"Шиковний мисливець" з Перечина став фан-чемпіоном чемпіонату України з барбекю

"Шиковний мисливець" з Перечина став фан-чемпіоном чемпіонату України з барбекюГАРЯЧА ФІЛОСОФІЯ БАРБЕКЮ

Поціновувачі барбекю з'їхалися до Кам'янця-Подільського на оригінальний чемпіонат


"Вогонь, їжа та свобода роблять людей щасливими". Під таким гаслом цими вихідними в Кам'янці-Подільському відбувся Другий український чемпіонат з барбекю. Спробували гарячі страви від кухарів барбекю й кореспонденти "Поступу".

Ще зовсім недавно саме слово "барбекю" для більшості українців звучало загадково. Перше, з чим асоціюється барбекю, - це смаження м'яса на природі. Власне, так воно і є. Тільки поняття барбекю вже давно вийшло за межі звичайного пікніка. Це ціла філософія, дотримуватися якої - означає любити життя і любити його в особливому прояві, прояві смачної та приготованої з гарним настроєм їжі.

"Науковці досі сперечаються, від чого походить слово "барбекю". В моєму розумінні барбекю - це і їжа, і час відпочинку, і вид спорту, і спосіб приготування смачної їжі", - розповіла "Поступу" представник Української асоціації барбекю Алла Іголкіна.

Уявити, як саме виглядає чемпіонат з барбекю, спочатку досить складно. Ну смажать люди м'ясо просто неба в центрі старовинного міста, ну варять глінтвейни та супи у величезному казані та пригощають усім цим безкоштовно перехожих, ну розливають чай із гігантського самовара-рекордсмена... Та це все - поки не потрапиш до наметового містечка чемпіонату. Тут панує особливий дух.

Стать, вік, релігійна приналежність чи професія значення не мають. На відміну від конкурсів для професіоналів, в яких змагаються переважно професійні кухарі, на любительський чемпіонат з барбекю приїжджають позмагатися у смачному мистецтві люди з індустрії обслуговування, відпочинку та продажу приладдя для барбекю.

Змагальний дух барбекю охопив мало не весь світ: тисячі людей охоче збираються разом для того, щоб готувати барбекю, дарувати одне одному посмішки та вкотре доводити, що найдревніший спосіб приготування м'яса здатен об'єднувати людей та робити їх трішки щасливішими.

"Барбекю-змагання - це насамперед великі теплі компанії, спілкування з друзями, - розповіла учасниця із Запоріжжя Віра, пригощаючи нас чаєм із 300-літрового самовара. - У нас тут усе безкоштовно, крім деяких м'ясних страв. Приходьте пообідати, не пожалкуєте! На обід будуть сосиски, буде й глінтвейн".

Та чи корисна для здоров'я їжа барбекю? На чемпіонаті нас запевнили, що така їжа принаймні не шкодить. "У наш час люди важать значно більше, ніж раніше. А що їли наші пращури? М'ясо, приготоване на вогні, та овочі. Тому не думаю, що м'ясо шкодить. Адже барбекю - це найдавніший спосіб приготування їжі, найбезпечніший, найнадійніший. М'ясо, приготоване з димком, не можна замінити чимось іншим".

Запахи чемпіонату було чутно на всю Ринкову площу містечка. Мабуть, саме через це в учасників не було відбою від відвідувачів. Та виявляється, змагаються тут не фахові кухарі, а любителі, які об'єднуються в команди за родинним, офісним чи товариським принципом. І такі команди вже мають успіхи.

За словами Алли Іголкіної, українські команди барбекю двічі ставали фан-чемпіонами Європи, щобільше, два роки тому наша команда увійшла в десятку найкращих. А Українська асоціація барбекю є частиною Світової асоціації, що об'єднує понад 50 країн світу.

Цьогоріч 18 команд із України та країн СНД змагалися в приготування ребер, курки, риби, свинячих стейків та десертів. Судді - сто випадково обраних людей, які не є професіоналами. Результати Другого чемпіонату України з барбекю показали, хто є хто в українському барбекю. Найсмачніші ребра готують у Черкасах, курку - у Кам'янці-Подільському, рибу та свинячий стейк - у Запоріжжі, а десерти - в Перечині. До речі, команда перечинців "Шиковний мисливець" здобула звання фан-чемпіона-2006.

Ірина РОЖОК, Олена ДУБ, Кам'янець-Подільський, "Поступ"



"ШИКОВНИЙ МИСЛИВЕЦЬ" З ЗАКАРПАТСЬКОГО ПЕРЕЧИНА ПЕРЕМІГ У II ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ З БАРБЕКЮ

В останню декаду травня в Кам'янці-Подільському відбувся другий чемпіонат України з барбекю. Перший успішно стартував торік на курорті "Буковель" у Карпатах. У наше життя входить новий спосіб відпочинку з чужинською назвою. Що ж являє він собою?

Кажуть, наша нація надмірно заклопотана. Може, заважає їй бути безтурботною важка історія? Може - низький рівень життя?
Але є люди, які знають рецепт щастя. "Їжа, вогонь і свобода роблять людину щасливою", - такий девіз світового руху барбекю, до якого долучилася й
Україна. Під час чемпіонату в Кам'янці пересвідчитися в правильності цих слів могли не тільки мешканці 100-тисячного міста, а й численні гості. Барбекю - це готування їжі на вогні під відкритим небом і обов'язково в колі друзів.
17 вітчизняних та одна команда з Естонії випробували новинку поруч із міською ратушею, під час дня міста. Команди подбали про оригінальні костюми, прикрасили й свої намети, біля яких зібралися цілі натовпи глядачів. Усім командам (по шість душ) видали стандартний набір продуктів (реберця, яловичину, курятину, рибу, овочі та фрукти для гарнірів і соусів), а також гриль, дрова. А от про приправи кожен мав подбати сам.
На чемпіонаті кожна команда мусила подати щогодини до столу сім обов'язкових порцій кожної страви (дві - для оцінки журі, чотири - для оцінки "всліпу" та одна - на пробу глядачам). Дуже прискіпливо оцінювалося все: зовнішній вигляд страви, композиція, смак, а також рецепт, який подавали до початку змагань.
Такі стандарти Всесвітньої асоціації барбекю, і їх суворо дотрималися на другому українському чемпіонаті.
Навіть журналісти однієї місцевої газети створили свою команду "Смажені новини". Готували чудернацькі страви - реберця "Гнів редактора", курячі завиванці "Газетна качка". Потім зізналися: забава виявилася непростою роботою. Але вийшли на 15-те місце в турнірній таблиці та на шосте за приготування курятини.
Глядачі просто розривалися між наметами. Особливо подобалися їм злагоджені дії команди - "Змій Горинич" із Довжоцького спиртзаводу Кам'янець-Подільського району, яка була на шостому місці під час першого чемпіонату, а нині завоювала друге.
Не відходили і від дивовижі - 300-літрового самовара із Запоріжжя. Його власники, команда "Запорізький самовар", вибороли третє місце. Команда "Голіцинські вина" з Києва шкодувала, що не все передбачила і не привезла для дегустації велику бочку своєї продукції, адже до грилю як ніщо інше підходить гарне вино. Пальму першості повезла додому, в Перечин на Закарпатті, команда "Шиковний мисливець".
Можна змагатися в чому завгодно. Зокрема, в Кам'янці вже стали атрибутом новітнього дозвілля стрибки з мосту на гумовому канаті та літання на
повітряних кулях. І вартість цих забав - від 200 до 500 гривень - не перешкода для охочих поповнити запас адреналіну. А чемпіонат з барбекю
глядачі теж оцінили як захоплююче видовище. Продавці гриль-пічок кажуть, що їх продаж зростає. Є винахідливі люди, які майструють авторський гриль. То, може, й справді барбекю багатьох з нас зробить щасливими?

Віра Шпильова, "Голос України"
09 червня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини