Книжку Аржевітіна презентували під стрілянину і вигуки «Чеху – вон! Мадяру – вон! Січі – зброю!»

Екс–депутат Станіслав Аржевітін видав книжку про історію Карпатської України та відкрив пам’ятник провіднику УПА Роману Шухевичу

Книжку Аржевітіна презентували під стрілянину і вигуки «Чеху – вон! Мадяру – вон! Січі – зброю!»

«Чеху — вон! Мадяру — вон! Січі — зброю!» — саме під такими гаслами та під «канонаду» холостих пострілів iз рушниць у повітря відбулася театралізована презентація чергової книги нардепа двох скликань Станіслава Аржевітіна «Карпатська Україна. Епоха в добі». Місцем для презентації книги автор обрав створений ним же у Колочаві просто неба музей–скансен «Старе село», де кожен бажаючий може познайомитися з автентичним побутом гуцулів Верховини, який був незмінним упродовж трьох­сот років. Тож у президії, поруч із президентом Карпатської України Августином Волошиним та іншими відомими січовиками кінця 30–х років минулого століття (ролі яких зіграли місцеві), знайшлося місце і для уродженця Колочави пана Аржевітіна.

«Це унікальне науково–документальне видання, до якого і я трохи причетний, — говорить голова Закарпатської облорганізації Національної спілки краєзнавців України Михайло Делеган. — Автор особисто відшукав в архівах та систематизував великий масив документів, у тому числі донедавна таємних, а також спогади очевидців та учасників весняних подій 1939 року».

Станіслав Аржевітін пояснює, що його енциклопедичне видання зветься «Карпатська Україна. Епоха в добі» через те, що цьому державному утворенню на Закарпатті було відведено лише добу. Саме тому на зворотній обкладинці книжки (а вона налічує майже 900 сторінок! — Авт.) зображено символ краю — карпатський ведмiдь, який кричить, затиснутий стрілками годинника, що відраховує завершення доби.

«Кожен елемент цього годинника символізує якусь країну, яка мала свої плани щодо Закарпаття у той час або вела свою гру: тут і Угорщина, роль якої у припиненні існування Карпатської України відома, і Словаччина, яка на той час уже стала німецькою, знизу — Румунія, а зверху — Галичина, яка на той час перебувала під Польщею, — пояснює автор Станіслав Аржевітін. — Ну і, звичайно ж, поруч стоїть емблема ОУН, як великий знак запитання: до якого часу вони були союзниками карпатських січовиків, а коли стали на інший бік, бо хотіли відсторонення Волошина і зміни української влади в регіоні... Стосункам січовиків з оунівцями мною присвячено окремий розділ книги під назвою «Військовий конфлікт чи державний переворот?».

За словами відомого банкіра та колишнього нардепа, який в останні роки захопився публіцистикою, ним у цьо­му виданні зібрано не лише чимало першоджерел з архівів СБУ, а й близько тридцяти свідчень очевидців та учасників тих подій. Так, пан Аржевітін навіть зупинив друк книги, коли доля випадково звела його з 95–річною секретаркою президента Волошина, яка хоча й нічого вже не бачить, але «має світлий прекрасний розум». «Лише додавши до книги інтерв’ю з цією прекрасною людиною, я продовжив друк книги», — каже пан Станіслав.

На території музею–скансену Станіслав Аржевітін встановив розписаний тодішніми гаслами карпатців автобус. Поруч встановлено бюст майбутнього провідника УПА Романа Шухевича, який у 1939 році доклався до розбудови війська Карпатської України, воював у лавах січовиків. «Саме на таких автобусах січовики виїжджали до Драгова, а потім до Колочави після поразки на Червоному полі, — пояснює задум Станіслав Аржевітін. — Далі дороги не було, тож п’ять автобусів вони покинули саме тут. Хлопці йшли в гори, де вже було встановлено кулеметні точки угорців і поляків, які «косили» всіх. Серед тих, кому вдалося прорватися, був і Роман Шухевич».

Наступну книгу пан Аржевітін планує написати про діяльність ОУН–УПА на Закарпатті. «Хай упівці діяли тут не так активно, як по той бік Карпат, у Галичині, але все ж таки боролися досить довго, мали свої криївки тощо. Одна група Штаєра багатьох була варта», — зазначає він. За словами пана Аржевітіна, «доброзичливці з Росії» вже телефонували йому з порадами відмовитися «писати щось там про бандерівців», бо можна опинитися у «чорному списку» нев’їзних до РФ.

Іван Леонов, "Україна молода"

26 червня 2013р.

Теги: Карпатська Україна, Аржевітін

Коментарі

Я із Брадольця 2013-06-27 / 21:45:05
Йойой!!! Ледний більше "прихватизував" , а што в селі зробив?

шугай 2013-06-27 / 07:02:40
цей жидок із бувшим головою села всі землі в Колочаві прихватизували !, а тепер грубуть бабки ! Колочавський еврей !

Копча 2013-06-26 / 13:43:55
Молодець дядько.

ЗАКАРПАТЕЦЬ 2013-06-26 / 13:29:38
Мабуть

Для ЗАКАРПАТЦЯ 2013-06-26 / 13:23:10
Аржевітін дійсно народився, виріс , закінчив школу у Кололчаві , де його батьки працювали вчителями, з Колочави й пішов до армії.

ungvaru 2013-06-26 / 13:15:28
не чіпайте сайт, він доносить до нас події які відбуваються у нашому краю. І не займає ся вибірковістю новин публікує все.
Так що людям які працюють над цим сайтом велика подяка і пошана за те що дають у світ новину яка відбувається у Закарпатті.
Вибачтеся ungvar і покайтися! Бо у вас мабуть біля комп’ютера нема кондиціонера і спека вам заважає думати і необдумано ви це ляпнули буває.

ungvar 2013-06-26 / 13:05:08


Можете проігнорувати наш ресурс і зосередитися на відвідуванні інтернетного тупика Старости (Жаливи). Хто вам не дає? Якщо вам так не подобається, то чого ви весь час пхаєтеся саме сюди? Вже навіть не коментую вашу патологічну нездатність побачити джерело конкретно цієї інформації. Коментар видалено. Адмін


Закарпатцю в лапках 2013-06-26 / 13:04:09
Аржевітін -- наш чоловік. Дай Боже стільки всім зробити, скільки він зробив для рідної Колочави. Закарпатець -- той, хто щось робить для цього краю, а не той, хто має штапм на зашореному чолі

ЗАКАРПАТЕЦЬ 2013-06-26 / 13:01:43
для уродженця Колочави пана Аржевітіна. ??? Івану Леонову, "Україна молода" Пане Іване! уточніть будь ласка місце народження бо це мабуть помилка, цей пан народився в іншій області.

Вася 2013-06-26 / 12:56:52
Аржевітін бавиться в патріота.

Коля 2013-06-26 / 10:50:09
Цікавою має бути книга, підскажіть, де її можна придбати

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини