У Квасові відбулися заходи по відзначенню Дня Дунаю (ФОТО)

Святкування Дня Дунаю продовжилося 29 червня в с.Квасово Берегівського району.

У Квасові відбулися заходи по відзначенню Дня Дунаю (ФОТО)

Святкування Дня Дунаю продовжилося 29 червня в с.Квасово Берегівського району.

Учасників семінару проекту ЄС з представлення місцевого плану управління побутовим сміттям у с. Квасово, на який було запрошено,  крім експертів проекту, гостей з Києва та Ужгорода, представників громад населених пунктів, що розташовані на березі р. Боржава від витоку до гирла, привітали голова села Василь Губаль і ведучий – заступник голови Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Василь Манівчук.

Перед учасниками виступили: голова  Берегівської РДА Михайло Ляшко і начальник обласного управління житлово-комунального господарства Василь Романець, менеджер проекту Делегації Європейського Союзу в Україні Олександр Клітко. Експерт від України в Міжнародній Комісії з захисту р. Дунай Олена Марушевська розповіла про заходи з відзначення Дня Дунаю, керівник групи експертів проекту ЄС «Управління відходами» Пол Саймон і національнийкоординатор проекту Ярошевич Олексій – про впровадження пілотних проектів, один з яких впроваджується разом з громадою с.Квасово. Бублік Андрій, представник компанії Кока-Кола Беверіджиз Україна, також  поділився досвідом співпраці з управління побутовим сміттям в с.Квасово.

 

 

Зокрема, учасники семінару мали змогу відвідати облаштоване сметтєзвалище для сортування і зберігання побутових відходів.

 

Придбано і встановлено на території села 12 великих контейнерів для збору пет-пляшок. До речі, серед школярів провели конкурс на кращий малюнок про утилізацію сміття і цими ілюстраціями прикрашені всі контейнери.

Наступним заходом стало відвідання місця розчищення одного з сміттєвих заторів на р.Боржава.



Представник місцевої громади пан Золтан розповів, що місцеві волонтери вже другий тиждень чистять сміттєві затори, які виникли  в руслі річки, на території сільської ради їх було 5, після ліквідації залишаться ще два. В присутності представників Європейського Союзу в України, компанії Кока-Кола Беверіджиз Україна, гостів свята і сільських громад, котрі проживають на берегах річки Боржава, працівники Берегівського МУВГ за допомогою механізмів ліквідовували сміттєвий затор.

Начальник Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса Володимир Чіпак підкреслив, що ці акції дуже потрібні, але краще не доводити до такого жаху: «Я би хотів, аби зараз поруч були голови громад, що живуть вище за течією, і вони на власні очі бачили оцей результат нашого життя в басейні річки Боржава. Треба жити за принципом не смітити, бо ефективність прибирання все ж низька. Вдумаймося: 135 тисяч людей живе в басейні річки Боржава, достатньо кожному кинути по пляшці — і ми матимемо 135 тисяч пляшок. Важливо усвідомити масштаби об’ємів сміття, який роками люди скидували в Боржаву та її притоки – треба, мабуть, отак роками працювати, аби повернути території до нормального стану».

Сергій Афанасьєв, завідуючий відділом іхтіології та екології річкових систем Інституту гідробіології НАН України наголосив на шкоді, яку несе сміття річковій екосистемі: «По-перше, сміттєві затори перешкоджають природному руху, перекриває шляхи міграції – передусім, риб (до слова, у Боржаві є 5 видів, занесених до Червоної книги, і всі вони мають доходити до верхів’я для нересту, чому перешкоджають сміттєві затори). Крім того, накопичується органіка, відбувається гниття, через що забруднюється вода і гинуть тварини. Вони ж страждають від того, що затори стають місцем проживання інвазійних видів, непритаманних для цієї річки, внаслідок чого руйнується біологічний баланс і страждають аборигенні види».

Після прес-конференції, учасники повернулися в село, де в клубі продовжилося святкування Дня Дунаю – показ двох демонстраційних фільмів – про екологічну хресну ходу до витоку р.Боржава, під час якої було встановлено хрест на горі Стой, і про попередні святкування Дня Дунаю в Закарпатті (перше святкування – в с.Ділове Рахівського р-ну в 2007 році).

А далі учасників свята привітала святковим концертом місцева громада – дуже старалися розважити гостей танцями найменші жителі села – вихованці дитсадочка, яким за старанність і чарівність начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак від імені БУВР Тиси і „Об’єднаної дирекції будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області” вручив музичний центр для створення умов для продовження занять.

Екологічна бригада «Дзвін» та солісти, які виступали на концерті, також заслужили щирі оплески присутніх.

На центральній вулиці відбулося урочисте підняття прапорів України, ЄС та Квасово.

Спілкування учасників продовжилося за смачною вечерею, яку приготували гостинні квасівчани для учасників свята.

Наступного дня, у неділю, учасники свята піднялися до верхів’їв річки Боржави – на горі Стой (1677 м) нещодавно встановлено хрест і відновлено витік р.Боржави (див. попередні відеоновини). Витік зафіксовано на висоті 1447 м.

Заходи організовані Закарпатською обласною організацією Всеукраїнської екологічної ліги, громадою села Квасово спільно з Басейновим управлінням водних ресурсів р. Тиса за підтримки Закарпатської облдержадміністрації, Ужгородського міського голови, Представництва Європейського Союзу в Україні та компанії Кока-Кола Беверіджиз Україна.

Басейнове управління водних ресурсів р. Тиса

02 липня 2013р.

Теги: БУВР, День Дунаю, пластик, Квасово

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини