64% українців замінюють живе спілкування на віртуальне

Кожен третій українець спілкується через соціальні мережі з друзями частіше, ніж наживо. А 18% наших співвітчизників спілкуються щодня онлайн з людьми, котрих вони навіть не знають особисто. Такими є результати дослідження трендів комунікації, проведеного в Україні компанією GFK. Телефонні розмови, Skype, смс і листування в соціальних мережах у більшості випадків замінюють живе спілкування у будні для 64% наших співгромадян, опитаних під час дослідження.

Нестача живого спілкування - це не тільки українські реалії. За даними компаній Badoo та Performics, для 39% американців, 36% англійців і 35% німців комфортніше спілкуватися онлайн, ніж при особистій зустрічі. «Покоління самотніх» - такий термін починають використовувати у своїй роботі психологи за кордоном. Фахівці пояснюють таке явище наступним чином: електронна пошта і текстові повідомлення викликали так звану епідемію сором'язливості. Заочно набагато простіше створити і підтримувати певний образ, промовчати про негативні риси і зробити акцент на позитивних. На підтвердження цього 61%  наших співвітчизників зізнаються, що як мінімум один раз говорили неправду, спілкуючись через Інтернет.

У більшості випадків українці наживо спілкуються в колі родини з тими, з ким живуть разом, або з колегами по роботі. А от з друзями при особистій зустрічі ми спілкуємося зараз в середньому на 1 годину на день менше, ніж ще 5 років тому. І тільки 36% наших громадян спілкуються наживо більше, ніж телефоном або онлайн. Але при цьому більше половини опитаних (61%) негативно ставляться до скорочення часу, проведеного особисто з друзями і близькими. Ще більша кількість українців (91%) вважає спілкування без допомоги сучасних засобів комунікації більш щирим і наповненим. Адже при спілкуванні онлайн здається, що людина постійно контактує з людьми, хоча насправді вона все більше приховує свої справжні емоції за низкою смайликів.

Психолог Вадим Колесніков зазначає: «Спілкування - це не лише спосіб передачі інформації, а й засіб для фіксації свого положення в суспільстві. Людина відчуває себе корисною та потрібною тільки в спілкуванні. Але при усій зручності сучасних засобів, не варто замінювати спілкування вживу віртуальною комунікацією. Активні користувачі Інтернету і соціальних мереж дуже часто відчувають себе нещасливими і «непотрібними».

Спілкування та стосунки між людьми - непростий процес, який вимагає зусиль і уваги. Тенденція, за якої майже третина українців спілкуються частіше через соціальні мережі, ніж наживо, простежується і в світовому масштабі. За даними ComScore, наприклад, в США за п'ять років (2006-2011 рр.) особисте спілкування скоротилося на 10%, а кількість часу, що проводиться в соціальних мережах, збільшилася в 2,5 рази, а у Великобританії 26% людей віддають перевагу онлайн листуванню, а не живому спілкуванню. Спілкуючись наживо, потрібно будувати речення, робити логічні переходи, підтримувати зоровий контакт та розмову емоційно, у заочному діалозі переважають прості фрази, короткі запитання та лаконічні відповіді.

Результати дослідження, що демонструють невтішні тенденції скорочення особистого спілкування сучасних українців, свідчать, що треба звернути увагу суспільства до цієї теми. З цією метою організаторами дослідження була створена ініціатива «За живе спілкування», завдання якої – зупинити тенденцію скорочення спілкування наживо в Україні і повернути вектор в інший бік – у бік особистих зустрічей з друзями і близькими офлайн.

Основні результати дослідження трендів комунікацій:

Найбільш активно (кожен або майже кожен день) українці спілкуються з чоловіком або дружиною і колегами по роботі - 78% і 75% респондентів відповідно.

У будні 64% українців проводять більше часу, спілкуючись по телефону, смс, Skype, через соціальні мережі та електронну пошту, ніж наживо (36%).

28% респондентів частіше спілкується через соціальні мережі у порівнянні з живим спілкуванням.

55% опитаних вважають, що при спілкуванні через Інтернет легко казати неправду і перебільшувати. 61% підтверджують, що самі говорили неправду, спілкуючись через Інтернет.

18% українців щодня спілкуються з людьми, з якими вони не знайомі особисто, але знають їх завдяки соціальним мережам, форумам. Майже стільки ж (17%) опитаних щодня спілкуються з родичами, що живуть окремо (крім батьків та дітей).

85% опитаних віддають перевагу спілкуванню при особистій зустрічі, 91% - вважають його більш щирим і душевним.

61% українців негативно ставиться до скорочення часу, проведеного особисто з друзями і близькими.

74% українців хотіли б розширити коло своїх знайомих.


[i] Дослідження  було проведене компанією GFK у квітні 2013р. на замовлення компанії «Крафт Фудз Україна». 

[ii] Badoo, Performics: The "Social Lives vs. Social Networks" research

[iii] ComScore: The American Time Use Survey

[iv] Opinium research

 

19 червня 2013р.

Теги: спілкування

Коментарі

НОВИНИ: Різне

15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
» Всі новини