 / 13:36:04
А чого воду у рот набрав Юрко Гартнер? Він уже не депутат від нашого села? А може уже й він попадю перти начав. Тоді вони із Петром "шовгорови".

незнакомка 2013-07-14 / 13:25:38
Догадливий - а ось і відповідь цей міфічний Петрик - це " ПЕТРО ГРИЦИК " коханкць Полянської попаді, пару рокі тому назад Полянський пуп навіть " ОТРУЇВСЯ НАПИВСЯ БАНКОЛУ " тому що попадя ходилася вішавучи з Петриком

Догадливий 2013-07-14 / 13:00:11
Пишете про попадю і якогось міфічного Петра. Хто така попадя - на Поляні даже діточки в садику знають. А хто такий Петро, навіть я, виходець із Турків на Львівщині, сі не здогадую.

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини